Saltar al contingut principal

1. Activitat institucional

1.1. Òrgans institucionals

Els òrgans col·legiats establerts en el Decret 24/2014, del 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Idescat, han fet les reunions següents:

  • Junta de Govern de l'Idescat (13 de desembre del 2022)
  • Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (15 de desembre del 2022)
  • Consell Català d'Estadística (7 de setembre, 5 d'octubre i 2 de desembre del 2022)

Junta de Govern de l'Idescat (13 de desembre del 2022)

La Junta de Govern de l'Idescat s'ha reunit, en sessió ordinària, el dia 13 de desembre del 2022.

Com a conseqüència dels canvis introduïts al Govern de la Generalitat de Catalunya per la sortida d'un dels partits que el formaven, s'han rellevat determinats càrrecs governamentals amb incidència en la composició de la Junta de Govern.

Així, s'estrenen en el càrrec la presidenta i consellera d'Economia i Hisenda, que per raons d'agenda no pot assistir a la reunió, i el secretari general del mateix Departament, que exerceix la presidència de la reunió.

A més, un o una segona representant del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (SEC) és encara pendent de nomenament. En aquest sentit, un cop tots els departaments de la Generalitat hagin confirmat el nom de qui els hagi de representar al Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya, es proposarà a la presidenta de la Junta de Govern la designació d'aquests dos representants al si de l'òrgan col·legiat.

A banda d'introduir els nous membres de la Junta de Govern en algunes dades bàsiques d'estructura i composició de l'Institut, el director ha repassat els resultats de la gestió ordinària de l'Idescat, i en destaca les accions més rellevants desenvolupades durant el 2022.

Així, i pel que fa als temes relatius a la gestió de persones i de l'organització, fa referència a la resolució del procés selectiu per a l'accés al cos superior d'administració i a les propostes que actualment es debaten per garantir la capacitació tècnica del personal estadístic que s'hagi d'incorporar a l'Idescat, als processos d'estabilització excepcional establerts per la Llei 20/2021, de 28 de desembre, de mesures urgents per a la reducció de la temporalitat en l'ocupació pública i el seu impacte a l'organització, a l'estat de tramitació del complement de lloc de treball proposat per a la categoria d'analista informàtic/a que s'adscriu a l'Àrea de Tecnologies de la Informació de l'Idescat, atesa la seva especificitat tècnica, i a la modificació del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya per adaptar-lo a les exigències de la comunicació digital, amb la modificació de l'antiga Àrea de Comunicació i Difusió (ara Àrea de Comunicació) i la creació d'una nova Àrea de Continguts i Serveis Digitals.

També es refereix a la sort del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028, que contràriament a la posició mantinguda pels grups parlamentaris durant la seva tramitació, va ser rebutjat en el debat i la votació al Ple del Parlament de Catalunya per raons alienes al seu contingut tècnic (cap d'aquests grups hi va fer esmenes en els tràmits anteriors al Ple), a la migració de dades del Centre de Protecció de Dades al CTTI per dotar els serveis de l'Idescat d'una infraestructura adequada als estàndards de seguretat actuals, a les accions realitzades en matèria de ciberseguretat i protecció de dades i a l'estat d'evolució dels treballs relatius a l'Enquesta de l'ús del temps, així com les millores i l'ampliació de la base informativa en actuacions i processos estadístics i les accions dutes a terme en matèria de difusió i promoció estadística.

Pel que fa als objectius per al 2023, el director explica la reiteració del Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2024–2029 i els objectius que l'informen, que són la consolidació i millora dels processos de col·laboració i coordinació del SEC, l'ampliació i millora de la qualitat i l'abast de la informació estadística produïda pel mateix SEC, la definició del marc institucional i operatiu per a l'aprofitament de la informació disponible a l'Administració de la Generalitat i a la resta d'administracions públiques de Catalunya amb finalitats estadístiques i l'accés i ús de dades del SEC amb finalitats de recerca i en matèria d'avaluació de polítiques públiques.

Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (15 de desembre del 2022)

La sessió ordinària del dia 15 de desembre del 2022 s'ha celebrat en format híbrid (presencialment i en línia). Ha estat presidida pel vicepresident del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya, Josep Maria Vilarrúbia, en substitució de la seva presidenta, Natàlia Mas.

En la sessió, el director de l'Idescat ha presentat el seu informe amb les actuacions més destacades que l'Idescat ha dut a terme des de la darrera reunió d'aquest Consell celebrada el dia 13 d'octubre de 2021. Comenta, entre d'altres temes, l'elaboració d'informació sobre la covid-19, un nou apartat sobre la població ucraïnesa, enquesta a empreses sobre l'impacte dels preus de primeres matèries, o els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible. També explica els principals canvis del Decret 140/2022, de 26 de juliol, de modificació del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya i l'estat de situació sobre la tramitació de la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028.

