Saltar al contingut principal

Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat. 05/2023. Dades definitives

El nombre d'afiliats a la Seguretat Social a Catalunya augmenta un 2,8% al mes de maig respecte a l'any anterior i se situa en 3.531.990 persones, segons dades definitives. El Baix Penedès (3,8%), el Segrià (3,4%), i el Barcelonès i el Tarragonès (3,2% totes dues) encapçalen les comarques amb un augment interanual més elevat. D'altra banda, el nombre d’afiliats disminueix a l’Alta Ribagorça (−2,1%), Osona (−1,4%, afectada per la creació de la nova comarca del Lluçanès), el Priorat (−0,3%) i la Ribera d’Ebre (−0,1%).

Per sexe, al conjunt de Catalunya i respecte a un any enrere, el nombre de dones afiliades a la Seguretat Social augmenta un 3,1%, per sobre de l'augment del nombre d'homes, d'un 2,5%.

Al conjunt de Catalunya, tots els grups d'edat han augmentat el nombre d'afiliats en relació amb un any enrere, excepte el de 30 a 44 anys, que ha disminuït lleugerament (−0,1%). Els afiliats menors de 30 anys són els que més han augmentat al conjunt de Catalunya en termes relatius, un 5,9%, i ho han fet a tot el territori. Allà on l’increment del col·lectiu jove ha estat més elevat és al Pallars Sobirà (10,8%) i al Segrià (7,1%). Els afiliats de 55 anys o més augmenten un 5,5% i els de 45 a 54 anys, un 2,9%.

Segons la nacionalitat, l'augment interanual del nombre d'afiliats estrangers (10,0%) és més intens que el d'afiliats de nacionalitat espanyola (1,4%) al conjunt de Catalunya. Els afiliats de nacionalitat estrangera augmenten a totes les comarques i a Aran, mentre que els de nacionalitat espanyola disminueixen a 11 comarques i a Aran.

L'agricultura és el sector on més augmenten les afiliacions en relació amb l’any anterior en termes relatius, un 4,0%. La variació més elevada en nombres absoluts ha estat al Segrià (amb 970 afiliacions més que al maig de 2022). La construcció augmenta les afiliacions en relació amb l'any anterior, un 3,1% al conjunt de Catalunya (que representa 6.795 afiliacions més). El nombre d'afiliacions en la construcció ha augmentat en 31 comarques i l'increment més elevat en nombres relatius és el del Baix Penedès (7,2%). El sector dels serveis ha crescut en 85.270 afiliacions respecte a l'any anterior, xifra que representa un increment interanual del 3,0% i augmenta a tot el territori, excepte a Osona (−1,8%, afectada per la creació de la nova comarca del Lluçanès), l’Alta Ribagorça (−1,5%) i al Priorat (−0,2%). Les afiliacions a la indústria augmenten al conjunt de Catalunya, un 1,4%, i a 33 comarques i a Aran.

El grau de parcialitat de les afiliacions per compte d'altri al maig del 2023 és del 19,4%. En el cas de les dones la proporció és del 26,6%, més del doble que la dels homes (12,4%).

El grau de temporalitat de les afiliacions a la Seguretat Social per compte d'altri se situa en el 12,3%, 7 punts menys que un any enrere. La comarca amb un grau de temporalitat més elevat és l'Alta Ribagorça (19,6%) i les que el tenen més baix són el Baix Empordà (9,1%) i l’Alt Empordà (9,3%).

Aquesta és la primera estadística de la qual l’Idescat ofereix resultats amb la divisió comarcal que estableix la recent aprovada Llei 7/2023, del 10 de maig, de creació de la comarca del Lluçanès. Per aquest motiu, les variacions de les comarques del Bages i Osona estan afectades per aquest canvi territorial, ja que els resultats dels períodes anteriors s’ofereixen amb la divisió territorial anterior (41 comarques i Aran).

Al Lluçanès hi ha 2.850 persones afiliades a la Seguretat Social, a 31 de maig. D’aquestes, el 55,4% són homes i el 44,6% són dones. Per edats, destaca per ser la comarca catalana amb la proporció més elevada d’afiliats de 55 anys o més, un 26,3% enfront del 19,4% del conjunt de Catalunya. Per nacionalitat, aquesta comarca també destaca perquè té el percentatge més baix d’afiliats de nacionalitat estrangera (un 7,2% enfront del 17,3% del conjunt de Catalunya).