Saltar al contingut principal

Els caps de cuina (xefs) dissenyen menús, creen plats i supervisen la planificació, l'organització, la preparació i la cocció de menjars en hotels, restaurants i altres establiments públics on se serveixen menjars, i en vaixells, trens i cases particulars.

Entre les seves tasques s'inclou:

  • Planificar i confeccionar receptes i menús, calcular els costos dels aliments i de la mà d'obra, i fer comandes de productes d'alimentació.
  • Supervisar la qualitat dels plats en totes les fases de preparació i presentació.
  • Examinar les qüestions relatives a la preparació dels aliments amb els directius, amb dietistes i amb el personal de cuina i de servei.
  • Supervisar i coordinar les activitats dels cuiners i d'altres treballadors que intervenen en la preparació dels aliments.
  • Inspeccionar els subministraments, els equips i les zones de treball per tal de garantir que es compleixen les normes establertes.
  • Determinar les quantitats d'aliments que s'han de presentar i idear presentacions decoratives.
  • Instruir els cuiners i els treballadors restants en la preparació, cocció, decoració i presentació dels aliments.
  • Participar en la contractació del personal de cuina i supervisar la seva actuació.
  • Preparar, assaonar i confeccionar especialitats i plats complicats.
  • Exposar les normes vigents en matèria d'higiene i de seguretat dels aliments, i vetllar per la seva observança.

Exemples d'ocupacions incloses en aquest grup primari:

  • Ajudants de caps de cuina
  • Caps de cuina (xefs)
  • Caps de cuina executius
  • Caps de partida salsers
  • Caps de pastisseria

Ocupacions afins no incloses en aquest grup primari:

  • Cuiners assalariats (vegeu 5110)
  • Cuiners de menjar ràpid (vegeu 9320)

Descendents

Aquesta rúbrica no té descendents perquè pertany al nivell més detallat de la classificació.

Proposta d'etiqueta curta

Caps de cuina (xefs)

Correspondència amb CCO-94 (ca)
Codi Descripció Particions
5030 Caps de cuina, cambrers i similars 3
Correspondència amb CIUO-2008 (ca)
Codi Descripció
3434 Caps de cuina
Correspondència amb CNO-2011 (es)
Codi Descripció
3734 Chefs
Correspondència amb CIUO-2008 (en)
Codi Descripció
3434 Chefs