L'Estadística de matrimonis ofereix anualment informació dels matrimonis i els cònjuges que fixen la residència a Catalunya, segons les característiques demogràfiques, socials i territorials. L'estadística s'elabora a partir de les dades de la inscripció del matrimoni davant del Registre Civil. Tota la informació es rep a l'Idescat mitjançant un conveni de col·laboració amb l'Institut Nacional d'Estadística (INE).
La Llei 13/2005, d'1 de juliol, per la qual es modifica el Codi civil espanyol en matèria de dret a contraure matrimoni, estableix que "l'home i la dona tenen dret a contraure matrimoni d'acord amb les disposicions d'aquest Codi. El matrimoni tindrà els mateixos requisits i efectes quan ambdós contraents siguin del mateix o de diferent sexe" (art. 44). Aquesta Llei entra en vigor el 3 de juliol del mateix any i, a partir d'aquell moment, és possible inscriure al Registre civil els matrimonis entre persones del mateix sexe. Així, doncs, fins a l'aprovació de la Llei 13/2005, les estadístiques de matrimonis fan referència exclusivament a les parelles de diferent sexe, mentre que a partir de l'entrada en vigor d'aquesta Llei, també s'hi inclouen els matrimonis formats per cònjuges del mateix sexe, d'acord amb la nova definició.
1. Definicions i variables
- Matrimoni
Unió estable entre dues persones, com a producte de l'acord de la seva voluntat, manifestat externament amb les formalitats legalment establertes. La definició exclou les unions consensuals referides a situacions estables de fet.
- Tipus de celebració
La celebració del matrimoni pot ser religiosa (catòlica o altres religions) o exclusivament civil.
- Estat civil
Qualitat jurídica en què es classifica les persones segons si són solteres, vídues o divorciades. La categoria "alguna vegada casades", agrupa les persones vídues i les divorciades.
- Cònjuge
Cadascun dels membres d'un matrimoni, amb independència del sexe.
- Nivell d'instrucció dels cònjuges
El nivell d'instrucció correspon al nivell de formació més alt assolit, és a dir, quan s'han aprovat tots els cursos del nivell i la persona es troba en condicions d'obtenir el títol o diploma corresponent. La classificació utilitzada correspon a una adaptació de la Classificació catalana d'educació 2020 (classificació del nivell de formació assolit).
- Professió dels cònjuges
Les categories de l'estadística corresponen a la Classificació catalana d'ocupacions 2011. Per als anys 2011 i anteriors, les categories corresponen a una adaptació de la Classificació nacional d'ocupacions 1994.
- Lloc de residència
Municipi que es declara com la residència habitual del matrimoni.
- Lloc d'inscripció
Municipi on s'inscriu el matrimoni. Fins a l'any 1990 els matrimonis s'havien d'inscriure en el municipi on se celebrava el casament. A partir de l'any 1991 els matrimonis també es poden inscriure en el municipi de residència dels cònjuges (a banda del de la celebració del casament).
- Nacionalitat dels cònjuges
Es presenta la informació tant de manera agrupada, cònjuges amb nacionalitat espanyola i cònjuges amb nacionalitat estrangera, com de manera desagregada, segons el país de nacionalitat dels cònjuges, amb la informació dels països amb més freqüència de matrimonis agrupats per continents o grans regions geogràfiques. La classificació per països de nacionalitats resta fixa des de l'any 2007.
2. Difusió
L'Estadística de matrimonis difon la informació dels matrimonis inscrits i residents, per municipi, comarca, àmbit del Pla territorial, província i Catalunya.
Per minimitzar el risc de revelació estadística i evitar revelar dades confidencials, s'estableix per a cada taula un detall territorial màxim de difusió que varia segons el nombre i la sensibilitat de les variables de la taula.Les dades inclouen tots els matrimonis que fixen la seva residència a Catalunya, tant els inscrits en els registres civils de Catalunya com els inscrits en els registres civils d'altres comunitats autònomes. Per als anys 2011 i anteriors, les dades fan referència únicament a les inscripcions registrades a Catalunya de matrimonis que fixaven la residència habitual a Catalunya.
Fins al 2011 les dades publicades i difoses anualment fan referència únicament a les inscripcions registrades a Catalunya de matrimonis que fixaven la residència habitual a Catalunya. A partir del 2012, les dades inclouen també els matrimonis que resideixen a Catalunya i que s'han inscrit en els registres civils d'altres comunitats autònomes.