Saltar al contingut principal

Sessió sobre estudis microeconomètrics en el camp de l'economia de la salut. Suport de l'Idescat en la construcció de bases de dades

  • Ponents:
    • Toni Mora, Universitat Internacional de Catalunya
  • Organitzat per: Institut d'Estadística de Catalunya
  • Lloc: sala d'actes de l'Idescat
  • Dates: 28 de febrer del 2014
  • Règim: obert
  • Places: 45
  • Hores lectives: 2 h
  • Codi de l'activitat: O223/2014

Destinataris

Preferentment personal de l'Institut d'Estadística de Catalunya i personal estadístic i tècnic de la resta d'organismes del Sistema estadístic de Catalunya.

Horari

  • 28.02.2014

    12.00 h – 14.00 h

Descarregar

Resum

Influència de l'obesitat i el sobrepès en els costos mèdics: una aproximació amb dades de panell

Aquest treball estima l'impacte de l'obesitat (classe II i classe I) i el sobrepès (també IMC) en els costos mèdics directes. Utilitzem dades de panell i models en dues etapes amb informació de registres longitudinals de pacients en centres mèdics (CAP i especialistes) seguits durant set anys consecutius (2004-2010). Els nostres resultats indiquen que l'obesitat severa i moderada impliquen un sobrecost substancial en el sistema sanitari espanyol. Específicament, l'obesitat severa està associada amb un increment dels costos mèdics d'un 26% (34% amb variables instrumentals, IV) comparat amb el normopès. L'obesitat moderada i el sobrepès mostren un increment moderat del 16% (29% amb IV) i un 8,5% (23% amb IV), respectivament. Aquests canvis en els costos són majors per als pacients amb edat per sobre de la mediana i per a les dones. No obstant això, els efectes són comparativament menors que els evidenciats per als Estats Units, si bé bàsicament se centren en cobertura privada i una població caracteritzada per una major taxa d'obesitat.

Gradient educatiu en l'ús de recursos sanitaris per part de població no adulta: necessitats i prevenció

Analitzem si, amb el mateix nivell de salut, el nivell educatiu dels pares afecta l'ús dels recursos sanitaris dels seus fills. Analitzem una subpoblació a Catalunya mitjançant una base de dades longitudinal de registres sanitaris per al període 2004-2010. Emprem tècniques de dades de panell per a dades de compteig. Els nostres resultats indiquen que quan més alt és el nivell educatiu dels pares, condicionat a la renda de la llar, menor és el nombre de visites al metge de capçalera, mentre que no es troba cap efecte en les visites a especialistes o l'ús d'urgències. Per donar evidència causal, fem servir els anys d'escolarització per dur a terme un experiment a partir del mes de naixement dels pares. També analitzem els efectes dels nivells educatius dels pares en l'ús preventiu de recursos del programa Nen Sa i els registres de vacunes. Evidenciem la presència d'un gradient educatiu en l'ús preventiu (vacunes voluntàries) i en les visites al metge de capçalera sense cap mena de malaltia o per obtenir consells per a determinades vacunes.

Inscripció

La inscripció a aquesta activitat ja no està oberta.