Saltar al contingut principal

L'Enquesta de fecunditat proporciona informació sobre els factors determinants de la fecunditat actual i l'esperada en el futur. Els objectius de l'Enquesta són identificar els factors determinants de la fecunditat i proporcionar informació sobre els canvis en les estructures familiars, les relacions de parella, els elements que condicionen la decisió de tenir fills i els motius per no tenir-ne.

En aquesta Enquesta es té en compte el concepte de reproducció, per captar-ne no tan sols la dimensió biològica sinó també la dimensió social, en què inclou els fills adoptats de la persona enquestada i els fills anteriors del seu cònjuge o parella (tant si conviuen amb ella com si no).

L'Enquesta de fecunditat és una operació de mostreig bietàpic estratificat, duta a terme per l'INE el 2018 dirigida a la població d'entre 18 i 55 anys. L'Idescat difon els resultats de la població femenina a Catalunya.

1. Àmbit poblacional i territorial i període de referència

L'àmbit poblacional de l'Enquesta per a Catalunya està constituït per les dones d'entre 18 i 55 anys que viuen en llars. Queden excloses les dones d'aquestes edats que viuen en institucions o establiments col·lectius.

L'àmbit territorial de la mostra de l'INE és tot el territori espanyol i l'Idescat ofereix els resultats de l'explotació per a Catalunya.

La recollida de les dades es va dur a terme durant 15 setmanes, del 12 de març al 25 de juny de 2018. El període de referència de les dades varia segons les variables que es volen investigar, però en general, coincideix amb la data de l'entrevista.

2. Definició de conceptes

Conviure

Viure o habitar una o diverses persones a la mateixa llar.

Desig de tenir fills

Nombre de fills que li agradaria tenir a la persona enquestada si pogués triar-ne la quantitat, sense tenir en compte el nombre de fills que ja té ni si en pot tenir o no.

Estat civil

Condició jurídica de la persona enquestada que pot no coincidir amb la situació de fet i que es classifica amb els valors següents: solter o soltera, casat o casada, separat o separada, divorciat o divorciada i vidu o vídua.

Fill biològic

Individu descendent genètic dels seus progenitors.

Grandària de la llar

Nombre de persones que componen una llar.

Intenció de tenir fills

Nombre de fills que la persona enquestada té previst tenir en els tres anys següents al moment de la realització de l'enquesta.

Llar

Persona o persones que resideixen habitualment en el mateix habitatge familiar principal.

Mare adoptiva

Dona que ha adoptat algú com a fill o filla.

Mare biològica

Dona que ha contribuït amb la meitat de l'estructura genètica del fill.

Nivell d'estudis completats

Nivell d'estudis més alt assolits per la persona enquestada, entenent que ha finalitzat i aprovat tots els cursos d'aquest nivell. (En cas que no els hagués finalitzat, se la considerarà inclosa en el nivell anterior.)

Parella de fet

Unió estable de dues persones que tenen una relació de convivència i afectiva anàloga a la conjugal.

Residència habitual

Habitatge on una persona passa normalment els períodes diaris de descans (excepte viatges d'oci, de negoci, familiars, mèdics, etc.). No obstant això, només es consideren residents habituals en una circumscripció territorial els que hagin residit habitualment en aquesta per un període continuat d'almenys dotze mesos i els que hagin establert la residència habitual en aquesta durant menys de dotze mesos però que tinguin intenció de romandre-hi almenys un any.

Situació laboral

Relació professional de la persona enquestada amb l'empresa on treballa, segons l'ocupació principal.

Tasques domèstiques

Activitats no remunerades per al manteniment i benestar de la llar. S'hi inclouen activitats rutinàries (cuinar, rentar i planxar la roba, comprar) i activitats extraordinàries (reparació i manteniment de l'habitatge, cura de plantes i animals o gestions administratives com buscar ocupació).

3. Classificacions

L'Enquesta de fecunditat 2018 utilitza tres classificacions estandarditzades en l'explotació de resultats:

  • L'ocupació es codifica a dos dígits de la CCO-2011 (Classificació catalana d'ocupacions).
  • L'activitat es codifica a un dígit de la CCAE-2009 (Classificació catalana d'activitats econòmiques).
  • L'educació es codifica segons CCED-2019 (A) (Classificació catalana d'educació), que cataloga el nivell de formació de les persones tenint en compte exclusivament estudis formals vigents i no vigents.

S'entén per "educació formal" la que es fa de manera regular i sistemàtica, sotmesa a les normatives legals pel que fa al currículum i que porta a l'obtenció d'una acreditació o títol oficial.

4. Tipus de mostreig i recollida de les dades

D'acord amb els objectius de l'Enquesta es van dissenyar dues mostres diferents, una per a dones i una altra per a homes, independent per a cada comunitat autònoma. Es tracta d'una operació de mostreig bietàpic estratificat, en la qual les unitats de la primera etapa són àrees geogràfiques (seccions censals) i les de la segona etapa són les persones d'entre 18 i 55 anys, residents en les àrees geogràfiques de la primera etapa. La mostra efectiva per a Catalunya és de 1.336 dones d'entre 18 i 55 anys.

El mètode de recollida de dades és multicanal seqüencial:

  • Qüestionari en línia (sistema CAWI)
  • Entrevista telefònica assistida amb ordinador (sistema CATI)
  • Entrevista presencial assistida per ordinador portàtil (sistema CAPI)

5. Difusió

S'ofereixen els principals resultats de les dones de 18 a 55 anys residents a Catalunya. La informació es classifica en els apartats següents:

  • Característiques demogràfiques
  • Fills biològics tinguts
  • Família d'origen
  • Nivell d'estudis
  • Ocupació
  • Estructura familiar
  • Relacions de parella
  • Embarassos actuals
  • Control de la natalitat
  • Reproducció assistida
  • Barreres a la natalitat
  • Fecunditat desitjada
  • Retard/Avançament de la maternitat