Saltar al contingut principal

Estadística del grau d'urbanització

Codi: 09 00 13PAAE: 2024Tipus: nova

Àmbit: 09. Georeferenciació i estadística de base territorial

Organismes responsables

Organismes col·laboradors

Cost directe estimat: 20.000 €

Ressenya: El grau d'urbanització (degree of urbanization o DEGURBA) del territori descriu el seu contínuum urbà-rural i es calcula d'acord amb la metodologia proposada per Eurostat, que té el suport de les Nacions Unides i dona lloc a una definició estàndard que permet fer comparatives internacionals. La metodologia per calcular el grau d'urbanització parteix de la població geocodificada i agregada espacialment en una quadrícula o grid d'1 km de costat (la quadrícula estàndard europea), que permet classificar les cel·les de la quadrícula per grups o clústers de població segons la grandària i la densitat de població. Les tasques d'aquest any inclouen la consolidació de la metodologia, l'actualització de resultats municipals de l'any 2022 i l'ampliació del detall de la informació territorial. En el marc d'aquesta actuació s'estableixen també altres caracteritzacions del territori com els municipis remots que es calculen a partir de distàncies entre punts del territori, utilitzant la informació de la xarxa de transports modelitzada amb un graf.

Fases del procés estadístic: procés, anàlisi, difusió, avaluació.

Informant: Administració pública, altres organismes o institucions

Unitat d'informació: adreces/aproximacions postals, persones físiques

Tècnica de recollida de dades de l'operació de camp pròpia: —

Origen de la informació i arxius i registres que es preveu utilitzar:

Variables principals: % de població que viu en ciutats grans, %de població que viu en ciutats mitjanes i àrees semidenses, % de població que viu en àrees rurals, mediana del temps de desplaçament a la ciutat més propera dels municipis rurals.

Desagregació territorial dels resultats: inframunicipal, quadrícules, municipis, seccions censals

Període de referència: 2022

Periodicitat: anual

Calendari de disponibilitat dels resultats sintètics: 4t trimestre del 2024

Canal de difusió: —

Adreça escurçada: https://idescat.cat/paae/2024/090013

Per conèixer el significat d'aquests camps, consulteu l'apartat Continguts de la fitxa descriptiva de l'actuació estadística.

Calendari de difusió de resultats 2024