Els caps de cuina (xefs) dissenyen menús, creen plats i supervisen la planificació, l'organització, la preparació i la cocció de menjars en hotels, restaurants i altres establiments públics on se serveixen menjars, i en vaixells, trens i cases particulars.
Entre les seves tasques s'inclou:
- Planificar i confeccionar receptes i menús, calcular els costos dels aliments i de la mà d'obra, i fer comandes de productes d'alimentació.
- Supervisar la qualitat dels plats en totes les fases de preparació i presentació.
- Examinar les qüestions relatives a la preparació dels aliments amb els directius, amb dietistes i amb el personal de cuina i de servei.
- Supervisar i coordinar les activitats dels cuiners i d'altres treballadors que intervenen en la preparació dels aliments.
- Inspeccionar els subministraments, els equips i les zones de treball per tal de garantir que es compleixen les normes establertes.
- Determinar les quantitats d'aliments que s'han de presentar i idear presentacions decoratives.
- Instruir els cuiners i els treballadors restants en la preparació, cocció, decoració i presentació dels aliments.
- Participar en la contractació del personal de cuina i supervisar la seva actuació.
- Preparar, assaonar i confeccionar especialitats i plats complicats.
- Exposar les normes vigents en matèria d'higiene i de seguretat dels aliments, i vetllar per la seva observança.
Exemples d'ocupacions incloses en aquest grup primari:
- Ajudants de caps de cuina
- Caps de cuina (xefs)
- Caps de cuina executius
- Caps de partida salsers
- Caps de pastisseria
Ocupacions afins no incloses en aquest grup primari:
- Cuiners assalariats (vegeu 5110)
- Cuiners de menjar ràpid (vegeu 9320)
Descendents
Aquesta rúbrica no té descendents perquè pertany al nivell més detallat de la classificació.
Proposta d'etiqueta curta
Caps de cuina (xefs)
Codi | Descripció | Particions |
---|---|---|
5030 | Caps de cuina, cambrers i similars | 3 |
Codi | Descripció |
---|---|
3434 | Caps de cuina |
Codi | Descripció |
---|---|
3734 | Chefs |
Codi | Descripció |
---|---|
3434 | Chefs |