Saltar al contingut principal

Conveni 016/2022

CONVENI ENTRE L'INSTITUT D'ESTADÍSTICA DE CATALUNYA, EL DEPARTAMENT DE SALUT I L'AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA DE BARCELONA PER A LA REALITZACIÓ DE LES ESTADÍSTIQUES SOBRE EL MOVIMENT NATURAL DE LA POBLACIÓ DE CATALUNYA

REUNITS

D'una part, el senyor Francesc Xavier Cuadras Morató, director de l'lnstitut d'Estadística de Catalunya (d'ara endavant, ldescat), amb número d'identificació fiscal Q-58.50015H, organisme autònom administratiu del Departament d'Economia i Hisenda, que actua en representació de l'Idescat segons el nomenament publicat pel Decret 120/2019, de 28 de maig, i en virtut de les facultats que li son atorgades per l'article 7 del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'lnstitut d'Estadística de Catalunya.

D'una altra part, la senyora Mercè Salvat Guinjoan, com a secretària general del Departament de Salut, en nom i representació del Departament de Salut, nomenada pel Decret 210/2022, d'11 d'octubre, signa per autorització del conseller de Salut, d'acord amb el que preveu l'article 11 de la Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques, en relació amb l'article 12.a) de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d'organització, procediment i règim jurídic de l'Administració de la Generalitat de Catalunya.

I d'una altra part, la senyora Sra. Gemma Tarafa Orpinell, Presidenta de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (en endavant ASPB) amb NIF P5890009C, actuant en nom i representació de l'esmentat organisme de conformitat amb el Decret de delegació de l'Alcaldia de data 15 de juny de 2019, en virtut de les facultats atorgades per l'article 8.1, d) dels seus Estatuts i l'acord de la Junta de Govern de l'ASPB de data 12 de desembre de 2002, assistida en aquest acte per la senyora Raquel Pérez Herranz, secretària de l'ASPB, per Decret de delegació de la Secretaria General de l'Ajuntament de Barcelona de data 5 de juliol de 2022.

Les parts es reconeixen mútuament capacitat suficient per atorgar aquest document i

MANIFESTEN

  1. Que l'Idescat, el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya (en endavant, DS) i l'Institut Nacional d'Estadística (en endavant, INE) han formalitzat un nou conveni, en data 23 de setembre del 2021, que té per objecte formalitzar la col·laboració entre l'INE, l'Idescat i el DS per a l'elaboració de les estadístiques del Moviment Natural de la Població de Catalunya (defuncions, matrimonis i parts).

  2. Que l'esmentat conveni de col·laboració entre l'INE, l'Idescat i el DS estableix les actuacions de les parts en relació amb els fitxers de defuncions, parts i matrimonis, la generació de fitxers anuals definitius i la difusió de resultats, d'acord amb la normativa vigent sobre protecció de dades personals i el secret estadístic. Tots aquests aspectes constitueixen el marc de referència del present conveni.

  3. Que l'Agència de Salut Pública de Barcelona (en endavant, ASPB) és un organisme autònom del Consorci Sanitari de Barcelona que gestiona, entre altres, la Base de Dades d'Informació Sanitaria que inclou fitxers corresponents a les estadístiques vitals (defuncions i naixements).

  4. Que el Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, (aprovat per la Llei 5/2016, del 23 de desembre, del Pla estadístic de Catalunya 2017–2020 i de modificació de la Llei 23/1998, d'estadística de Catalunya), actualment prorrogat per a l'any 2022 d'acord amb l'article 41 apartat 2 de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, i el programa anual d'actuació estadística de l'any 2022 que el desplega estableixen les següents actuacions estadístiques consolidades:

