Saltar al contingut principal

Conveni 011/2020

CONVENI ENTRE L'ADMINISTRACIÓ DE LA GENERALITAT MITJANÇANT LA SECRETARIA D'UNIVERSITAT I RECERCA DEL DEPARTAMENT D'EMPRESA I CONEIXEMENT I L'INSTITUT D'ESTADÍSTICA DE CATALUNYA PER A LA DISPOSICIÓ D'INFORMACIÓ SOBRE L'ACCÉS A LES UNIVERSITATS

D'una banda, el senyor Francesc Xavier Grau Vidal, secretari d'Universitats i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya (en endavant, SUR), nomenat per aquest càrrec pel Decret 143/2018, de 3 de juliol, actuant en base a les competències que li atribueix el Decret 282/2018, de 20 de desembre, de reestructuració del Departament d'Empresa i Coneixement i la Resolució EMC/1456/2016, de 8 de juny, de delegació de competències de la persona titular del Departament d'Empresa i Coneixement en diferents òrgans del Departament, modificada per la Resolució EMC/2321/2018, de 8 d'octubre.

D'altra banda, el senyor Xavier Cuadras Morató, director de l'lnstitut d'Estadística de Catalunya (en endavant, Idescat), amb CIF Q5850015-H i domicili a Via Laietana, 58 (08003 Barcelona), en nom i representació d'aquest organisme, segons nomenament efectuat d'acord amb el que preveu el Decret 120/2019, de 28 de maig, i en virtut de les facultats que li són atorgades per l'article 7 del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'lnstitut d'Estadística de Catalunya.

MANIFESTEN

  1. Que l'article 12.7 de Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, preveu que els departaments de la Generalitat i els organismes autònoms, les entitats de dret públic i les empreses que en depenen poden establir convenis de col·laboració amb l'Institut d'Estadística de Catalunya per a l'intercanvi d'informació estadística i l'aprofundiment de les seves relacions.

    L'apartat 3 de l'article 17 de la mateixa Llei estableix que "l'Institut d'Estadística de Catalunya pot accedir, amb la màxima eficiència i eficàcia, als arxius i registres administratius, inclosos els tributaris, que estiguin en poder dels departaments de la Generalitat i els organismes autònoms, les entitats de dret públic i les empreses que en depenen, per a fer-ne ús amb finalitats exclusivament estadístiques i integrar-ne la informació en les estadístiques en la mesura necessària per al desplegament, l'elaboració i la difusió de les estadístiques d'interès de la Generalitat". I l'apartat 2 del seu article 30, que "es pot permetre als instituts d'investigació , als investigadors, als centres de recerca i a les entitats de dret públic dedicades al disseny, la planificació, la programació, el seguiment i l'avaluació de polítiques públiques accedir a les dades confidencials amb finalitats científiques emparades pel secret estadístic, en determinades condicions establertes per reglament, sempre que no permetin una identificació directa de les persones, respectant la legislació en matèria de protecció de dades i el secret estadístic".

  2. Que l'Idescat és el responsable de les actuacions estadístiques Registre estadístic de població (REP), amb el codi 08 00 01 i Promoció de l'ús d'informació estadística amb finalitats de recerca i de millora de les polítiques públiques, amb el codi 11 00 03, recollides al Programa anual d'actuació estadística 2017 (PAAE 2017) que executa el Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, aprovat per la Llei 5/2016, de 23 de desembre.

  3. Que la Secretaria General del Consell Interuniversitari de Catalunya és el responsable del tractament de dades de caràcter personal Accesnet, Accés a la universitat que té com a finalitat la gestió de dades personals de les persones candidates a les proves d'accés a la universitat (PAU), així com de l'alumnat que vol matricular-se, durant l'any lectiu, a les universitats que participen en el procés de preinscripció universitària, i com a usos previstos fer les estadístiques i l'inventari de l'alumnat.

  4. Que la Secretaria d'Universitats i Recerca i la Secretaria General del CIC estan interessades a maximitzar l'ús de les dades disponibles en l'àmbit d'universitats a Catalunya amb finalitat d'estadística oficial i de recerca.

  5. Que l'Idescat està interessat en l'explotació estadística d'aquest fitxer, d'acord amb les funcions que té encomanades sobre l'elaboració i el manteniment de directoris sobre població que preveu l'apartat g) de l'article 10 de l'esmentada Llei d'estadística de Catalunya.

