Saltar al contenido principal

L'índex de comerç al detall (ICD) mesura l'evolució a curt termini de l'activitat de les empreses que operen en el sector del comerç al detall a Catalunya a través de la variable volum de negoci.

L'ICD es regeix pel Reglament (UE) 2019/2152 del Parlament Europeu i del Consell, relatiu a les estadístiques empresarials europees, i pel Reglament d'execució (UE) 2020/1197 de la Comissió, pel qual se n'estableixen les especificacions tècniques.

L'Idescat elabora mensualment l'ICD a partir de les dades procedents de l'enquesta conjuntural Índexs de comerç al detall de l'INE.

1. Àmbit poblacional

La població de referència són les empreses amb activitat a Catalunya, l'activitat principal de les quals està inclosa en la divisió 47 "Comerç al detall, excepte el comerç de vehicles de motor i motocicletes" de la Classificació catalana d'activitats econòmiques (CCAE-2009).

Les activitats compreses dins d'aquesta divisió són:

Activitats
Grup Descripció
471 Comerç al detall en establiments no especialitzats
472 Comerç al detall de productes alimentaris, begudes i tabac en establiments especialitzats
473 Comerç al detall de combustibles per a l'automoció en establiments especialitzats
474 Comerç al detall d'equips per a les tecnologies de la informació i les comunicacions (TIC) en establiments especialitzats
475 Comerç al detall d'altres articles d'ús domèstic en establiments especialitzats
476 Comerç al detall d'articles culturals i recreatius en establiments especialitzats
477 Comerç al detall d'altres articles en establiments especialitzats
478 Comerç al detall en parades de venda i mercats ambulants
479 Comerç al detall fora d'establiments, excepte en parades de venda i mercats ambulants

2. Àmbit temporal

La periodicitat de l'indicador és mensual i el període base és l'any 2021.

El període de referència de les variables i de les ponderacions és el mes de desembre de l'any immediatament anterior.

3. Àmbit geogràfic

Tot el territori de Catalunya.

4. Unitat estadística

La unitat estadística és l'empresa l'activitat econòmica principal de la qual és alguna de les incloses a l'àmbit poblacional. L'empresa també és la unitat informant.

5. Disseny mostral

El marc mostral és el Directori Central d'Empreses (DIRCE). Es tracta d'un registre organitzat d'informació que conté dades d'activitat econòmica i grandària (en termes d'assalariats) de les empreses, així com dades d'identificació i localització. L'actualització del DIRCE es fa anualment amb la incorporació d'informació procedent de fonts administratives (Agència Tributària, Seguretat Social, etc.), i es complementa amb informació proporcionada per diverses operacions estadístiques de l'INE.

Les empreses de l'estrat de 50 assalariats o més i les que tenen una facturació anual elevada s'investiguen exhaustivament. Per a la resta d'empreses, es fa un mostreig aleatori estratificat amb assignació òptima. La mostra per a Catalunya està formada per unes 1.265 empreses, aproximadament.

El mes de gener de cada any es fa una renovació de la part no exhaustiva de la mostra d'entre un 20% i un 25%, amb l'objectiu d'evitar el cansament de les unitats informants i reflectir els canvis que es produeixen en la població de referència. El criteri és substituir les empreses que fa aproximadament 5 anys que hi col·laboren i totes aquelles que són baixa, il·localitzables, errònies i fusionades o absorbides.

No obstant això, en el moment que es fa un canvi de l'any base, es produeix una renovació mostral per reflectir la nova distribució poblacional.

La recollida de la informació es fa mitjançant un qüestionari que les empreses han d'emplenar mensualment a través de la pàgina web de l'INE, correu postal, telèfon o fax.

6. Principals conceptes

Activitat principal de l'empresa

És la que genera el major valor afegit en la producció de béns i serveis, o bé la que genera major volum de negoci o la que ocupa el major nombre de persones. Les empreses poden tenir diverses activitats, a més de la principal, que es classifiquen en secundàries i auxiliars. Les activitats de l'empresa es codifiquen d'acord amb la CCAE-2009.

Volum de negoci

Comprèn els imports facturats per l'empresa durant el mes de referència en concepte de venda de béns i prestació de serveis, sense incloure impostos indirectes, tant en l'exercici de la seva activitat principal com de qualsevol activitat secundària que faci l'empresa. Es comptabilitza en termes nets deduint les devolucions de vendes, així com els ràpels sobre vendes. No es dedueixen els descomptes de caixa ni els descomptes sobre vendes per pagament immediat.

7. Mètode de càlcul dels índexs

Els ICD es calculen segons un índex de Laspeyres encadenat de periodicitat mensual que pren com a període base o de referència l'any 2021. Un índex encadenat mesura moviments acumulatius d'índexs a curt termini en diferents períodes base, és a dir, estableix comparacions entre el període actual (t) i el període base, considerant les situacions intermèdies. Aquestes situacions intermèdies corresponen al mes de desembre de cada any.

Els ICD que es publiquen es construeixen seguint el mètode de càlcul anterior a partir d'uns índexs elementals agregats mitjançant ponderacions procedents de la mateixa enquesta. Tant els índexs elementals com les ponderacions estan referenciats al mes de desembre de l'any anterior.

L'ICD del gener de 2024 és el primer que es publica en l'any base 2021, d'acord amb les normes europees. Amb el canvi de base s'han tornat a calcular els indicadors dels anys 2021, 2022 i 2023, a partir de mostres actualitzades. La sèrie retrospectiva des del desembre de 2020 fins a l'inici s'enllaça a través d'un coeficient d'enllaç estructural per mantenir les taxes de variació.

8. Difusió de resultats

L'Idescat publica els ICD de volum de negoci de Catalunya a preus corrents pels àmbits següents, segons activitat de la CCAE-2009:

  • Índex general (divisió 47).
  • Índex general sense estacions de servei (divisió 47, excepte el grup 473).
    • Alimentació (classe 4711 i grup 472).
    • Resta (classe 4719 i grups 474, 475, 476, 477, 478 i 479).

La informació anterior també s'ofereix a preus constants, és a dir, corregida per l'efecte que tenen els preus sobre les vendes. Per deflactar les sèries es fan servir els indicadors de preus següents, per a cadascun dels àmbits anteriors, respectivament:

  • IPC general, sense IVA, sense serveis ni lloguers; ni automòbils, ni altres vehicles, ni recanvis i accessoris per a manteniment (per a l'Índex general).
  • IPC general, sense IVA, sense serveis ni lloguers, ni carburants i lubricants, ni automòbils, ni altres vehicles, ni recanvis i accessoris per a manteniment, ni distribució d'aigua, ni electricitat, ni gas (per a l'Índex general sense estacions de servei).
    • IPC del grup especial 26: Aliments, begudes i tabac, sense IVA (per a l'Alimentació).
    • IPC general, sense IVA, sense serveis ni lloguers, ni carburants i lubricants, ni automòbils, ni altres vehicles, ni recanvis i accessoris per a manteniment, ni distribució d'aigua, ni electricitat, ni gas, ni aliments, ni beguda, ni tabac (per a la Resta).

Els índexs corresponents als últims 3 mesos són provisionals.