Saltar al contingut principal

La Resolució 64/267 (PDF) de l'Assemblea General de les Nacions Unides, de 3 de juny del 2010, va fixar el 20 d'octubre del 2010 com la data commemorativa del primer Dia Mundial de l'Estadística (PDF), d'acord amb la proposta continguda en l'informe del secretari general (PDF) presentat al 41è període de sessions de la Comissió Estadística de les Nacions Unides.

La Resolució fa seus tant el lema "Celebració dels nombrosos assoliments de les estadístiques oficials", com els valors bàsics de servei, integritat i professionalitat continguts en l'informe del secretari general, i reconeix el paper de les Nacions Unides en el foment de les estadístiques oficials i en la seva coordinació i comparabilitat des de la creació de la Comissió Estadística el 1947.

Pel que fa a les aportacions de l'estadística oficial, en l'informe es destaquen les aportacions de les estadístiques oficials en economia, demografia, qüestions socials i de salut i medi ambient, les quals proporcionen dades bàsiques per mesurar els avenços o els èxits de les polítiques. Alhora, es fa referència expressa al censos de població i habitatge i al sistema de comptes nacionals com a desenvolupaments més significatius.

En l'àmbit català, es commemora el Dia de l'Estadística de Catalunya des del 2001 ininterrompudament. La primera entitat organitzadora va ser la Universitat de Barcelona, seguida de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Girona, l'Idescat, la Universitat de Lleida, la Universitat de Vic i la Universitat Rovira i Virgili.

D'acord amb l'esperit de les recomanacions de Nacions Unides, ambdues celebracions (el Dia Mundial de l'Estadística i el Dia de l'Estadística de Catalunya) s'han fusionat en una de sola. En aquesta edició, que se celebrarà a l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona, tindrà lloc el tradicional lliurament del premis Student patrocinats per la UAB i per l'Idescat i es presentarà la Societat Catalana d'Estadística. L'acte comptarà amb una conferència convidada a càrrec de Jorge Wagensberg.

A més, els organismes estadístics de les diferents comunitats autònomes han elaborat un comunicat conjunt a propòsit del Dia Mundial de l'Estadística, subscrit també per l'Idescat, en què se subratllen les aportacions que suposa l'estadística oficial en l'àmbit autonòmic.

Més informació