Saltar al contingut principal

Comptabilitat trimestral. T1/2023

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 2,9% al primer trimestre del 2023. En termes intertrimestrals, la variació és de l’1,1%.

Des de l'òptica de la demanda, el comerç exterior és el component que més contribueix al creixement del PIB del primer trimestre. Les exportacions totals a l'estranger augmenten un 15,5%, enfront del 7,5% que es va registrar el trimestre anterior. Aquesta millora ve determinada per l'augment de les exportacions de béns i serveis (12,3%) i del consum dels estrangers (35,7%). Les importacions totals de l'estranger registren un creixement del 8,7%, atès que les importacions de béns i serveis augmenten un 8,3% i el consum dels residents a l'estranger, un 18,3%.

D'altra banda, la demanda interna creix un 0,8%, amb un comportament diferenciat dels components: el consum de les llars creix un 1,4%, el consum de les administracions públiques no varia respecte a l'any anterior i la formació bruta de capital augmenta un 0,2%. En relació amb aquest darrer component, la inversió en béns d’equipament disminueix un 3,0%, la qual cosa contrasta amb l’evolució positiva de la inversió en construcció (4,6%).

Des de l'òptica de l'oferta, el sector industrial creix un 3,6%, mentre que al trimestre anterior va disminuir un 2,9%. El sector dels serveis augmenta un 3,0%, enfront del 4,8% del trimestre anterior. La construcció creix un 4,5%, un punt i tres dècimes per sobre del trimestre anterior (3,2%), mentre que el sector agrari presenta una variació interanual d'un −3,5% i manté l'evolució negativa registrada en trimestres anteriors però amb una menor intensitat.

La Comptabilitat trimestral és congruent amb els corresponents Comptes econòmics anuals de Catalunya. Les sèries trimestrals s'han de considerar provisionals, atès que la coherència necessària entre les estimacions anuals i les trimestrals obliga a modificar les estimacions trimestrals, com a mínim mentre les estimacions anuals tenen caràcter provisional.