Saltar al contingut principal

Les estadístiques de cost laboral tenen com a objectiu principal obtenir una estimació del cost econòmic que té el factor treball en el procés de producció de béns i serveis d'una economia.

Les dues fonts estadístiques bàsiques per conèixer l'estimació del nivell i de la composició del cost laboral són l'Enquesta trimestral de cost laboral (ETCL) i l'Enquesta anual de cost laboral (EACL) que realitza l'INE, i a partir de les quals l'Idescat porta a terme una explotació estadística i n'obté una ampliació de resultats per a Catalunya.

1. Classificació nacional d'activitats econòmiques 2009 (CNAE-2009)

L'1 de gener del 2009 entrà en vigor la Classificació nacional d'activitats econòmiques 2009 (CNAE-2009), que substitueix la Classificació nacional d'activitats econòmiques 1993 Rev.1 (CNAE-93 Rev.1) i que fins al moment havia estat l'instrument utilitzat per codificar la variable sector d'activitat.

El canvi de Classificació d'activitats econòmiques porta a un trencament de la sèrie estadística. Per això s'han elaborat unes sèries retrospectives amb l'objectiu d'enllaçar les dades amb la major precisió possible.

2. Càlcul de les sèries retrospectives

2.1. Adaptació del Directori de Comptes de Cotització a la CNAE-2009

Per a l'elaboració de les estadístiques de cost laboral es pren de base l'ETCL, operació central del sistema integrat de dades sobre el cost laboral. L'ETCL utilitza com a marc poblacional el Fitxer de Comptes de Cotització de la Seguretat Social. Es tracta d'una font administrativa que inclou, entre d'altres variables, l'activitat econòmica dels Comptes de Cotització classificada segons la Classificació d'activitats econòmiques vigent en cada moment. El nivell de desagregació utilitzat en el disseny mostral són els dos primers dígits de la Classificació.

2.2. Recollida de la informació amb doble classificació

Per elaborar les sèries retrospectives de l'ETCL i de l'EACL, es va recollir la informació de la mostra de l'ETCL al llarg de l'any 2008 a partir de la CNAE-93 Rev.1 i de la CNAE-2009 per disposar d'un any d'enllaç en ambdues classificacions.

El 2008 encara no es disposava del Fitxer de Comptes de Cotització amb doble codificació (CNAE-93 Rev.1 i CNAE-2009). No obstant això, el Directori Central d'Empreses (DIRCE) que elabora l'INE ja disposava a finals del 2007 d'una versió amb doble codificació. La unitat bàsica del DIRCE és l'empresa classificada segons la seva activitat principal i identificada pel seu número d'identificació fiscal (NIF), identificador que també inclou el Fitxer de Comptes de Cotització de la Seguretat Social.

L'INE va decidir, utilitzar la informació disponible en el DIRCE per reclassificar el Fitxer de Comptes de Cotització de la Seguretat Social a dos dígits a partir dels següents elements disponibles:

  • DIRCE amb doble codificació de la CNAE i NIF.
  • Matriu de correspondències entre la CNAE-93 Rev.1 a 5 dígits i la CNAE-2009 a 2 dígits.
  • Matriu de correspondències probabilística obtinguda dels treballs de recodificació del DIRCE.
  • Fitxer de la Seguretat Social amb les variables NIF, CNAE-93 Rev.1 i número de treballadors del Fitxer de Comptes de Cotització.

Amb aquests elements s'encarà el Fitxer de la Seguretat Social i el DIRCE i s'obtingué un directori codificat a 2 dígits de la CNAE-2009 compatible amb el DIRCE.

2.3. Mètode de càlcul

Utilitzant el mateix procediment descrit per al 2008, s'han reclassificat a la CNAE-2009 les unitats dels directoris utilitzats a l'ETCL corresponents als anys 2000 a 2007. A partir d'aquests directoris s'han elaborat estimacions en la CNAE-2009 per als períodes compresos entre el primer trimestre del 2000 i el quart trimestre del 2007 basades en estimadors post-estratificats per l'augment de mostra a partir del 2008. D'aquí que el resultat obtingut presenti una bretxa entre les dades anteriors al 2008 construïdes amb l'estimador post-estratificat i les dades del 2008 construïdes amb l'estimador habitual. Per corregir aquest desajust s'han calculat uns coeficients d'enllaç tenint en compte la següent premissa: per a cada sector d'activitat (indústria, construcció i serveis), els valors del nou estimador en la CNAE-2009 haurien de presentar variacions interanuals similars a les publicades, amb el càlcul de coeficients correctors (taxa de variació obtinguda entre l'any 2007 i 2008 en la CNAE-93 Rev.1) per a cada secció d'activitat.

Els coeficients d'enllaç s'obtenen només per a les dues variables principals: el cost laboral total net i el cost salarial, ja que aquestes marquen l'evolució temporal de la sèrie. S'utilitza com a coeficient d'enllaç final la mitjana geomètrica dels dos anteriors i s'aplica a totes les variables econòmiques de les unitats des del 2000 al 2007. Així queden enllaçades totes les sèries de costos laborals, independentment de quina sigui la seva desagregació.

De manera anàloga, es calcula un coeficient d'enllaç que fa que el cost laboral per hora treballada per sector d'activitat respecti la taxa de variació publicada el 2008 i amb aquest coeficient s'enllaça la sèrie d'hores efectives de treball.