Saltar al contingut principal

Aquesta taula conté la llista de les àrees metropolitanes de Catalunya, consultable des del 6 de setembre de 2010, data de publicació al DOGC de la llei de creació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), actualment l'única àrea metropolitana legalment vigent.

L'AMB és un ens local supramunicipal de caràcter territorial integrat pels municipis de la conurbació de Barcelona entre els quals hi ha vinculacions econòmiques i socials, creat per a la planificació de polítiques públiques i per a la implantació de serveis de manera conjunta, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat i autonomia per complir les seves finalitats.

Les àrees metropolitanes formen part del conjunt d'unitats territorials i administratives del món local, genèricament considerades com a entitats metropolitanes.

L'AMB, com a entitat metropolitana, està constituïda d'acord amb la Llei 31/2010, de 3 d'agost, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Com a conseqüència de la seva creació, queden extingides l'Entitat Metropolitana del Transport i l'Entitat Metropolitana dels Serveis Hidràulics i del Tractament de Residus, creades per la Llei 7/1987, de 4 d'abril, per la qual s'estableixen i regulen actuacions públiques especials en la conurbació de Barcelona i en les comarques compreses dins la seva zona d'influència directa.

Actualment els codis de les entitats metropolitanes els estableix l'Ordre VEH/169/2016, de 17 de juny, per la qual s'estableix el sistema de codificació del sector públic local de Catalunya amb finalitats estadístiques.

La codificació és a deu dígits. Els dos primers dígits del codi sempre són un 82 (identificador d'entitat metropolitana), els tres següents són un identificador seqüencial d'1 a N segons l'ordre assignat pel Registre d'Entitats Locals de Catalunya que respon inicialment a una ordenació alfabètica (posteriorment hi ha hagut altes, baixes i canvis de denominació), el sisè dígit és un dígit de control, els tres següents són tres zeros i l'últim és un segon dígit de control. Els tres zeros de les posicions setena, vuitena i novena canvien per altres dígits quan es codifiquen els ens de gestió dependents, adscrits o vinculats a les entitats metropolitanes (organismes autònoms, entitats publiques empresarials i societats mercantils participades íntegrament).

La denominació de l'Àrea Metropolitana de Barcelona és l'oficial d'acord amb la mateixa llei de creació citada.