  6. Que l'Idescat, la Secretaria d'Universitats i Recerca i la Secretaria General del CIC, estimen convenient que la disponibilitat de la informació esmentada suposi economies d'escala en l'accés dels investigadors a les dades mitjançant la col·laboració de l'Idescat, atesa la seva àmplia expertesa en l'aplicació de procediments de control de la revelació estadística i la protecció de dades personals.

  7. Que, per tot això, és d'interès per a les institucions establir les bases adients en la disposició anual per part de l'Idescat de la informació de què disposa la Secretaria General del CIC, i en conseqüència, subscriuen aquest conveni atenent als següents

PACTES

Primer.- Objecte del Conveni

L'objecte d'aquest conveni consisteix en posar a disposició de l'Idescat la informació relativa als alumnes que es presenten a les provés d'accés a la universitat, així com de l'alumnat que vol matricular-se, durant l'any lectiu, a les universitats que participen en el procés de preinscripció universitària, continguda en el fitxer Accesnet, Accés a la Universitat de la Secretaria General del CIC amb la finalitat d'elaborar estadístiques oficials i també amb la finalitat de contribuir a l'ús de la informació estadística amb finalitats de recerca i de millora de les polítiques públiques.

Segon.- Contingut i desplegament de la col·laboració

L'accés a la informació de la Secretaria General del CIC per part de l'Idescat, en desplegament del conveni, es concreta en l'accés a les dades del fitxer Accesnet, accés a la universitat, vinculada a les finalitats que estableix la clàusula següent.

La Secretaria General del CIC lliurarà a l'Idescat un fitxer, cada any, i l'històric a partir del curs 2010–2011, amb les dades relatives als alumnes que es presenten a les proves d'accés a la universitat contingudes en el fitxer Accesnet, Accés a la Universitat quan el fitxer es doni per definitiu.

En l'Annex a aquest Conveni hi consta la informació descriptiva de les dades que seran objecte d'accés.

Tercer.- Obligacions de l'Idescat

L'Idescat utilitzarà la informació provinent dels alumnes que es presenten a les proves d'accés a la universitat contingudes en el fitxer Accesnet, Accés a la Universitat, que li proporcioni la Secretaria General del CIC:

  1. Amb la finalitat d'actualitzar el Registre estadístic de població i els seus directoris per a les actuacions estadístiques d'interès de la Generalitat.
  2. Amb la finalitat de contribuir a l'ús de la informació estadística amb finalitats de recerca i de millora de les polítiques públiques, d'acord amb les previsions que defineix l'article 30 de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya.

Per a la finalitat prevista a l'apartat b), l'Idescat tractarà la informació que li proporcioni la Secretaria General del CIC del fitxer Accesnet, Accés a la Universitat per atendre els investigadors garantint la seguretat de la informació tractada i en cas necessari aplicarà procediments de control de la revelació estadística.

La informació resultant arran de les operacions estadístiques efectuades, serà sotmesa a un tractament de dissociació de la part nominal amb l'objectiu que no sigui possible la seva identificació.

La informació a la qual tindrà accés l'investigador suposarà una mostra representativa de les dades, on no es podrà identificar les persones i es preservarà la no revelació de les qualificacions mitjanes obtingudes a nivell de centres. D'altra banda, es tractarà la informació territorial de manera agregada segons la dimensió del municipi i les característiques socioeconòmiques de l'àrea d'estudi.

Quart.- Obligacions de la Secretaria General del CIC

1. En relació amb la utilització de la informació del fitxer Accesnet, Accés a la Universitat amb finalitats estadístiques

La Secretaria General del CIC lliurarà anualment a l'Idescat un fitxer amb les dades els alumnes que es presenten a les proves d'accés a la universitat continguda en el fitxer Accesnet, Accés a la Universitat, que l'Idescat utilitzarà amb finalitats estadístiques per poder actualitzar el registre estadístic de població i per poder elaborar els directoris de població en els termes que estableix l'article 23 Llei 5/2016, del 23 de desembre, del Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, i de modificació de la Llei 23/1998, estadística de Catalunya, referit a l‘aprofitament de les fonts de registres administratius i d'altra informació administrativa existent i disponible.

