Saltar al contenido principal

El coneixement de l'evolució anual dels efectius demogràfics és necessari des de molts punts de vista: es tracta d'una dada d'interès per a la planificació de l'activitat, tant de l'Administració pública com de les empreses privades; per a l'assignació de recursos, i per al seguiment de programes. L'elaboració d'estimacions de població en dates no censals o padronals és una operació estadística imprescindible per a l'obtenció de dades que permetin cada any el càlcul de diferents indicadors de tipus demogràfic i socioeconòmic, en els quals els efectius de població actuen com a denominador.

L'àmbit geogràfic de les estimacions és el conjunt de Catalunya, i s'ofereixen igualment dades desagregades per a les quatre províncies, els àmbits del Pla territorial (7 fins al 2010, 8 a partir del 2011)), les comarques i Aran i els municipis. Fins al 2020 s'ofereixen dades dels municipis de 50.000 habitants o més (o 45.000 fins al 2011), i a partir del 2021 s'ofereixen dades de tots els municipis.

Les Estimacions de població s'ofereixen, per a cada any, a 1 de gener i a 1 de juliol, per sexe i edat. La sèrie s'inicia l'any 1981.

Per a Catalunya, en el període 1981–1986 s'ofereixen dades fins a 95 anys o més. En el període 1986–2011 s'ofereixen dades fins a 99 anys o més. A partir del 2012, les Estimacions de població ofereixen dades fins a 105 anys o més, a partir de la integració de la xifra de centenaris del Cens de població i de la composició per edat dels centenaris de l'Estadística de població centenària.

1. Estimacions de població a partir de 2021

A partir de 2021 el Cens de població passa a ser anual i desapareix la diferència entre Estimacions postcensals i Estimacions intercensals. Les Estimacions de població a 1 de gener de cada any corresponen a les dades del Cens de població a la mateixa data. Les Estimacions de població a 1 de juliol es calculen a partir de les Estimacions de població a 1 de gener de 2 anys consecutius. Per al total de Catalunya, les Estimacions de població ofereixen dades per sexe i edat fins al 105 anys o més.

Amb l'objectiu de proporcionar una estimació amb el mínim retard respecte de la data de referència, per a Catalunya i les províncies s'ofereixen també Estimacions de població avançades amb data de referència 1 de gener i 1 de juliol de l'any en curs, calculades a partir de les dades provisionals dels fluxos demogràfics. Els resultats es mantenen vigents fins que cada any són substituïts per les Estimacions de població definitives, calculades un cop es disposa de les xifres del Cens de població.

1. Estimacions de població fins a 2021

1.1. Estimacions postcensals de població

A partir de la distribució de la població per sexe i edat que ofereix l'últim Cens de població, es calcula la població postcensal per a l'any corresponent considerant el moviment natural i migratori enregistrat anualment i la seva distribució per sexe i edat. Els naixements, defuncions i migracions incorporats a les Estimacions postcensals de població poden diferir de les dades definitives dels fluxos demogràfics.

Amb l'objectiu de proporcionar una estimació amb el mínim retard respecte de la data de referència, s'ofereixen també Estimacions postcensals avançades, calculades a partir de les dades provisionals dels fluxos demogràfics i disponibles per a Catalunya, les províncies i els àmbits del Pla territorial. Els resultats es mantenen vigents fins que cada any són substituïts per les Estimacions postcensals definitives, calculades un cop es disposa de les xifres de naixements, defuncions i migracions de l'any de referència.

1.2. Estimacions intercensals de població

Les poblacions postcensals es corregeixen quan es disposa de les xifres oficials d'un nou Cens. La diferència entre la darrera Estimació postcensal i el Cens de població es distribueix linealment de forma retrospectiva i s'obtenen les Estimacions intercensals de població. Així doncs, les Estimacions intercensals substitueixen les Estimacions postcensals.