Saltar al contingut principal

Productivitat total dels factors. 2021

L'aportació de la productivitat total dels factors al creixement de l'economia catalana va ser d'1,3 punts el 2021, després de la caiguda de l'any 2020 (−7,5 punts). D'aquesta manera, l'augment del PIB el 2021 (del 5,6%) reflecteix principalment l'aportació favorable dels factors de producció, de 4,3 punts, i en menor mesura la millora de la PTF. Cal distingir però l'aportació destacada del factor treball (4,2 punts) per sobre de l'aportació més continguda del factor capital (0,1 punts).

L'augment del factor treball (del 7,6%) reflecteix l’evolució dels llocs de treball equivalents a temps complet, i recull la recuperació progressiva tant del nombre d'hores treballades com de la jornada mitjana. El factor capital creix un 0,3%, un augment molt moderat, però que millora en tres dècimes l’avanç del 2020.

Des d'una perspectiva complementària, aquesta dinàmica de la PTF reflecteix el retrocés de la productivitat aparent del treball (−2,0%) en conjunció amb una disminució de l'estoc de capital per treballador (−7,3%). L'estoc de capital per treballador retrocedeix com a conseqüència principalment de la recuperació intensa del mercat de treball l'any 2021.

No obstant això, aquestes dades cal interpretar-les en paral·lel a l'impacte de la crisi sanitària de l'any 2020. Així, en el conjunt del 2020 i 2021 la PTF presenta una aportació mitjana de −3,1 punts. El PIB disminueix un 3,4 % de mitjana, sobretot per l'aportació de la PTF i en menor mesura per l'aportació del factor treball (de −0,4 punts de mitjana). L'aportació del factor capital és gairebé nul·la (de −0,1 punts de mitjana).