    • Estadística de naixements (codi: 01 04 01), l'organisme responsable de la qual és l'Idescat i l'organisme col·laborador és l'INE.
    • Estadística de causes de mort (codi: 05 03 02), l'organisme responsable de la qual és el DS i els organismes col·laboradors son l'Idescat i l'INE.
    • Estadística de causes de mort de la ciutat de Barcelona (codi: 05 03 03), els organismes responsables de la qual son l'ASPB i l'Ajuntament de Barcelona i els organismes col·laboradors son l'Idescat, el DS i l'INE.
    • Estadística de la natalitat a la ciutat de Barcelona (codi: 05 03 20), els organismes responsables de la qual són l'Ajuntament de Barcelona i l'ASPB, i els organismes col·laboradors son l'Idescat i l'INE.
  5. V. Que en conseqüència, per tal que les parts puguin dur a terme totes les actuacions que li corresponen, necessiten la informació, originàriament facilitada per l'INE, amb la finalitat exclusiva d'executar les esmentades estadístiques oficials, i aprofitar els seus resultats o indicadors per actualitzar i completar altres actuacions estadístiques de base demogràfica i en l'àmbit sanitari, social i mediambiental.

CLÀUSULES

Primera.- Objecte del Conveni

Aquest Conveni de col·laboració té per objecte regular la cessió d'informació entre l'Idescat, el DS i l'ASPB relativa als fitxers estadístics de parts, morts fetals tardanes i de defuncions de les persones residents en l'àmbit territorial de Barcelona ciutat, inclosa la codificació de la causa de mort i la causa de les morts perinatals, als efectes de perfeccionar les estadístiques del moviment natural de la població.

Segona. Compromisos de les parts. Dades a intercanviar, periodicitat, format i sistemes de transmissió de la informació

1. Compromisos de l'Idescat

L'ldescat facilitarà a l'ASPB el fitxer de parts (que inclou tant els nascuts vius com les morts fetals tardanes) corresponents a mares residents en l'àmbit territorial de la ciutat de Barcelona, tant els inscrits a la ciutat com els inscrits en d'altres municipis de Catalunya.

L'esmentat fitxer inclourà les dades demogràfiques relatives a les progenitores i progenitors, així com les dades relatives a les característiques del part i dels nadons. Les variables del fitxer de parts i morts fetals tardanes estan descrites a l'Annex 1 d'aquest Conveni.

Idescat facilitarà a l'ASPB el fitxer de parts amb periodicitat anual i abans del mes de juliol de l'any + 1 al qual es refereixen les dades.

El fitxer de parts estarà degudament encriptat per a la seva tramesa. La tramesa es farà telemàticament per mitjà d'un accés segur al servidor de l'Idescat acordat amb l'ASPB.

L'ASPB es compromet a no fer públic els resultats fins que l'Idescat no procedeixi a la seva difusió institucional.

2. Compromisos del DS

El DS trametrà a l'ASPB el fitxer de les defuncions per causa de mort dels residents en l'àmbit territorial de la ciutat de Barcelona (Fitxer DS defuncions), tant els inscrits a la ciutat com a la resta de Catalunya i resta d'Espanya. El fitxer inclourà la informació relativa a la causa de la mort, d'acord amb els estàndards de codificació vigents segons el que estableixi l'INE i el DS. Aquesta cessió es realitzarà després d'haver tancat la mortalitat anual, és a dir, després d'haver assignat i validat totes les causes a les defuncions.

El calendari previst per la tramesa d'aquest fitxer és: durant el mes de març de l'any de referència + 2 es compartirà el fitxer provisional amb totes les variables però sense la causa bàsica. Posteriorment, es compartirà l'arxiu definitiu amb la causa bàsica abans del mes de maig de l'any de referència + 2.

L'esmentat fitxer inclourà les dades demogràfiques relatives a les persones difuntes, així com les dades relatives a les característiques als nascuts morts. Les variables del fitxer estan descrites a l'Annex 2 d'aquest Conveni.

El Fitxer DS defuncions estarà degudament encriptat per a la seva tramesa. La tramesa es farà telemàticament per mitjà d'un accés segur al servidor del DS acordat amb l'ASPB.

L'ASPB es compromet a no fer públic els resultats fins que el DS no procedeixi a la seva difusió institucional.

3. Compromisos de l'ASPB

L'ASPB facilitarà al DS dos fitxers de defuncions per causa de mort. Per un costat, un fitxer relatiu a les defuncions amb intervenció judicial (Fitxer ASPB de defuncions amb intervenció judicial). Aquest fitxer contindrà la informació relativa a les morts, i codis de les causes i les circumstàncies de les defuncions ocorregudes en l'àmbit territorial de la ciutat de Barcelona, informació recuperada a l'Institut medico legal i de ciències forenses de Catalunya.

