Saltar al contingut principal

1. Què és l'Estadística del finançament i la despesa de l'ensenyament privat?

L'Estadística del finançament i la despesa de l'ensenyament privat és una operació d'enquesta de caràcter oficial, prevista al Decret 153/2020, de 29 de desembre pel qual s'aprova el Programa anual d'actuació estadística per a l'any 2021. Aquesta operació es porta a terme cada cinc anys.

L'operació recull dades de dos col·lectius de centres molt diferenciats. Per això s'ha dissenyat un qüestionari per a cada col·lectiu:

  • Centres d'ensenyament no universitari. Recull informació de centres privats que imparteixen educació reglada no universitària (infantil, primària, ESO, batxillerat, graus professionals, etc.). Aquests centres poden tenir concert amb el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, o no tenir-ne. S'hi inclouen les llars d'infants.
  • Centres d'ensenyament universitari. Recull informació de centres privats (propis, adscrits o vinculats a universitats) que han impartit durant el curs algun ensenyament superior oficial de primer, segon i/o tercer cicle i de les universitats privades.

2. Quins objectius té?

L'objectiu de l'enquesta és conèixer l'estructura, activitat i situació econòmica dels centres d'ensenyament privat, i analitzar-ne l'evolució.

A més, aquesta informació ha de servir per atendre les demandes sobre el comportament d'aquest sector d'activitat formulades per les diferents administracions públiques i organismes internacionals, com la Unió Europea i la Unesco.

3. A qui s'adreça?

L'enquesta s'adreça a aquells centres d'ensenyament privat que cursen ensenyaments reglats o oficialment reconeguts.

En el cas dels centres d'ensenyament universitari s'enquesta totes les universitats privades i centres privats vinculats a universitats públiques o privades, que imparteixen alguna titulació oficial universitària.

En el cas de les llars d'infants i centres no universitaris, s'enquesta una mostra estratificada d'aproximadament un 50%, escollida aleatòriament.

4. Quan es duu a terme l'operació de recollida de dades?

L'operació de camp es realitza entre els mesos d'octubre de 2021 i març de 2022.

5. Com es contesta l'enquesta?

La recollida de la informació es realitza per Internet, a través de dos qüestionaris electrònics dissenyats especialment per a aquesta estadística.

Els centres d'ensenyament reben una carta signada per la direcció de l'Idescat, amb els objectius i les característiques de l'enquesta. També se'ls facilita una adreça d'Internet i les dades d'accés (codi i contrasenya) per respondre amb seguretat a través del web de l'Idescat.

En cas que el centre tingui dificultats per contestar l'enquesta, disposa d'un telèfon i una adreça electrònica per resoldre els dubtes.

6. És obligatòria la resposta?

Sí, la resposta és obligatòria. Atès el caràcter d'interès públic, fixat pel Parlament de Catalunya, de totes les estadístiques integrades en el Pla estadístic de Catalunya, la col·laboració de la població i de les empreses en la resposta dels qüestionaris és legalment obligatòria, amb la finalitat d'assegurar una quota adequada de respostes i, conseqüentment, uns resultats estadístics fiables.

L'obligatorietat de la informació està regulada pel capítol V de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, i més concretament per l'article 38: "Tots els ciutadans, les entitats i les institucions estan obligats per llei a proporcionar la informació que es demana i aquesta informació ha d'ésser completa i verídica".

7. Està prou protegida la informació de l'enquesta?

Les dades de caràcter individual de les enquestes estan emparades pel secret estadístic en els termes establerts a la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya. Això suposa que les dades individualitzades recollides en els qüestionaris no es poden fer públiques ni ser comunicades a cap persona o entitat, ni tan sols a les administracions públiques, llevat de les que també estiguin vinculades per l'obligació del secret estadístic.

En aquest sentit tot el personal de l'Idescat i d'altres organismes que participen en una estadística oficial a Catalunya fan una declaració solemne de preservació del secret estadístic i s'enfronten a penes greus en cas de violar-lo.

Igualment, l'obligació de preservar el secret estadístic afecta la publicació de resultats, de manera que tant l'Idescat com la resta d'organismes del Sistema estadístic de Catalunya tenen cura a evitar que es puguin deduir dades de caràcter individual de la informació tabulada.

8. On es poden trobar els resultats de l'enquesta?

Els resultats de l'estadística es difonen al web de l'Idescat de forma gratuïta.