Saltar al contingut principal

SISTEMA D'INDICADORS LINGÜÍSTICS

Codi: 10 04 01 PAAE: 2014 Tipus d'actuació: consolidada

Ressenya: Obtenció d'un sistema d'indicadors lingüístics (SIL) que permeti fer un seguiment dels coneixements i usos lingüístics a Catalunya en diversos àmbits a partir de les dades provinents d'estadístiques oficials. Durant el 2014 s'avaluarà aquesta estadística i es dissenyarà de nou en funció d'una major simplicitat i adaptació als objectius actuals de la política lingüística del Govern.

Activitat que desenvolupa del PEC 2011-2014

Objectiu: Educació, cultura i lleure

Nom: SISTEMA D'INDICADORS LINGÜÍSTICS

Finalitat: Fer un seguiment del coneixement, l'ús i la implantació del català i altres llengües oficials i no oficials a Catalunya.

Organismes responsables: Departament de Cultura

Organismes col·laboradors: Institut d'Estadística de Catalunya

Origen de la informació:

Informant inicial: administracions públiques, altres organismes o institucions

Tècnica de recollida de les dades primàries: transcripció de document administratiu, transcripció de document estadístic

Periodicitat: anual

Variables principals a investigar: variables sociolingüístiques sobre coneixement, ús i consums lingüístics

Organismes difusors: Departament de Cultura

Mitjà principal de difusió: Internet

Nivell de desagregació territorial: àmbits del Pla territorial, Catalunya

Referència temporal dels resultats: 2013

Disponibilitat dels resultats sintètics: Juliol del 2014

Cost directe estimat: < 6.000 €

Adreça escurçada: https://idescat.cat/paae/2014/100401

Compliment

Grau de compliment: L'actuació estadística s'ha dut a terme parcialment.

Informació disponible i referència temporal de les dades:

Durant l'any 2014 s'ha realitzat l'avaluació d'aquesta estadística i s'ha redissenyat el nou Sistema d'indicadors lingüístics tant pel que fa al contingut com pel que fa al format de difusió.

Referència temporal de les dades: 2013

Desagregació territorial: àmbits del pla territorial

Resultats publicats:

Informe de política lingüística 2013 (PDF)

La informació sobre els resultats de l'actuació també es pot descarregar des del web de l'Idescat:

Informe de política lingüística 2013 (PDF)

Observacions:

Es preveu la publicació dels resultats el primer semestre del 2015. La publicació serà a través del web de la llengua catalana (www.gencat.cat/llengua). S'ha planificat la difusió següent:

-Web del Sistema d'indicadors lingüístics: eina interactiva de consulta del Sistema d'indicadors lingüístics que representarà dades amb gràfics de diferents tipus: gràfic evolutiu, mapa de Catalunya, gràfic de barres, etc. Els gràfics es construeixen amb l'eina Visual Idescat.

-Informe de política lingüística: la Direcció General de Política Lingüística elabora des de 1998 l'Informe de política lingüística que dóna compte de les actuacions més rellevants en matèria de política lingüística i de tot un seguit de dades que permeten conèixer la situació de la llengua catalana i de la política lingüística en diversos àmbits de la societat. L'apartat de la situació lingüística de l'Informe de política lingüística es nodreix dels indicadors del SIL i en subratlla els més rellevants.

-Català en xifres: eina de difusió per al web i les xarxes socials de les dades més positives sobre el posicionament de la llengua catalana entre les llengües europees i del món.

-Català per créixer: eina de difusió per al web i les xarxes socials que mostra un conjunt de dades d'àrees on la situació de la llengua catalana és deficitària que contrasta amb altres àrees de referència similars on el català té clarament una posició superior, la qual cosa indica el creixement potencial en aquestes àrees.

-Publicacions del Departament de Cultura: les fonts de dades del Departament de Cultura com l'Enquesta d'usos lingüístics i d'altres estudis es publiquen a la Biblioteca tècnica de política lingüística i a la revista Llengua i ús.

Per conèixer el significat d'aquests camps, consulteu l'apartat Continguts de la fitxa descriptiva de l'actuació estadística.