Per l'altre costat, un fitxer amb informació relativa a les morts perinatals (morts fetals tardanes i defuncions de menys de 24 hores) anomenat Fitxer ASPB perinatal. Aquest fitxer contindrà la informació relativa als parts, les morts perinatals, els literals, els codis i les circumstàncies de la mort en les defuncions perinatals succeïdes en l'àmbit territorial de la ciutat de Barcelona, informació recuperada directament dels establiments hospitalaris de la ciutat de Barcelona.

El calendari previst per a la tramesa del Fitxer ASPB defuncions amb intervenció judicial i del Fitxer ASPB perinatal és abans del mes d'agost de l'any de defunció + 1.

Les variables del Fitxer ASPB de defuncions amb intervenció judicial estan descrites a l'Annex 3 d'aquest Conveni. Les variables del Fitxer ASPB perinatal estan descrites a l'Annex 4 d'aquest Conveni.

Els fitxers de defuncions estaran degudament encriptats per a la seva tramesa. La tramesa es farà telemàticament per mitjà d'un accés segur al servidor del Departament de Salut, acordat amb l'ASPB.

Tercera. Secret estadístic i protecció de dades

L'Idescat, el DS i l'ASPB es responsabilitzen que la informació intercanviada s'utilitzi de manera que la protecció de les dades individuals quedi totalment garantida, i tot el personal que participi en el seu tractament està obligat a preservar el secret estadístic i altres restriccions que es derivin de l'aplicació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya.

Així mateix, es comprometen a respectar qualsevol altra exigència que es derivi de la legislació vigent sobre intercanvi d'informació entre les administracions públiques i, molt especialment, en relació amb la protecció de les dades personals, segons s'estableix al Reglament (UE) 2016/679 del Parlament Europeu i del Consell, de 27 d'abril de 2016, relatiu a la protecció de les persones físiques pel que fa al tractament de dades personals i a la lliure circulació d'aquestes dades i pel qual es deroga la Directiva 95/46/CE (Reglament general de protecció de dades), a la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals, i a les disposicions reglamentàries de l'ordenament intern en matèria de protecció de dades de caràcter personal.

El deure de guardar secret estadístic i el deure de confidencialitat es mantindran fins i tot després de la vigència d'aquest conveni i que hagin finalitzat les activitats relatives a la seva execució.

Quarta.- Finançament

La realització de l'objecte d'aquest Conveni no generarà contraprestacions econòmiques per a les parts signants del Conveni.

Cinquena. Comissió de Seguiment

Per al seguiment d'aquest Conveni es nomenarà una comissió paritària, la qual serà competent per a la resolució dels dubtes i qüestions que puguin sorgir de la interpretació de les clàusules del Conveni així com el control de la seva aplicació i compliment. Aquesta comissió estarà formada pels següents representants d'ambdues parts, que es reuniran amb periodicitat anual.

Per part de l'Idescat:

  • La Subdirectora general de Producció i Coordinació
  • La persona responsable de l'Àrea de Població i Territori
  • La persona responsable de les estadístiques del moviment natural de la població

Per part del DS:

  • La Subdirectora General de la Cartera de Serveis i Anàlisi de la Informació
  • La Cap del Servei de Gestió i Anàlisi de la Informació per a la Planificació Estratègica
  • La persona responsable de Codificació del Registre de Mortalitat

Per part del ASPB:

  • La Directora de l'Observatori de la Salut Pública
  • La Cap de Servei de Sistemes d'Informació en Salut

Sisena. Entrada en vigor i vigència

Aquest Conveni entrarà en vigor des de la seva signatura i tindrà una durada de quatre anys. Amb anterioritat a la finalització de la vigència del Conveni, les parts podran acordar unànimement la seva prorroga fins a un màxim de quatre anys addicionals.

Setena. Causes de resolució

Són causes de resolució anticipada del Conveni l'incompliment per qualsevol de les parts dels compromisos assumits, el mutu acord de les parts, que s'instrumentarà per escrit, i qualsevol altra causa legalment establerta.

