Saltar al contingut principal

Mètodes per a la millora de tècniques estadístiques

Codi: 07 00 06PAAE: 2018Tipus: consolidada

Àmbit: 07. Metodologia i normalització

Organismes responsables: Institut d'Estadística de Catalunya

Organismes col·laboradors: centres de recerca, universitats catalanes

Cost directe estimat: 30.000 €

Ressenya: Desenvolupament i aplicació de tècniques estadístiques per a la millora qualitativa i quantitativa dels processos de producció estadística. Entre aquests mètodes s'inclouen: - Els procediments estadístics i computacionals orientats a la preservació del secret estadístic en el tractament de les microdades (registres individuals) i les macrodades (dades tabulades). - Els estimadors de petita àrea, amb l'objectiu d'obtenir resultats territorials fiables minimitzant la dimensió de les mostres, i les tècniques d'integració de dades (fusió i acarament) d'enquestes i/o administratives, amb l'objectiu de reduir al màxim la càrrega que suporten les unitats informants.

Fases del procés estadístic: —.

Informant: —

Unitat d'informació: —

Tècnica de recollida de dades de l'operació de camp pròpia: —

Origen de la informació: —

Variables principals: —

Desagregació territorial dels resultats: —

Període de referència: —

Periodicitat: —

Calendari de disponibilitat dels resultats sintètics: —

Canal de difusió: —

Adreça escurçada: https://idescat.cat/paae/2018/070006

Compliment

Grau de compliment : L'actuació s'ha dut a terme.

Informació disponible:

Pel que fa a l'ús de mètodes de mostreig per a la preservació del secret estadístic en les cessions de dades a investigadors, s'han assajat diferents esquemes i grandàries per obtenir una relació òptima entre la qualitat de la informació i el risc de revelació.

Pel que fa a al tractament d'ajust de calendari i estacional, s'ha aprofundit en la metodologia basada en models per a l'ajust d'indicadors de conjuntura. Amb l'objectiu d'avaluar i contrastar l'abast i efectes del filtratge Wiener-Kolmogorov en les revisions, s'han assajat tècniques alternatives com ara Filtres específics passabanda, Wavelets, Singular Spectrum Analysis (SSA) i Direct Filter Approach (DFA). Els resultats d'aquesta exploració s'han presentat en la l'edició 2018 de la SEIO. També s'ha fet una ponència a l'edició 2018 de les JECAS on s'ha exposat, en una classe magistral, tot el coneixement que l'Idescat ha adquirit dels mètodes basats en models.

Pel que fa a estimacions de petites àrees, s'ha impulsat un projecte experimental, en col·laboració amb l'IERMB, per obtenir estimacions de l'Enquesta de Condicions de Vida (ECV) a l'Àmbit Metropolità i algunes de les seves subdivisions territorials. La metodologia es basa en l'obtenció d'estimadors basats en l'acumulació d'onades d'aquesta operació

Pel que fa al nowcasting del PIB, s'ha ampliat la bateria de mètodes amb la incorporació d'un model integrat.

Resultats publicats:

JECAS 2018. El ajuste estacional basado en modelos: procedimientos, herramientas, limitaciones y alternativas

La informació sobre els resultats de l'actuació també es pot descarregar des del web de l'Idescat:

JECAS 2018. El ajuste estacional basado en modelos: procedimientos, herramientas, limitaciones y alternativas (PDF)

Per conèixer el significat d'aquests camps, consulteu l'apartat Continguts de la fitxa descriptiva de l'actuació estadística.