Saltar al contingut principal

Parlament de Catalunya. Distribució dels vots. Per candidatures. Comarques i Aran, àmbits i províncies. Metodologia

  Definició de conceptes

  Abstenció
  Acció de no participar en una votació. S'expressa en nombre de persones o en percentatge sobre el nombre d'electors.
  Participació
  Acció de prendre part en una votació. S'expressa en nombre de persones o en percentatge sobre el nombre d'electors.

  Aspectes metodològics

  El capítol d'eleccions presenta informació detallada sobre l'última convocatòria de cada tipus d'eleccions: Parlament Europeu, generals al Congrés dels Diputats, Parlament de Catalunya, municipals i referèndums. D'altra banda, i respecte a les consultes d'anys anteriors, es presenten els resultats per al total de Catalunya a fi d'oferir sèries comparables.

  En les taules només s'han enumerat els vots d'aquells partits que van obtenir representació, mentre que la resta de partits, coalicions o agrupacions d'electors han estat reunits sota l'epígraf "altres". La relació de les distintes sigles dels partits i coalicions que integren els epígrafs "altres" en totes les taules i també el seu significat no s'ha inclòs en aquest Anuari.

  Relació de sigles i noms de les candidatures que apareixen a les taules
  CiU Convergència i Unió
  ERC Esquerra Republicana de Catalunya
  IC-V Iniciativa per Catalunya-Verds
  PP Partit Popular
  PSC Partit dels Socialistes de Catalunya
  C's Ciutadans-Partit de la Ciutadania
  SI Solidaritat Catalana per la Independència
  CUP Candidatura d'Unitat Popular-Alternativa d'Esquerres
  JxSí Junts pel sí
  CatSíqueesPot Catalunya sí que es pot
  CatComú-Podem Catalunya en Comú-Podem
  JUNTSxCAT Junts per Catalunya

  Cal indicar que les sigles que s'han utilitzat a les capçaleres de les taules no sempre es corresponen amb el nom exacte amb què es poden presentar els diferents partits i coalicions a cadascuna de les eleccions.

  Per exemple, a les eleccions al Parlament de Catalunya 2003, Iniciativa per Catalunya Verds es va presentar en coalició amb Esquerra Alternativa i van formar la candidatura ICV-EA, mentre que el Partit dels Socialistes de Catalunya ho va fer amb Ciutadans pel Canvi, mitjançant la candidatura PSC-CIPC. D'altra banda, a les eleccions al Congrés dels Diputats 2004 ICV es va presentar en coalició amb Esquerra Unida i Alternativa i van constituir la candidatura ICV-EUiA.

  Per fer una consulta detallada de totes les coalicions o agrupacions remetem a les publicacions específiques de caràcter electoral.

  En les taules comarcals, l'ordenació de les diferents candidatures ha estat de major a menor nombre de vots obtinguts pels diferents partits en el conjunt de Catalunya i en cada tipus d'elecció.

  La nova comarca del Moianès es va crear l'1 de maig de 2015 (Llei 4/2015, de 23 d'abril, de creació de la comarca del Moianès) a partir de l'agregació de cinc municipis de la comarca del Bages, un de la comarca d'Osona i quatre de la comarca del Vallès Oriental.

  La informació no disponible es representa mitjançant el símbol ":". Quan el valor és inferior al de la unitat mínima que permet estimar l'operació estadística, o afecta el secret estadístic, el símbol utilitzat és "..".