Aquest Conveni s'extingeix pel compliment de les actuacions que en constitueixen l'objecte o per incórrer en causa de resolució. Són causes de resolució:

  1. El transcurs del termini de vigència del Conveni sense que se n'hagi acordat la pròrroga.
  2. L'acord de les dues parts manifestat per escrit.
  3. L'incompliment de les obligacions i compromisos assumits per qualsevol de les parts.
  4. La impossibilitat sobrevinguda de dur a terme l'objecte del Conveni.
  5. La decisió judicial declaratòria de la nul·litat del Conveni.
  6. Qualsevol altra causa prevista en les lleis.

Vuitena. Legislació aplicable

Aquest Conveni té naturalesa jurídica administrativa i per a la resolució dels conflictes que poguessin sorgir de la seva interpretació, compliment, extinció, resolució i efectes, les parts se sotmeten a la jurisdicció contenciosa administrativa.

I en prova de conformitat, les parts contractuals signen electrònicament aquest document en exemplar únic, en la data o dates que hi figuren als quadres de verificació de signatures. Als efectes oportuns la data del present conveni és la de la darrera signatura electrònica del document.

Director de l'ldescat
Presidenta de l'ASPB
Secretària general del Departament de Salut
Secretària de l'ASPB (PD 05/07/22)

