Saltar al contenido principal

En aquest apartat es descriu un grup de població al qual s'adrecen part de les mesures de protecció social. L'Ordre de 15 de novembre de 1982 del Departament de Sanitat i Seguretat Social va preveure la creació d'una xarxa d'Equips de Valoració i Orientació que tenen la funció d'emetre un dictamen tecnicofacultatiu en el qual es determina el grau de discapacitat de les persones que ho sol·liciten. L'obtenció de la corresponent certificació és un pas imprescindible per gaudir de qualsevol dels avantatges i prestacions previstos per a les persones amb determinats nivells de discapacitat. A Catalunya aquesta Xarxa és gestionada pel Departament de Drets Socials, que és qui custodia la base de dades del Sistema d'Atenció a Persones Discapacitades. En aquestes taules es presenta la informació relativa a aquelles persones que, a 31 de desembre, mantenen el reconeixement d'un grau de discapacitat superior al 32%.

La presentació de les dades segons el tipus de disminució es realitza d'acord amb la tipologia habitualment utilitzada pel Departament de Drets Socials. Es fonamenta en les característiques de la principal discapacitat soferta per l'individu afectat.

Definicions

Persones amb discapacitats físiques

Dins de les discapacitats físiques s'engloben les motòriques i les no motòriques. Les motòriques fan referència a les persones que tenen afectada la capacitat del moviment, a causa d'accidents, malalties o malformacions que lesionen el sistema nerviós central (accidents cerebrovasculars, traumatismes cranioencefàlics, paràlisi cerebral, esclerosi múltiple, Parkinson...), malformacions que lesionen el sistema nerviós perifèric (radiculopaties, poliomielitis, lesions plexurals, neuropaties...) o que afecten el sistema musculoesquelètic (amputacions, distròfies musculars, malalties reumàtiques generatives...). Les no motòriques afecten les persones que per causes orgàniques (malalties renals, cardíaques, pulmonars o hormonals) no poden desenvolupar una vida normalitzada a causa de la fatiga, la impossibilitat de fer esforços, etc.