Saltar al contingut principal

Estadística de la morbiditat, prevalença, conductes i monitoratge clínic del VIH/ITS

Codi: 05 03 06PAAE: 2018Tipus: consolidada

Àmbit: 05. Condicions de vida i protecció socialSubàmbit: 05 03. Salut

Organismes responsables: Departament de Salut

Organismes col·laboradors: —

Cost directe estimat: 428.600 €

Ressenya: La informació sobre incidència i prevalença poblacionals s'obté de les butlletes de notificació individualitzada o numèrica, en els casos de malalties de declaració obligatòria. En el cas de malalties de transmissió sexual que no són de notificació obligatòria, la informació prové de les declaracions clíniques voluntàries i les notificacions microbiològiques. La informació sobre prevalença i comportaments associats amb la transmissió del VIH i altres ITS en grups de població sentinella prové dels cribratges realitzats sobre aquestes poblacions i de recollida sistemàtica d'informació manual. Per últim, la informació relativa a monitoratge clínic s'obté de les butlletes de notificació de l'activitat diagnòstica dels laboratoris i d'estudis de seguiment de pacients en tractament.

Fases del procés estadístic: procés, anàlisi, difusió, avaluació.

Informant: establiment

Unitat d'informació: persones físiques

Tècnica de recollida de dades de l'operació de camp pròpia: —

Origen de la informació i arxius i registres que es preveu utilitzar:

Variables principals: sexe, edat, regió sanitària, dades del centre declarant, tipus de malaltia, mortalitat, factors de risc de transmissió, dades del tractament, dades clíniques del pacient, dades de proves diagnòstiques

Desagregació territorial dels resultats: altres àmbits, Catalunya, regions sanitàries

Període de referència: 2017

Periodicitat: anual

Calendari de disponibilitat dels resultats sintètics: desembre del 2018

Canal de difusió:

Adreça escurçada: https://idescat.cat/paae/2018/050306

Compliment

Grau de compliment : L'actuació s'ha dut a terme.

Informació disponible:

Estadístiques bàsiques sobre els casos de VIH i de sida i els casos d'infeccions de transmissió sexual de declaració obligatòria així com de malalties de transmissió sexual que no són de notificació obligatòria. Les dades sobre conductes provenen d'estadístiques sobre prevalença i comportaments associats amb la transmissió del VIH i ITS en grups de població sentinella. Finalment, les dades de monitoratge clínic provenen de les anàlisis de les butlletes de notificació de l'activitat diagnòstica dels laboratoris i d'estudis de seguiment de pacients en tractament.

Referència temporal de les dades: 2017

Desagregació territorial de les dades publicades: Catalunya, regions sanitàries, altres àmbits

Resultats publicats:

Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i sida de Catalunya

Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i sida de Catalunya. Informe de vigilància epidemiològica del VIH i la SIDA

Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i sida de Catalunya. Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual

La informació sobre els resultats de l'actuació també es pot descarregar des del web de l'Idescat:

Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i sida de Catalunya. Informe de vigilància epidemiològica del VIH i la SIDA (PDF)

Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i sida de Catalunya. Vigilància epidemiològica de les infeccions de transmissió sexual (PDF)

Observacions:

A Catalunya, la sida ha estat una malaltia de declaració obligatòria (MDO) individualitzada des de 1987 mentre que la infecció pel VIH va ser de notificació voluntària des de l'any 2001 fins al 2010. Amb la publicació del decret 67/2010, del 25 de maig, la infecció pel VIH passa a ser una malaltia de declaració obligatòria individualitzada integrant-se dins dels circuits de vigilància epidemiològica.

Per conèixer el significat d'aquests camps, consulteu l'apartat Continguts de la fitxa descriptiva de l'actuació estadística.