Saltar al contingut principal

1. Què és l'Enquesta de consums intermedis 2021?

L'Enquesta de consums intermedis 2021 (ECI 2021) és una activitat estadística oficial integrada en el Programa anual d'actuació estadística (actuació 02 01 02), que desplega la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, aprovat per la Llei 5/2016, de 23 de desembre, prorrogada fins al moment present. L'organisme responsable n'és l'Idescat.

2. Quins són els objectius?

L'objectiu principal de l'Enquesta de consums intermedis 2021 és proporcionar informació estadística amb el detall necessari per elaborar el Marc input-output de Catalunya 2021 (MIOC-2021). Aquesta operació és la principal font d'informació per a les estimacions de les macromagnituds de l'economia catalana i permet garantir la congruència entre els comptes anuals, trimestrals i territorials. També fa possible l'estimació d'impactes econòmics i altres simulacions macroeconòmiques.

Per assolir aquests objectius, el qüestionari de l'Enquesta recull informació en els blocs temàtics següents:

  • Identificació de l'empresa
  • Compres i origen geogràfic d'aquestes
  • Despesa en serveis exteriors i origen geogràfic d'aquesta
  • Ingressos i destinació del volum de negoci
  • Inversió i origen territorial d'aquesta
  • Ocupació mitjana i hores treballades
  • Despeses de personal

3. A qui es demana aquesta informació?

L'Enquesta s'adreça al conjunt d'empreses que tenen establiments ubicats a Catalunya. La mostra teòrica està formada per 4.600 empreses de totes les activitats econòmiques, excepte de les branques que s'investiguen fent servir altres metodologies (per exemple, les branques financeres i les activitats de no mercat).

4. Està prou protegida la informació de l'enquesta?

Les dades de caràcter individual de les enquestes estan emparades pel secret estadístic, en els termes establerts per la Llei d'estadística de Catalunya.

Per tant, les dades individualitzades recollides en els qüestionaris no es poden fer públiques ni es poden comunicar a cap persona o entitat, ni tampoc a les administracions públiques (llevat de les que també estiguin vinculades per l'obligació del secret estadístic).

En aquests sentit, el personal de l'Idescat i de la resta d'organismes que participen en una estadística oficial a Catalunya fan una declaració de preservació del secret estadístic i els és d'aplicació el règim de responsabilitat previst per la llei en cas d'incompliment.

Igualment, l'obligació de preservar el secret estadístic s'estén a la publicació de resultats. Així, tant l'Idescat com la resta d'organismes del Sistema estadístic de Catalunya tenen especial cura per evitar que es puguin deduir dades de caràcter individual de la informació que es publica.

5. És obligatòria la resposta?

Atès el caràcter d'interès públic, fixat pel Parlament de Catalunya, de totes les estadístiques integrades en el Pla estadístic de Catalunya, la col·laboració de les empreses en la resposta dels qüestionaris és obligatòria, amb la finalitat d'assegurar una quota adequada de respostes i, consegüentment, uns resultats estadístics fiables (capítol V de la Llei d'estadística de Catalunya). Així ho expressa l'article 38 de la Llei esmentada: "Tots els ciutadans, les entitats i les institucions estan obligats per llei a proporcionar la informació que es demana i aquesta informació ha d'ésser completa i verídica".

6. Quan es duu a terme el treball de camp?

El treball de camp s'ha iniciat l'última setmana d'octubre del 2023 i es preveu que s'allargui fins al mes de juny del 2024, inclòs.

7. On puc demanar més informació?

Durant el període del treball de camp, hi ha disponible un telèfon i una adreça electrònica per atendre els dubtes que puguin sorgir.

  • Telèfon: 900 809 887
  • Adreça electrònica: mioc arrova idescat punt cat