Annex 1

Format de registre del fitxer de parts
AÑOR Any de recepció
MESR Mes de recepció
PROVR Província de recepció
NBOL Número de butlleta
REGC Registre civil
PROI Província d'inscripció
MUNI Municipi d'inscripció
DCI Dígit control inscripció
DIAI Dia d'inscripció
MESI Mes d'inscripció
ANOI Any d'inscripció
TOMO1 Tom N1
PAG1 Pàgina N1
VUEL1 Volta N1
TOMO2 Tom N2
PAG2 Pàgina N2
VUEL2 Volta N2
TOMO3 Tom N3
PAG3 Pàgina N3
VUEL3 Volta N3
DIAIA Dia inscripció avortament
MESIA Mes inscripció avortament
AÑOIA Any inscripció avortament
DIAPAR Dia del part
MESPAR Mes del part
ANOPAR Any del part
PROPAR Província del part
MUNPAR Municipi del part
DCPA DIGIT CONTROL
LUGARPA Lloc del part
ASISTIDO Part assistit
MULTIPLI Número de nens nascuts en aquest part amb/sense vida
NORMA Part normal / Complicacions
CESAREA Part amb/sense cesària
INTERSEM Interval setmanes embaràs
SEMANAS Setmanes d'embaràs
DIANACM Dia naixement de la mare
MESNACM Mes naixement de la mare
AÑONACM Any naixement de la mare
TIPODOCM Tipus de document de la mare
NACIOEM Nacionalitat espanyola mare
NACIOXM Nacionalitat estrangera mare
PAISNACM Codi país nacionalitat mare
CUANNACM Adquisició nacionalitat espanyola mare
NACIDAEM Mare nascuda a Espanya
PROMA Província naixement mare
MUNMA Municipi naixement mare
DCNACM DC naixement mare
NACIDAXM Mare nascuda a l'estranger
PAISNXM País estranger de naixement mare
RESIEM Residència a Espanya mare
PROREM Província residència mare
DCREM DC residència mare
RESXM Residència a l'estranger mare
PAISRXM País estranger de residència mare
TVIAM Tipus via domicili mare
NTVIAM Codi normalitzat tipus via domicili mare
CODPOSTM Codi postal residència Espanya mare
NVIAM Nom via domicili mare
CODVIAM Codi via domicili mare
NPOLIM Número Policia domicili mare
CPOLIM Qualificador número de policia
BLOQUEM Bloc domicili mare
PORTALM Portal domicili mare
ESCAM Escala domicili mare
PLTAM Planta domicili mare
PUERM Porta domicili mare
ESTUDIOM Nivell d'estudis mare
CAUTOM Codi autoassignat professió mare
PROFM Descripció professió mare
CPROFM Codi revisat professió mare
ECIVM Estat civil mare
CASPNM Indicador primer matrimoni mare
DIAMAT Dia actual matrimoni mare
MESMAT Mes actual matrimoni mare
AÑOMAT Any actual matrimoni mare
PHECHO Indicador parella de fet mare
ESTABLE1 Indicador primera unió estable mare
DIAEST1 Dia primera unió mare
MESEST1 Mes primera unió mare
AÑOEST1 Any primera unió mare
NUMH Número de fills comptant aquest part
VIVOANT Indicador de fills vius en parts anteriors
NUMHV Número de fills nascuts vius en parts anteriors
DIAHAN Dia naixement fill anterior
MESHAN Mes naixement fill anterior
AÑOHAN Any naixement fill anterior
HIJOANTE Indicador fill anterior nascut a Espanya
PROHANTE Província naixement fill anterior
MUNHANTE Municipi naixement fill anterior
DCHANTE DC naixement fill anterior
HIJOANTX Indicador fill anterior nascut a l'estranger
PAISHANTX País estranger naixement fill anterior
NACIOEHA Indicador nacionalitat espanyola fill anterior
NACIOXHA Indicador nacionalitat estrangera fill anterior
PAISNAHA País estranger nacionalitat fill anterior
DIANACP Dia naixement del pare
MESNACP Mes naixement del pare
AÑONACP Any naixement del pare
TIPODOCP Tipus de document del pare
NACIOEP Indicador nacionalitat espanyola pare
NACIOXP Indicador nacionalitat estrangera pare
PAISNACP Codi país nacionalitat pare
CUANNACM Adquisició nacionalitat espanyola pare
NACIEP Indicador pare nascut a Espanya
PROPA Província naixement pare
MUNPA Municipi naixement pare
DCNACP DC naixement pare
NACIDOXP Indicador pare nascut a l'estranger
PAISNXP Codi país naixement pare
DONDEP Residència pare
RESEP Indicador pare resident a Espanya
PROREP Província residència pare
MUNREP Municipi residència pare
DCREP DC residència pare
RESXP Indicador pare resideix a l'estranger
PAISRXP País residència pare
TVIAP Tipus via domicili pare
NTVIAP Codi normalitzat tipus via domicili pare
CODPOSTP Codi postal residència a Espanya pare
NVIAP Nom via domicili pare
CODVIAP Codi via domicili pare
NPOLIP Número policia domicili pare
CPOLIP Qualificació número policia domicili pare
BLOQUEP Bloc domicili pare
PORTALP Portal domicili pare
ESCAP Escala domicili pare
PLTAP Planta domicili pare
PUERP Porta domicili pare
ESTUDIOP Nivell d'estudis pare
CAUTOP Codi autoassignat professió pare
PROFP Descripció professió pare
CPROFP Codi revisat professió pare
NACIOEN1 Indicador nacionalitat espanyola N1
NACIOXN1 Indicador nacionalitat estrangera N1
PAISNACN1 País nacionalitat N1
SEXO1 Sexe N1
PESON1 Pes N1
V24HN1 Indicador si N1 va viure >24h.
NACVN1 Indicador si N1 va néixer viu o mort
CAUSAFN1 Literal causa fetal N1
CAUSAMN1 Literal causa materna N1
AUTOPSN1 Indicador autòpsia N1
MUERN1 Indicador mort N1 abans o durant el part
CODCA1N1 Primer dígit control de causa de mort N1
CODCA2N1 Segon i tercer dígits control de causa de mort N1
CODCA4N1 Quart dígit control de causa de mort N1
TIPOBOL Tipus de butlleta
MARCA MARCA BOLETÍN,
CAMPVAR Comentaris camps variats per la comunitat autònoma

Les variables relatives al fill1 (de Var 1 N1 a CODCA4N1) es repeteixen per a 6 fills.

