Saltar al contingut principal

Comptabilitat trimestral. T4/2023

Infografia

InfografiaPIBT

El producte interior brut de Catalunya va registrar una variació interanual del 2,8% al quart trimestre del 2023, un punt i una dècima superior a la del trimestre anterior (1,7%). En termes intertrimestrals, la variació va ser del 0,9%.

Des de l'òptica de la demanda, la interna va créixer un 2,3% interanual, un punt i vuit dècimes més que el tercer trimestre (0,5%). Aquest creixement s'explica pels increments del consum de les administracions públiques (4,2%) i el de les llars (3,0%). Per contra, la formació bruta de capital presenta una disminució de l'1,8% que ve determinada per la reducció de la inversió en béns d'equipament (−4,5%), i un creixement de l'1,5% de la inversió en construcció.

Pel que fa al sector exterior, les exportacions totals van augmentar un 3,3% interanual. Aquesta dada ve determinada pel creixement del consum dels estrangers (25,7%) i dels béns de i serveis (0,5%). Les importacions totals van créixer un 0,8%, ja que el consum dels residents a l’estranger va augmentar un 7,5% i les importacions de béns i serveis, un 0,4%.

Des de l'òptica de l'oferta, destaca l'evolució de la indústria (3,8%). Els serveis van registrar una taxa de variació interanual del 2,9%, un punt i dues dècimes superior a la del tercer trimestre. La construcció va créixer un 0,6%, en canvi l’agricultura va disminuir un 14,8%.

La Comptabilitat trimestral és congruent amb els corresponents Comptes econòmics anuals de Catalunya. Les sèries trimestrals s'han de considerar provisionals, atès que la coherència necessària entre les estimacions anuals i les trimestrals obliga a modificar les estimacions trimestrals, com a mínim mentre les estimacions anuals tenen caràcter provisional.