Saltar al contingut principal

Aquesta taula conté la llista de l'INE dels països i altres territoris del món, consultable des de l'1 de març de 1991, data de referència del Cens de població i habitatges 1991.

El terme "país" s'identifica amb el concepte d'Estat sobirà, internacionalment reconegut per l'ONU. El terme "altres territoris" inclou territoris sense Estat, generalment molt allunyats en distància de l'Estat del qual són dependents (per exemple, els territoris d'ultramar de França o del Regne Unit).

Tradicionalment, aquesta llista contenia només els països (estats sobirans) que Espanya reconeixia i amb qui tenia relacions diplomàtiques.

Des de l'any 2012, la llista s'ha ampliat amb altres territoris, en consonància amb les llistes de països d'Eurostat, UNSD i ISO.

La codificació és amb tres dígits numèrics i respon inicialment a l'ordenació alfabètica dins de cada continent, tot i que amb el pas del temps a la llista s'han afegit nous països i les denominacions, inicialment en castellà, han estat normalitzades en català. Dels tres dígits identificadors, el primer correspon a cada un dels cinc continents (1=Europa, 2=Àfrica, 3=Amèrica, 4=Àsia i 5=Oceania). El segon i el tercer són un número seqüencial des del 01 en endavant dins de cada continent, d'acord amb l'ordenació alfabètica.

Les denominacions són en català, revisades per l'Oficina d'Onomàstica de l'Institut d'Estudis Catalans i aprovades per la seva Secció Filològica.

La llista s'actualitza periòdicament, a partir de la publicació per part de l'INE al seu web de la llista de països actualitzada.