En la sessió s'ha aprovat la proposta de Programa anual d'actuació estadística (PAAE) per a l'any 2023, que correspon al setè programa que executarà el Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, actualment prorrogat. Durant la sessió, el director de l'Idescat, Xavier Cuadras Morató, ha comentat les novetats d'actuacions estadístiques per al 2023 i ha destacat que s'ha dut a terme una revisió exhaustiva de les actuacions recollides al llarg dels diferents programes que executen el Pla actual. Com a fruit d'aquesta revisió, no s'han incorporat les actuacions que proporcionen dades amb un abast territorial reduït i que són, sovint, productes de redifusió estadística. Tanmateix, amb el propòsit d'homogeneïtzar continguts, s'ha supervisat la descripció dels elements de la fitxa de l'actuació estadística (ressenya, responsabilitats, variables, disponibilitat de resultats...) i s'han fusionat algunes actuacions estadístiques. Com a resultat de tota aquesta revisió, el nombre total d'actuacions ha disminuït, tant als departaments com a l'Idescat, i especialment a les entitats territorials, sense que s'hagi afectat la producció de les estadístiques.

Finalment, la subdirectora de Producció i Coordinació, Cristina Rovira, ha presentat l'informe sobre el compliment del PAAE 2021.

Consell Català d'Estadística (7 de setembre, 5 d'octubre i 2 de desembre del 2022)

L'any 2022 s'han fet tres sessions del Consell Català d'Estadística (CCE) presidides per Guadalupe Gómez Melis, una d'ordinària i dues d'extraordinàries.

La primera sessió del Consell Català d'Estadística, extraordinària, ha tingut lloc en línia el dia 7 de setembre del 2022 amb un únic punt a l'ordre del dia, en el qual s'ha aprovat la creació d'una Comissió de Treball en el si del CCE per elaborar el dictamen previ no vinculant sobre el projecte de Programa anual d'actuació estadística (PAAE) 2023. La dita Comissió, a l'empara del que disposa l'article 17.2 del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya, està integrada pels representants de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Joan Carles Martori i Cañas; de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Garcia Villar; del professor de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Catalana d'Estadística, Ernest Pons Fanals, que actua en qualitat d'expert extern, i presidida per la presidenta del Consell, Guadalupe Gómez Melis.

La segona sessió del Consell, ordinària núm. 41, s'ha celebrat el 5 d'octubre del 2022, en la qual s'han pres els acords següents: el Consell es dona per assabentat de l'informe sobre el compliment del PAAE 2021 i s'aprova el dictamen elaborat per la Comissió de Treball sobre el Programa anual del PAAE 2023.

La tercera sessió del Consell, també extraordinària, ha tingut lloc en línia el dia 2 de desembre del 2022 amb un únic punt a l'ordre del dia: la votació del dictamen sobre la proposta de Programa anual d'actuació estadística per a l'any 2023 elaborat per la Comissió de Treball del Consell Català d'Estadística. El CCE ja havia aprovat aquesta proposta en la seva reunió ordinària del dia 5 d'octubre amb la previsió que seria el primer PAAE dut a terme sota el Pla estadístic de Catalunya 2023–2028. No obstant això, el Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028 i de modificació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, sotmès al Ple del Parlament de Catalunya del 19 d'octubre del 2022, no va ser aprovat. La no aprovació del Projecte de llei del Pla estadístic ha comportat la pròrroga automàtica del Pla estadístic de Catalunya 2017–2020 i, com a conseqüència, la necessitat d'adequar la proposta del PAAE 2023 a la normativa estadística vigent. I és per aquest motiu que el Consell aprova per segona vegada consecutiva el dictamen.

1.2. Visites i actes institucionals

Visites i actes institucionals

Consell Assessor AQuAS

Data: 13 de gener del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Sessió extraordinària del Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 20 de gener del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

48a sessió plenària de la Comissió de Toponímia

Data: 20 de gener del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grupo Institucional de los Órganos Centrales de Estadística de las CC.AA (GIECA)

Data: 2 de febrer del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

13a reunió del Comitè de Gestió de la Revista SORT

Data: 11 de febrer del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Conferència del president de la Generalitat de Catalunya "Avancem"

Data: 14 de febrer del 2022

Lloc: Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Presentació de l'Avantprojecte de Llei del 7è PEC al Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC)

Data: 15 de febrer del 2022

Lloc: seu CTESC. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup Focal Avaluació PADRIS (Programa Públic d'Analítica de Dades per a la Recerca i la Innovació en Salut)

Data: 16 de febrer del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Institut Català de les Dones (ICD). Guia de la Introducció de la perspectiva de gènere en les estadístiques

Data: 21 de febrer del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup Motor Interinstitucional Time Use Week

Data: 4 de març del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grupo Institucional de los Órganos Centrales de Estadística de las CC.AA (GIECA)

Data: 15–16 de març del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió del Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 29 de març del 2022

Lloc: Seu APDCAT. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Jornades de debat del Pla pilot de la renda bàsica universal a Catalunya

Data: 31 de març del 2022

Lloc: Palau Macaya. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Cloenda de les Jornades de debat del Pla pilot de la renda bàsica universal a Catalunya