2. En relació amb la utilització de la informació del fitxer Accesnet, Accés a la Universitat amb la finalitat de contribuir a l'ús de la informació estadística amb finalitats de recerca i de millora de les polítiques públiques

La Secretaria General del CIC posarà en coneixement de l'Idescat els acords amb els investigadors per a accedir a les dades provinents del fitxer Accesnet; Accés a la Universitat amb finalitats científiques, per tal que l'Idescat faci els tractaments corresponents d'acord amb la normativa estadística vigent.

Així mateix la Secretaria General del CIC i l'Àrea de Suport a la Planificació, Anàlisi i Avaluació en l'àmbit d'Universitats i Recerca col·laboraran, orientaran i assessoraran l'Idescat en l'atenció a aquestes sol·licituds.

Cinquè.- Confidencialitat, protecció de dades i secret estadístic

Tota la informació intercanviada entre les parts signants relativa a aquest conveni i a les relacions que se'n derivin serà considerada com una informació confidencial.

Caldrà garantir que els investigadors, que en cap cas podran accedir a les dades personals dels alumnes (nom, cognom, adreça i DNI), utilitzin la informació a la que tinguin accés de forma confidencial i exclusivament per a l'execució dels seus treballs de recerca.

Les parts signants d'aquest conveni s'obliguen al compliment del que estableix el Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016 (Reglament general de protecció de dades) i la resta de normativa vigent en matèria de protecció de dades de caràcter personal, per a la protecció de les dades personals el tractament de les quals sigui necessari per assolir l'objecte d'aquest conveni.

Les parts s'obliguen al manteniment del secret estadístic respecte a la informació estadística individualitzada en l'àmbit d'aquest conveni, d'acord amb el que s'estableix a l'article 24 i següents de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya.

El deure de guardar el secret estadístic s'ha de mantenir fins i tot després que hagin finalitzat les activitats relatives a l'objecte del conveni.

Sisè.- Finançament

Aquest conveni de col·laboració no genera prestacions ni contraprestacions econòmiques directes.

Setè.- Comissió de Seguiment

Per al seguiment del present conveni es constitueix una comissió, la qual serà competent per a la resolució dels dubtes i qüestions que puguin sorgir en la interpretació de clàusules d'aquest conveni així com el control de la seva aplicació i compliment. La Comissió també s'ocuparà d'identificar altres dades que disposi el CIC en l'àmbit de les universitats a Catalunya, i regular els seus mecanismes de tramesa d'informació a l'Idescat.

Aquesta comissió estarà formada pels següents representants de les institucions:

  • Per part de la Secretaria General del CIC:

    • El secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya
    • El cap de l'Oficina d'Accés a la Universitat
  • Per part de la SUR:

    • El cap de l'Àrea de Suport a la Planificació, Anàlisi i Avaluació
  • Per part del l'Idescat:

    • La subdirectora general de Producció i Coordinació
    • El responsable de l'Àrea de d'Estàndards i Qualitat

Vuitè.- Vigència

Aquest conveni és vigent des de la data de la seva signatura i per un període de quatre anys, que es podrà prorrogar de manera expressa abans de la seva finalització per un període de quatre anys més.

Novè.- Causes d'extinció

Aquest conveni s'extingeix pel compliment de les actuacions que constitueixen el seu objecte o per incórrer en causa de resolució.

Són causes de resolució:

  1. El transcurs del termini de vigència del conveni sense haver-se acordat la seva pròrroga.
  2. L'acord unànime de totes les parts.
  3. L'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per part d'alguna de les parts.
  4. Per decisió judicial declaratòria de la nul·litat del conveni.
  5. La vulneració del secret estadístic.
  6. El incompliment de la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal.
  7. Per qualsevol altre causa prevista en les lleis.

Desè.- Publicitat

Les parts signants del conveni procediran a donar compliment al que preveu l'article 110.3 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya en relació a la publicació d'aquest conveni en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i als webs corresponents.

Onzè.- Solució de controvèrsies

Respecte als dubtes i controvèrsies que puguin sorgir amb motiu de la interpretació d'aquets conveni, es dirimiran, en primer lloc, en el marc de la seva Comissió de Seguiment i, si arribés el cas, per les pròpies parts signatàries de l'acord.

