Saltar al contingut principal

Indicadors de rendibilitat del sector hoteler. 12/2018 i any 2018. Dades provisionals

La facturació mitjana per habitació ocupada en establiments hotelers (ADR) va augmentar un 7,8% interanual a Catalunya al desembre del 2018 i es va situar en 90,09 euros. Per marques turístiques, Costa Daurada mostra la taxa de variació interanual més elevada amb un 11,0% seguida de Barcelona amb un 8,2%. D'altra banda, els ingressos per habitació disponible (RevPAR) van augmentar un 19,6% respecte al mateix mes de l'any anterior, segons l'Enquesta d'ocupació hotelera.

L' any 2018, la facturació mitjana per habitació ocupada en establiments hotelers (ADR) va mantenir-se estable respecte a l'any 2017 i es va situar en 96,33 euros, mentre que els ingressos per habitació disponible (RevPAR) van disminuir un 1,2%, segons dades provisionals.

Amb motiu de la creació de la comarca del Moianès, els municipis de Castellcir, Castellterçol, Granera i Sant Quirze Safaja (que formaven part de la marca Costa Barcelona), a partir del gener del 2016 passen a integrar-se a la marca Paisatges Barcelona. Aquest canvi d'assignació representa un trencament de sèrie amb els resultats dels períodes anteriors.

Els indicadors de rendibilitat del sector hoteler tenen com a objectiu proporcionar informació sobre els ingressos percebuts pels empresaris hotelers per la prestació del servei d'allotjament. Aquests indicadors permeten avaluar la política de preus del sector i s'utilitzen per a la presa de decisions.

Es defineixen dos indicadors:

ADR: Average Daily Rate (tarifa mitjana diària) o Facturació mitjana per habitació ocupada.

RevPAR: Revenue per Available Room o Ingressos per habitació disponible.

La recollida de dades per al càlcul de l'ADR i del RevPAR es fa amb l'Enquesta d'ocupació hotelera (EOH) que realitza l'INE mensualment. L'Idescat fa una difusió mensual d'ambdós indicadors en l'àmbit de Catalunya i per categories i marques turístiques.

Dades bàsiques