Saltar al contingut principal

Productivitat total dels factors. 2020

L'aportació de la productivitat total dels factors al creixement de l'economia catalana va ser de −7,1 punts el 2020, una caiguda sense precedents en la història recent, que en bona part recull l’impacte de les mesures aplicades per respondre a la crisi sanitària.

La disminució del PIB el 2020 del 12,2% reflecteix principalment l’aportació desfavorable de la PTF, i en menor mesura l’aportació negativa dels factors de producció, de −5,1 punts (−5,2 punts el factor treball, però amb una aportació positiva del factor capital de 0,2 punts).

El retrocés del factor treball (del −9,5%) reflecteix la dinàmica dels llocs de treball equivalents a temps complet, i recull tant la disminució del nombre d’hores treballades com de la jornada mitjana el 2020. La desacceleració del factor capital fins a un creixement del 0,4% integra la davallada de la formació bruta de capital.

Des d’una perspectiva complementària, aquesta dinàmica de la PTF reflecteix el retrocés de la productivitat aparent del treball (−2,7%) en conjunció amb un increment de l’estoc de capital per treballador (9,8%).