I en prova de conformitat i acceptació de tots i cadascun dels seus pactes, les parts aquí presents s'afirmen i ratifiquen en el seu contingut i signen el present conveni per duplicat i a un sol efecte.

Consellera d'Empresa i Coneixement. Per delegació. Resolució MC/1456/2016, de 8 de juny, modificada per la Resolució EMC/2321/2018, de 8 d'octubre (DOGC núm. 7726, 15.10.2018).
(signatura electrònica)
Secretari d'Universitats i Recerca
(signatura electrònica)
El director general de l'Institut d'Estadística de Catalunya
(signatura electrònica)

Annex 1. informació descriptiva de les dades de l'alumnat que seran objecte de cessió

titol
Número Denominació Format Longitud Decimal Validacions
A. Dades preinscripció
1 Any Numèric 4
4 Id alumne Numèric 7
5 Número de DNI o passaport CH 20
6 Tipus document CH 1
  • (1) Document espanyol, NIF/NIE (document validat).
  • (2) Document estranger.
8 Nacionalitat CH 3 Segons valors de la taula PA
7 Codi centre secundària CH 8 Segons valors de la taula CSE
9 País domicili residència habitual CH 3 Segons valors de la taula PA
10 1r Cognom CH 20
11 2n Cognom CH 20
12 Nom CH 30
13 Adreça CH 100
14 CP domicili familiar residència habitual CH 5 Si el país de domicili no és ESP, el codi postal serà '00000'.
15 Codi INE població domicili familiar residència habitual CH 5 Si el país de domicili no és ESP, el codi postal serà '00000' segons valors de la taula PO
16 Codi llogaret població domicili familiar residència habitual CH 5 Si el país de domicili no és ESP, el codi serà 00" segons valors de la taula PO (serà 00 en la majoria de casos encara que el país de domicili sigui ESP)
17 Població domicili familiar residència habitual CH 30 SI el país de domicili no és ESP es posarà la informació CP i població que l'alumne ens ha facilitat
18 Codi comarca CH 2 Segons valors de la taula CO
19 Província CH 2 Segons valors de la taula PR
24 Sexe CH 1 (H) Home / (D) Dona
25 Any naixement CH 8 DDMMAAAA
27 Via accés CH 2 0,2,4,7,8,9,10,11
29 Matèria de modalitat PAU 2010 CH 2 PAU 2010: Segons valors de la taula PAU
31 Convocatòria qualificació CH 2 Per via 0/7/4/8, "J" juny o "S" setembre. Per via 2 número mes de finalització de la carrera.
32 Nota accés PAU / Nota expedient CFGS Numèric 2 3 Entre 05000 i 10000
34 Matèria específica 1 que pondera pel centre assignat CH 2 Segons valors de la taula PAU
35 Nota matèria específica 1 Numèric 2 2 Entre 0500 i 1000
36 Ponderació matèria especifica 1 que pondera pel centre assignat Numèric 1 2
37 Matèria específica 2 que pondera pel centre assignat Numèric 2 Segons valors de la taula PAU
38 Nota matèria específica 2 Numèric 2 2 Entre 0500 i 1000
39 Ponderació matèria especifica 2 que pondera pel centre assignat Numèric 1 2
40 Codi CFGS / Branca FP2 CH 15 Taula valors taula CFGS-FP
41 Nota admissió Numèric 2 3 Entre 05000 i 14000
44 PREF_1 Numèric 5
45 Codi SIGEUS PREF 1 CH 19
46 PREF_2 Numèric 5
47 Codi SIGEUS PREF 2 CH 19
48 PREF_3 Numèric 5
49 Codi SIGEUS PREF 3 CH 19
50 PREF_4 Numèric 5
51 Codi SIGEUS PREF 4 CH 19
52 PREF_5 Numèric 5
53 Codi SIGEUS PREF 5 CH 19
54 PREF_6 Numèric 5
55 Codi SIGEUS PREF 6 CH 19
56 PREF_7 Numèric 5
57 Codi SIGEUS PREF 7 CH 19
58 PREF_8 Numèric 5
59 Codi SIGEUS PREF 8 CH 19
B. Identificació i entorn familiar
70 Estudis acabats del pare CH 2 Segons valors de la taula ES
71 Estudis acabats de la mare CH 2 Segons valors de la taula ES
