Saltar al contingut principal

Conveni 010/2022

CONVENI ENTRE EL CONSELL DE TREBALL, ECONÒMIC I SOCIAL DE CATALUNYA I L'INSTITUT D'ESTADÍSTICA DE CATALUNYA

REUNITS

D'una banda el senyor Toni Mora i Núñez, president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, que actua en exercici de les facultats que li atorga la Llei 7/2005, de 8 de juny, del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya.

De l'altra, el senyor Xavier Cuadras Morató, director de l'Institut d'Estadística de Catalunya, que actua en nom, representació i interès d'aquest organisme, segons nomenament publicat per Decret 120/2019, de 28 de maig, i en virtut de les facultats que li són atorgades per l'article 7 del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Ambdues parts es reconeixen la capacitat legal necessària i suficient per formalitzar aquest conveni i

MANIFESTEN

  1. Que el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya (d'ara endavant CTESC) té com a missió la de contribuir a adequar les polítiques governamentals a les necessitats de la societat. Per tant, assessora el Govern de la Generalitat en matèries socioeconòmiques, laborals i ocupacionals mitjançant l'anàlisi i el debat de les aportacions dels representats de les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya, dels sectors agrari, marítim-pesquer i de l'economia social, a més de persones de reconegut prestigi en els àmbits competència del Consell.

    La funció principal mitjançant la qual realitza l'assessorament és l'emissió de dictàmens sobre els avantprojectes de llei i els projectes de decret que elabora el Govern.

    El CTESC elabora anualment una Memòria sobre la situació socioeconòmica i laboral de Catalunya i una altra sobre la situació del treball autònom a Catalunya. També participa en congressos, jornades seminaris i conferències relacionats amb matèries socioeconòmiques, laborals i ocupacionals, i promou iniciatives relacionades amb l'estudi, el debat i la difusió d'aquestes matèries.

  2. Que l'Institut d'Estadística de Catalunya (d'ara endavant IDESCAT) és l'òrgan estadístic de la Generalitat de Catalunya i es responsabilitza de les funcions de planificació, normalització, coordinació i gestió del Sistema estadístic de Catalunya.

    En compliment d'aquestes funcions, té com a principals objectius:

    • Planificar, produir i difondre l'estadística oficial d'acord amb els estàndards europeus i internacionals i, en particular, el Codi de bones pràctiques de les estadístiques europees.
    • Coordinar i garantir la qualitat de l'estadística produïda per tots els organismes que formen part del Sistema estadístic de Catalunya.
    • Donar suport a les administracions en l'avaluació de polítiques i en el desenvolupament i ús de sistemes d'informació adequats per al seu seguiment i control.
    • Potenciar la millora contínua de la qualitat en la producció i difusió de les estadístiques i en la gestió dels processos.
    • Promoure l'ús de la informació estadística per a la recerca de cara a millorar l'eficiència de les polítiques públiques, respectant els aspectes ètics i la confidencialitat en l'ús de les dades.
    • Impulsar la formació en l'ús i interpretació de les dades en els àmbits polítics, gestors públics, administradors i, també, els ciutadans en general.
  3. Que les parts tenen la convicció que l'enfortiment de relacions entre ambdues, mitjançant l'intercanvi d'informació, el contrast i debat d'idees i la cooperació en el foment de les respectives activitats ha de reforçar la posició d'una i altra i aportar beneficis a investigadors, usuaris de l'estadística i societat en general.

En virtut de tot això,

ACORDEN

Primer. Objecte del conveni

L'objecte d'aquest conveni és establir un marc de col·laboració entre el Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya i IDESCAT en relació amb les activitats realitzades per ambdues institucions en el compliment de les funcions que els són atribuïdes.

Segon. Col·laboració institucional

La col·laboració entre ambdues institucions podrà consistir, entre d'altres supòsits, en:

  1. L'intercanvi d'informació, el qual inclourà tots els aspectes d'interès comú, l'accés als fons documentals, d'accés obert, i l'intercanvi de publicacions editades per les respectives institucions.
  2. Configurar un espai de col·laboració i orientació per trobar les solucions estadístiques més òptimes a partir de les demandes d'estudis i informes.
  3. Valorar la realització conjunta de projectes i estudis d'investigació sobre matèries de la seva competència.
  4. L'organització conjunta d'actes, jornades, seminaris o altres activitats d'interès comú.

Tercer. Compromisos de les parts

El CTESC i IDESCAT es comprometen a fer ús de la documentació intercanviada exclusivament per a les finalitats institucionals exposades en aquest conveni.

Quart. Durada

Aquest conveni tindrà una vigència de quatre anys. Es podrà prorrogar mitjançant acord exprés per un període de quatre anys addicionals sempre que es realitzi abans de la finalització del termini previst inicialment.

Cinquè.- Seguiment del conveni

Per tal de valorar i fer el seguiment del conveni es farà una reunió a l'any amb la participació d'una persona representativa de cada institució signant.

Així mateix es farà una trobada anual de caire tècnic per poder compartir les novetats i els plans de treball en matèria d'estadística i d'estudis d'ambdues organitzacions.

Sisè.- Confidencialitat de la informació

Ambdues parts es comprometen a garantir la confidencialitat de la informació intercanviada, d'acord amb la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades) i la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals. Qualsevol tractament que es vulgui portar a terme en relació amb les dades facilitades haurà de ser prèviament acordat per ambdues parts.

Setè.- Finançament

La signatura d'aquest Conveni no contempla l'existència de despeses econòmiques que requereixin l'establiment d'un sistema de finançament. Les parts assumiran amb els mitjans propis les accions que els correspongui emprendre respectivament en compliment i desenvolupament dels compromisos adquirits en el present Conveni.

Vuitè.- Causes de resolució

Són causes de resolució anticipada del conveni l'incompliment per qualsevol de les parts dels compromisos assumits, i per qualsevol altra causa legalment establerta. La resolució anticipada s'instrumentarà per escrit.

Aquest conveni s'extingeix pel compliment de les actuacions que en constitueixen l'objecte o per incórrer en causa de resolució. Són causes de resolució:

  1. El transcurs del termini de vigència del conveni sense que se n'hagi acordat la pròrroga.
  2. L'acord de les dues parts manifestat per escrit.
  3. L'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per qualsevol de les parts.
  4. La impossibilitat sobrevinguda de dur a terme l'objecte del conveni.
  5. La decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.
  6. Qualsevol altra causa prevista en les lleis.

Noivè.- Legislació aplicable

  1. Aquest conveni té naturalesa jurídica administrativa i es regeix pels seus pactes i per les disposicions reguladores dels convenis de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre i la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
  2. Les qüestions litigioses que es puguin plantejar sobre el compliment, la aplicació, la interpretació, la modificació, la resolució i els efectes d'aquest Conveni s'intentaran resoldre, en primer terme, per acord entre les parts en el marc del seguiment a què fa referència la clàusula cinquena.
  3. Si l'acord entre les parts no fos possible, correspondrà resoldre la qüestió litigiosa a la jurisdicció contenciosa administrativa, d'acord amb la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.

I com a prova de conformitat, les parts signen electrònicament aquest conveni,

Toni Mora Núñez
President del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya
Xavier Cuadras Morató
Institut d'Estadística de Catalunya