Saltar al contingut principal

Comptabilitat trimestral. T3/2023

El producte interior brut de Catalunya registra una variació interanual del 2,1% al tercer trimestre del 2023. En termes intertrimestrals, la variació és del 0,1%.

Infografia

Infografia

Les estimacions de Comptabilitat trimestral del tercer trimestre de 2023 no han modificat els valors de la taxa de variació interanual i intertrimestral de Catalunya respecte de l'avanç del PIB trimestral publicat el 3 de novembre de 2023.

Des de l'òptica de la demanda, la demanda interna augmenta un 1,5%, cinc dècimes menys que el trimestre anterior (2,0%). Els components de la demanda interna mostren evolucions diferenciades. D'una banda, es registra un creixement del 5,6% del consum de les administracions públiques i el consum de les llars creix un 1,7%. D'altra banda, la formació bruta de capital mostra una taxa de variació del −2,8%.

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals a l'estranger s'han incrementat un 2,4% interanual, un punt per sota al segon trimestre del 2023 (3,4%), i les importacions totals de l'estranger han disminuït un 1,6%, després de trimestres amb variacions positives.

Des de l'òptica de l'oferta, el sector serveis (2,8%), la construcció (2,0%) i la indústria (1,2%) mostren taxes positives al tercer trimestre mentre que el sector agrari registra una variació interanual negativa del 8,2%, que no obstant se situa per sobre dels trimestres anteriors.

La Comptabilitat trimestral és congruent amb els corresponents Comptes econòmics anuals de Catalunya. Les sèries trimestrals s'han de considerar provisionals, atès que la coherència necessària entre les estimacions anuals i les trimestrals obliga a modificar les estimacions trimestrals, com a mínim mentre les estimacions anuals tenen caràcter provisional.