72 Ocupació del pare CH 2 Segons valors de la taula OC
73 Ocupació de la mare CH 2 Segons valors de la taula OC
74 Treball remunerat de l'alumne CH 1
  • (1) Treballa menys de 15 hores setmanals.
  • (2) Treballa 15 o més hores setmanals.
  • (3) No treballa.
75 Orientació a escollir els estudis universitaris CH 2 Segons valors de la taula OR
76 Aspectes que s'han tingut en compte en l'elecció estudi CH 2 Segons valors de la taula CS
77 País de naixement CH 3 Segons valors de la taula PA. Si el país de naixement es de fora de Espanya "ESP", camp de província no actiu.
78 Província de naixement CH 2 Segons valors de la taula PR. Si país de naixement de fora de Espanya "ESP" camp província no actiu.
C. Estudis que heu cursat anteriorment i modalitat d'ingrés a la Universitat
79 Any d'acabament dels estudis secundaris(Batxillerat): Numèric 4 "aaaa"
80 Tipus de centre on heu estudiat l'últim any de secundària (Batxillerat): CH 1
  • (1) Públic
  • (2) Privat
  • (3) Concertat
81 Tipus lloc centre secundària (Batxillerat) CH 1 (C) Catalunya (E) Espanya (A) Altres
82 Codi de lloc de centre secundària (Batxillerat) CH 3 Catalunya la comarca, taula CO. Espanya la CCAA, taula CA. Estrangers països, taula PA.
83 Indiqueu el nom del centre on heu estudiat el COU o el Batxillerat CH 5
84 Any d'acabament dels estudis secundaris (CFGS o FP2): Numèric 4 AAAA
85 Tipus de centre on heu estudiat l'últim any de secundària (CFGS o FP2): CH 1 (C) Catalunya (E) Espanya (A) Altres
87 Codi de lloc de centre secundària (CFGS o FP2) CH 3 Catalunya la comarca, taula CO. Espanya la CCAA, taula CA. Estrangers països, taula PA.
88 Indiqueu el nom del centre on heu estudiat el CFGS o FP2 CH 50
90 Any que vau accedir per 1a vegada a la universitat N 4 AAAA
91 Titulació o nivell assolit: CH 2 Segons valors de la taula TI
92 Modalitat d'accés per primera vegada a la Universitat CH 2 Segons valors de la taula MA
D. Idiomes i coneixements informàtics
93 Anglès acreditat segons B2 o equivalent CH 1 (S) Si (N) No
94 Francès acreditat segons B2 o equivalent CH 1 (S) Si (N) No
95 Alemany acreditat segons B2 o equivalent CH 1 (S) Si (N) No
96 Italià acreditat segons B2 o equivalent CH 1 (S) Si (N) No
97 Altre idioma acreditat segons B2 o equivalent CH 1 (S) Si (N) No
98 Altre idioma amb acreditació CH 1 Segons valors (AI) taula
99 Cap idioma acreditat segons B2 o equivalent CH 1 (S) Si (N) No
E. Dades vàries
130 Indicador discapacitat/esportista alt nivell CH 1
  • Discapacitat (M)
  • Esportista nivell (E)
  • rendiment (R)
131 Indicador de sol·licitud de beca CH 1
  • (S) Té beca
  • (N) No té beca
  • (T) En tràmit
  • () No ha demanat beca
F. Dades matrícula al tancament (s'inclouen en l'informe de preinscripció anual)
132 Codi centre matriculat Numèric 5
133 Codi SIGEUS centre matriculat CH 19
134 Via accés matrícula CH 2 0,2,4,7,8,9,10,11
135 Ordre preferència del centre matriculat Numèric 1
H. Dades acadèmiques fase general
142 Llengua estrangera fase general PAU 2010 CH 2 PAU 2010. Segons valors de la taula PAU
143 Nota llengua estrangera fase general Numèric 2 2
144 Nota matèria modalitat PAU 2010 (camp 29) Numèric 2 2
145 Modalitat de batxillerat CH 4
146 Nota d'expedient del batxillerat Numèric 2 2
147 Matricula d'honor del batxillerat CH 1 (S) Si (N) No – No s'informarà per l'any 2016
148 Premi extraordinari de batxillerat CH 1 (S) Si (N) No – No s'informarà per l'any 2016