Annex 2. Variables del fitxer de defuncions per causa de mort que el DS trametrà a l'ASPB (Fitxer DS)

  • Província de defunció
  • Municipi de defunció
  • Tom
  • Llibre
  • Pàgina
  • Dors
  • Nom
  • Primer Cognom
  • Segon Cognom
  • DNI
  • DNI lletra
  • Any de naixement
  • Mes de naixement
  • Dia de naixement
  • Municipi de naixement
  • Província de naixement
  • Sexe
    • (1) home
    • (6) dona
  • Estat civil
    • (1) solter/a
    • (2) casat/da
    • (3) vidu/a
    • (4) separat/da o divorciat/da (blanc) no consta
  • Professió
    • (0) No consta o no classificats
    • (1) Forces armades
    • (2) Direcció d'empreses i de les administracions públiques
    • (3) Tècnics i professionals científics i intel·lectuals
    • (4) Tècnics i professionals de suport
    • (5) Tasques administratives
    • (6) Serveis de restauració
    • (7) Agricultura i pesca
    • (8) Artesans, indústria manufacturera, construcció, mineria
    • (9) Instal·ladors de maquinaria i muntadors
    • (10) Treballadors no qualificats
    • (11) Estudiants
    • (12) Tasques de la llar
    • (13) Pensionistes o rendistes
    • (14) Aturats
  • Nació
  • Municipi de residència
  • Província de residència
  • Tipus de via
  • Adreça
  • Km
  • Bloc
  • Número
  • Escala
  • Planta
  • Porta
  • Viu o mort
  • (0) viu
  • (1) viu
  • (2) nascut mort
  • Viu+24h si - no ? “No discrimina”
  • Pes
  • Setmanes gestació
  • Any defunció
  • Mes de defunció
  • Dia defunció
  • Causa bàsica defunció
  • Quart dígit
  • Província col·legi metge
  • Número col·legiat
  • Número de butlletí (únic)
  • Identificador seqüencial

Annex 3. Variables del fitxer de defuncions per causa de mort amb intervenció judicial que l'ASPB trametrà al DS (Fitxer ASPB de defuncions amb intervenció judicial)

  • Número de butlleta de defunció
  • Codi identificador
  • Dia d'inscripció al Registre Civil
  • Mes d'inscripció al Registre Civil
  • Any d'inscripció al Registre Civil
  • Tom d'inscripció al Registre Civil
  • Pàgina d'inscripció al Registre Civil
  • Nom
  • Cognom1
  • Cognom2
  • Sexe
    • (1) Home
    • (2) Dona
  • Estat civil
    • (1) Solter/a
    • (2) Casat/da
    • (3) Vidu/a
    • (4) Separat/da legalment o divorciat/da
    • (9) No consta
  • Número de document d'identificació
  • Tipus de document (DNI, NIE o passaport)
  • Dia de naixement
  • Mes de naixement
  • Any de naixement
  • País de naixement
  • Província de naixement
  • Municipi de naixement
  • Dia de defunció
  • Mes de defunció
  • Any de defunció
  • Lloc de defunció (domicili, hospital, carrer, altres)
    • (1) Domicili
    • (2) Hospital
    • (3) Carrer
    • (4) Altres
  • Literal causa bàsica de defunció
  • Causa bàsica de defunció
  • Quart dígit
  • Literal causa de defunció2 (si consta)
  • Causa de defunció2 (si consta)
  • Quart dígit2
  • Literal causa de defunció3 (si consta)
  • Causa de defunció3 (si consta)
  • Quart dígit3

Annex 4. Variables del fitxer de morts perinatals per causa de mort que l'ASPB trametrà al DS (Fitxer ASPB perinatal)

  • Número butlleta de part
  • Número butlleta de defunció
  • Codi identificador
  • Nom del nadó
  • Cognom 1 del nadó
  • Cognom 2 del nadó
  • Tipus defunció perinatal
  • Font d'informació (BEPNA, BED, ASPB)
  • Sexe
    • (1) Home
    • (2) Dona
  • Dia naixement
  • Mes naixement
  • Any naixement
  • Dia defunció
  • Mes defunció
  • Any defunció
  • Nviumort
    • (0) Viu >24h
    • (1) Viu <24h
    • (2) Nascut mort
  • Viu24h
    • (0) Sí viu més 24h
    • (2) No viu més 24h
  • Literal causa bàsica de defunció
  • Causa bàsica de defunció
  • Quart dígit
  • Pes en néixer
  • Setmanes de gestació
  • Part múltiple
  • Ordre naixement fetus mort
  • Edat mare
  • Nom mare
  • Cognom1 mare
  • Cognom2 mare
  • País de naixement mare
  • Nacionalitat mare
  • Municipi residència mare
  • Província residència mare
  • Carrer de residència
  • Número carrer de residència