Data: 1 d'abril del 2022

Lloc: Palau Macaya. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

11a sessió de Cafè amb dades: "L'inventari, avançant cap a la cultura de dades"

Data: 7 d'abril del 2022

Lloc: Palau Robert. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Acte d'obertura de l'Any Ramon Trias Fargas

Data: 7 d'abril del 2022

Lloc: Recinte Modernista de Sant Pau. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Presentació del Projecte de llei del PEC 2023–2028 als Grups parlamentaris

Data: 20 d'abril del 2022

Lloc: Parlament de Catalunya. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Presentació del llibre "Conseqüències econòmiques i financeres dels diferents escenaris de la relació Catalunya-Espanya"

Data: 2 de maig del 2022

Lloc: Palau de la Generalitat de Catalunya

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup Motor–Barcelona Time Use Initiative (BTUI)

Data: 6 de maig del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

International Conference of Statistics Flanders on Regional Statistics. Brussel·les

Data: 10 de maig del 2022

Lloc: BEL conference centre on the Tour & Taxis site. Brussel·les

Participació: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat, presideix la sessió: Dades regionals en un context internacional i participa, juntament amb el Sr. Haritz Olaeta de l'Institut Basc d'Estadística (EUSTAT), en el Grup de treball d'instituts regionals per a l'elaboració dels indicadors regionals dels ODS a Espanya

Dinar i visita a l'ISE (Integrated Systems Europe), fira tecnològica dirigida al sector audiovisual i la integració de sistemes amb la directora del Departament de Recerca i Estratègia d'Innovació de Fira Barcelona, Sra. Teresa Clara Condom Vila

Data: 11 de maig del 2022

Lloc: Fira de Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Debat a la totalitat del Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028 i de modificació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya

Data: 11 de maig del 2022

Lloc: Parlament de Catalunya. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

20è aniversari de Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya

Data: 16 de maig del 2022

Lloc: Palau de la Generalitat de Catalunya. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Sopar de patrons del Consell de Govern del Centre d'Estudis Demogràfics (CED) per posar en context l'activitat científica que desenvolupa el CED

Data: 19 de maig del 2022

Lloc: Restaurant Hotel Catalònia. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió del grup institucional OCECAS

Data: 25 de maig del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell de govern del Centre d'Estudis Demogràfics (CED)

Data: 31 de maig del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Q2022 European Conference on Quality in Official Statistics. Presentació de tres articles: "The Commitment to quality in regional statistical production: some evidence from Catalonia's Statistical System" (signat per 5 persones de l'Idescat), "From indicators to a synthetic index: quality issues in the construction of a small area socioeconomic index" (format pòster)

Data: del 8 de juny del 2022 a l'11 de juny del 2022

Lloc: Radisson Blu Hotel Lituània

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

II Jornada de càrrecs directius del Departament d'Economia i Hisenda

Data: 15 de juny del 2022

Lloc: Cubelles

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Acte de presentació de l'Informe anual de l'economia catalana 2021

Data: 20 de juny del 2022

Lloc: Districte Administratiu. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Sessió ordinària del Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 21 de juny del 2022

Lloc: Seu APDCAT. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Acte "Ramon Trias Fargas. Pensant l'economia de Catalunya"

Data: 30 de juny del 2022

Lloc: Aula Magna, Universitat de Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

33a sessió de la C4 (Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya)

Data: 06 de juliol del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 13 de setembre del 2022

Lloc: Biblioteca de la seu de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió del grup institucional OCECAS

Data: 15 de setembre del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Català d'Estadística

Data: 5 d'octubre del 2022

Lloc: Idescat i també sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat, actuant com a secretari

Consell de Direcció Ampliat – Departament. d'Economia i Hisenda

Data: 10 d'octubre del 2022

Lloc: Auditori del Districte Administratiu

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Dinar amb el Consolat General de Corea a Barcelona

Data: 13 d'octubre del 2022

Lloc: Restaurant Hanin

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Tramitació del Projecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028

Data: 19 d'octubre del 2022

Lloc: Parlament de Catalunya

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Preestrena del documental "Ramon Trias Fargas, en primera persona"

Data: 12 de desembre del 2022

Lloc: Col·legi d'Economistes de Catalunya (plaça de Gal·la Placídia, 32, Barcelona)

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 13 de desembre del 2022

Lloc: Biblioteca de la seu de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades (carrer de Rosselló, 214, esc. A, 1r 1a - 08008 Barcelona)

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Junta de Govern de l'Idescat

Data: 13 de desembre del 2022

Lloc: Idescat i també sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió del Grup Impulsor de la Xarxa Catalana pel Dret al Temps

Data: 13 de desembre del 2022

Lloc: Districte Administratiu

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

34a sessió de la C4 (Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya)

Data: 14 de desembre del 2022

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Rector del SEC

Data: 15 de desembre del 2022

Lloc: Idescat i també sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Acte de cloenda de la Commemoració de l'Any Ramon Trias Fargas

Data: 19 de desembre del 2022

Lloc: Palau de la Generalitat de Catalunya

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat