Què cal saber-ne
- Què és l'Enquesta de l'ús del temps?
- Quins són els objectius?
- A qui es demana aquesta informació?
- Quina és la font d'on prové la mostra d'entrevistats?
- Com se selecciona l'habitatge entrevistat?
- És confidencial la informació que es demana?
- És obligatòria la resposta?
- Com es fa l'enquesta?
- Quan es duu a terme el treball de camp?
- On puc demanar més informació?
- On puc trobar els resultats de l'enquesta?
1. Què és l'Enquesta de l'ús del temps 2023–2024?
L'Enquesta de l'ús del temps 2023–2024 (EUT 2023–2024) és una activitat estadística oficial integrada en el Programa anual d'actuació estadística corresponent (actuació 04 06 01), que desplega la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, aprovat per la Llei 5/2016, de 23 de desembre (actualment prorrogada per a l'any 2023). Té per objectiu mesurar quant temps dedica la població a les activitats diàries (en hores i minuts) i en quin moment del dia fa cada activitat.
A Catalunya anteriorment s'han fet dues edicions de l'Enquesta: el 2002–2003 i el 2010–2011.
Tot i que l'Enquesta de l'ús del temps 2023–2024 es basa en la metodologia de les dues anteriors edicions, també incorpora algunes de les recomanacions de la guia d'Eurostat "Harmonised European Time Use Surveys HETUS. 2018 Guidelines. 2020 Edition" (novembre del 2020). Aquesta guia conté unes variables comunes (amb les definicions bàsiques) i unes recomanacions sobre els qüestionaris, els formats de diaris, els procediments per recollir dades i la llista de codificació de les activitats comunes (ACL2018). Amb això pretén garantir un alt nivell de qualitat de les dades, la comparabilitat entre països i donar compliment als principis del Codi de bones pràctiques de les estadístiques europees (edició 2017).
2. Quins són els objectius?
L'Enquesta de l'ús del temps té per objectiu proporcionar informació sobre els aspectes següents:
- La igualtat de gènere, en concret la relació entre la divisió de la feina a la llar i l'increment de la participació de la dona en el món laboral; la conciliació de les demandes de la feina remunerada i la vida familiar, i la cura dels infants, persones dependents i malalts crònics, entre altres.
- Els fluxos i activitats necessaris per estimar els comptes satèl·lit del sector de les llars (i, per tant, de la feina no remunerada), en el marc dels nous desenvolupaments metodològics de la Comptabilitat nacional (valor de la producció de serveis d'ús propi com la cura d'infants, la neteja de la llar, etc.).
- El temps de treball, per obtenir dades més fiables i de millor qualitat sobre els horaris efectius de feina associats al teletreball, o per la flexibilitat i individualització de les jornades de treball, que cada vegada són més habituals.
- La dimensió de la feina no de mercat i la seva integració en la vida diària (incloent-hi, per exemple, el temps dedicat a la cura dels infants, si s'escau).
- La finalitat dels desplaçaments diaris i el mitjà de transport utilitzat, per poder dissenyar polítiques públiques relacionades amb el transport de viatgers i el turisme.
- Les activitats culturals i de lleure, per obtenir informació sobre els comportaments de la ciutadania en aquest àmbit, en coherència amb l'orientació més tradicional d'aquesta enquesta.
3. A qui es demana aquesta informació?
La població objecte de la investigació és el conjunt de llars privades que resideixen en habitatges familiars principals de Catalunya i les persones que en són membres. En aquest sentit, els membres de 10 anys o més són estudiats amb més detall.
4. Quina és la font d'on prové la mostra d'entrevistats?
La font de la mostra prové del Registre de població de Catalunya a 1 d'abril del 2023, que és un registre administratiu on figuren les dades actualitzades de caràcter obligatori dels veïns inscrits als padrons municipals d'habitants de tots els ajuntaments de Catalunya. Per extreure la mostra estadística per habitatges, s'ha fet un tractament informàtic del Registre per transformar-lo d'un arxiu de persones a un arxiu d'habitatges. Aquest Registre està custodiat per l'Idescat i està regulat per la Llei d'estadística de Catalunya.
5. Com se selecciona l'habitatge entrevistat?
El tipus de mostreig de l'Enquesta de l'ús del temps 2023-2024 és un mostreig bietàpic estratificat.
Les unitats de primera etapa són les seccions censals, que són seleccionades amb probabilitats proporcionals a la grandària, mentre que per a les unitats de segona etapa, que són els habitatges, es fa un mostreig aleatori simple, de 8 habitatges per secció.
Si hi ha més d'una llar resident a l'habitatge, s'investiga la llar que coincideix amb el nom de la persona de referència o, si el nom no coincideix, la llar amb més membres. Només les persones de 10 anys o més són les que han d'emplenar el qüestionari individual i el diari d'activitats.
6. És confidencial la informació que es demana?
Les dades de caràcter individual de les enquestes estan emparades pel secret estadístic en els termes establerts a la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya i també per la legislació en matèria de protecció de dades personals. Això suposa que les dades individualitzades recollides en els qüestionaris no es poden fer públiques ni ser comunicades a cap persona o entitat, ni tan sols a les administracions públiques, llevat de les que també estiguin vinculades per l'obligació del secret estadístic i s'han de tractar amb les mesures de seguretat que en garanteixin la confidencialitat.
En aquest sentit, el personal de l'Idescat i de la resta d'organismes que participen en una estadística oficial a Catalunya fan una declaració de preservació del secret estadístic i els és d'aplicació el règim de responsabilitat previst per la llei en cas d'incompliment.
Igualment, l'obligació de preservar el secret estadístic s'estén a la publicació de resultats. Així, tant l'Idescat com la resta d'organismes del Sistema estadístic de Catalunya tenen especial cura per evitar que es puguin deduir dades de caràcter individual de la informació que es publica.
7. És obligatòria la resposta?
Atès el caràcter d'interès públic, fixat pel Parlament de Catalunya, de totes les estadístiques integrades en el Pla estadístic de Catalunya, la col·laboració de la població en la resposta dels qüestionaris és obligatòria, amb la finalitat d'assegurar una quota adequada de respostes i, consegüentment, uns resultats estadístics fiables (capítol V de la Llei d'estadística de Catalunya). D'aquesta forma queda expressat a l'article 38 de la Llei esmentada: "Tots els ciutadans, les entitats i les institucions estan obligats per llei a proporcionar la informació que es demana i aquesta informació ha d'ésser completa i verídica".
8. Com es fa l'enquesta?
L'enquesta es duu a terme mitjançant qualsevol de les tres modalitats de qüestionari: en línia, entrevista telefònica o entrevista presencial. La llar enquestada tria quina de les tres modalitats vol fer servir.
Les llars enquestades, per poder actualitzar les dades de contacte i de les persones que hi habiten, han d'utilitzar el nom d'usuari i la contrasenya que consta a la carta de presentació de l'enquesta que han rebut prèviament per correu ordinari. Aproximadament una setmana després de rebre aquesta carta, reben un primer contacte telefònic o presencial del personal enquestador degudament acreditat, en què els explica de forma detallada les característiques de l'enquesta i els dona accés als diferents qüestionaris que la conformen: qüestionari de la llar, qüestionari individual i diari d'activitats. Aquest últim és una relació de les diferents activitats que es porten a terme durant la data assignada d'emplenament que consta a la carta de presentació.
9. Quan es duu a terme el treball de camp?
El treball de camp es desenvolupa durant gairebé un any, des del 20 de novembre de 2023 fins al 17 de novembre de 2024, i s'obté informació cada dia de la setmana (de dilluns a diumenge, tots dos inclosos).
10. On puc demanar més informació?
Durant el període del treball de camp estan disponibles un telèfon i una adreça electrònica específics per atendre els dubtes que puguin sorgir.
- Telèfon: 900 055 130 (de dilluns a divendres, de 08.00 a 21.30 hores, i dissabtes, de 10.00 a 14.00 hores).
- Adreça electrònica: usdeltemps arrova idescat punt cat
11. On puc trobar els resultats de l'Enquesta?
Podeu trobar els resultats d'aquesta estadística a l'apartat de l'Enquesta de l'ús del temps del web de l'Idescat.