Saltar al contingut principal

Enquesta de clima empresarial. Mòdul d'actualitat empresarial. T1/2022

El 59,9% dels establiments empresarials de Catalunya declaren tenir coneixement dels fons europeus de recuperació Next Generation i de les seves línies d'ajut al primer trimestre del 2022. Segons la grandària de l'establiment, els més grans (50 treballadors o més) són els que diuen conèixer els fons en major proporció (62,8%), mentre que els més petits (menys de 10 ocupats) són els que menys els coneixen (54,4%).

Entre els establiments que coneixen els fons Next Generation, el 17,1% ja ha sol·licitat algun ajut, el 16,9% preveu fer-ho properament i el 23,9% s'està pensant de participar-hi, però els cal més informació. En canvi, el 42,1% considera que l'activitat del seu negoci no és objecte dels fons i no demanaran cap línia d'ajut.

Pel que fa la transició ecològica (un dels dos principals objectius estudiats dels fons Next Generation juntament amb la digitalització), el 47,2% declaren que fan (o faran properament) actuacions per reduir l'impacte mediambiental de la seva activitat. El principal àmbit d'actuació per reduir l'impacte mediambiental de l'activitat és el reciclatge i l'economia circular, amb el 85,8% dels establiments que fan actuacions o tenen previst fer-ne, seguida de la compra responsable (menys plàstic, producte de proximitat, etc.), amb el 78,9%.

D'altra banda, el 48,1% dels establiments fan (o faran) actuacions per augmentar el nivell de digitalització del negoci. El 92,7% dels establiments que en fan o que tenen previst fer-ne en els propers 12 mesos ho fan en l'àmbit d'actuació de la digitalització bàsica (pàgina web, eines de gestió, etc.), seguida de la incorporació de tecnologies emergents (5G, dades massives o big data, etc.) (69,4%) i la formació en competències tecnològiques al personal (63,0%).

El 58,7% dels establiments de Catalunya declaren que el conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia afecta el seu negoci. Aquesta proporció s'eleva fins al 76,9% en el sector de la indústria, 73,8% a l'hostaleria i 73,0% al comerç.

El 33,7% dels establiments empresarials de Catalunya es declaren afectats per la crisi sanitària de la covid-19 al primer trimestre del 2022, amb una disminució de 6 dècimes respecte del darrer trimestre. L'hostaleria és el sector que més ha vist reduïda l'afectació (−15,0 punts), seguida de la construcció (−4 punts) i del comerç (−2,1 Punts). En canvi, la indústria ha augmentat 4,2 punts, mentre que la resta de serveis s'ha mantingut estables (0,1 punts).

Al primer trimestre del 2022, el mòdul d'actualitat empresarial centra l'atenció en els fons europeus de recuperació Next Generation i les seves principals línies d'ajut, el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna i l'impacte de la covid-19 en l'activitat empresarial.