Saltar al contingut principal

Treball de camp 2019

1. Què és l'Enquesta de condicions de vida 2019?

L'Enquesta de condicions de vida 2019 és una operació oficial integrada en el Programa anual d'actuació estadística vigent (actuació 05 01 01), en desplegament de la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2017–2020.

L'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) realitza aquesta Enquesta amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya, l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'Ajuntament de Barcelona i l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, i compta amb el suport de l'Institut Nacional d'Estadística (que realitza aquesta Enquesta per al conjunt de l'Estat anualment des de l'any 2004).

L'Enquesta de condicions de vida segueix les recomanacions d'Eurostat i està emmarcada dins del projecte europeu Estadístiques de la Unió Europea sobre la renda i condicions de vida (EU-SILC). Proporciona dades comparables a escala nacional i europea, ja que és una operació harmonitzada que es porta a terme a tots els països de la Unió Europea, d'acord amb el Reglament (CE) núm. 1177/2003 del Parlament Europeu i del Consell, de 16 de juny de 2003, relatiu a les estadístiques comunitàries sobre la renda i les condicions de vida.

2. Quin objectiu té?

L'objectiu de l'Enquesta és obtenir informació sobre la renda i les condicions de vida de les llars, la composició de la pobresa i l'exclusió social a Catalunya, i poder-la comparar a escala nacional i europea.

3. A qui s'adreça?

L'Enquesta s'adreça a la població resident en habitatges familiars de Catalunya. S‘entrevisten 2.784 habitatges de tot el territori i totes les persones de 16 anys i més que hi resideixen.

4. En quins municipis es porta a terme l'Enquesta?

L'Enquesta es porta a terme en els municipis següents:

Nombre d'habitatges enquestats
Comarca Municipis Nombre d'habitatges
Alt Empordà Borrassà, Figueres i Roses36
Alt Penedès Vilafranca del Penedès12
Alt Urgell Coll de Nargó i la Seu d'Urgell24
Alta Ribagorça El Pont de Suert12
Anoia Igualada, Masquefa, Piera i Santa Margarida de Montbui48
Bages Artés, Cardona, Manresa i Súria60
Baix Camp Cambrils, Montbrió del Camp, Reus, Riudecols i Vinyols i els Arcs84
Baix Ebre L'Aldea i Tortosa36
Baix Empordà La Bisbal d'Empordà, Sant Feliu de Guíxols, la Tallada d'Empordà i Torroella de Montgrí48
Baix Llobregat Castelldefels, Collbató, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Martorell, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Climent de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Vallirana i Viladecans264
Baix Penedès Albinyana, Calafell i el Vendrell36
Barcelonès Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet816
Berguedà Berga i Puig-reig24
Garraf Cubelles, Olivella, Sant Pere de Ribes, Sitges i Vilanova i la Geltrú72
Garrotxa Olot, Riudaura i Santa Pau36
Gironès Cassà de la Selva, Flaçà, Girona i Salt72
Maresme Alella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar i Tiana144
Montsià Alcanar, Amposta i Sant Carles de la Ràpita36
Noguera Albesa i Balaguer36
Osona Manlleu, les Masies de Voltregà, Montesquiu, Sant Julià de Vilatorta i Vic60
Pla d'Urgell Linyola12
Pla de l'Estany Banyoles12
Ribera d'Ebre Miravet12
Segrià Almenar, Lleida, Torrefarrera i Vilanova de la Barca96
Selva Anglès, Blanes, Lloret de Mar, Maçanet de la Selva i Vidreres72
Tarragonès Altafulla, Creixell, Salou, Tarragona i Vila-seca84
Urgell Bellpuig12
Vallès Occidental Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellbisbal, Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, Sentmenat i Terrassa396
Vallès Oriental Caldes de Montbui, Cardedeu, les Franqueses del Vallès, la Garriga, Granollers, Lliçà de Vall, Mollet del Vallès, Sant Celoni, Sant Fost de Campsentelles i Sant Feliu de Codines132
Total 1222.784

5. Com se seleccionen els habitatges?

Els habitatges se seleccionen per mostreig aleatori estratificat. En primer lloc se seleccionen les seccions censals, agrupades homogèniament per àmbits territorials i grandària del municipi. En segon lloc se seleccionen 12 habitatges de cada una de les seccions censals. Les unitats finals a enquestar són les llars i les persones de més de 16 anys dels habitatges familiars seleccionats.

6. Quan es duu a terme l'operació de recollida de les dades?

El treball de camp es realitza entre els mesos d'octubre del 2019 i gener del 2020.

7. Com es contesta l'Enquesta?

La recollida de la informació es fa mitjançant una entrevista personal amb qüestionari electrònic. Prèviament, els titulars dels habitatges seleccionats han rebut una carta de l'Idescat en què s'expliquen els objectius i les característiques de l'Enquesta.

8. És obligatòria la resposta?

Atès el caràcter d'interès públic, fixat pel Parlament de Catalunya, de totes les estadístiques integrades en el Pla estadístic de Catalunya, la col·laboració de la població i de les empreses en la resposta dels qüestionaris és legalment obligatòria, amb la finalitat d'assegurar una quota adequada de respostes i, conseqüentment, uns resultats estadístics fiables.

L'obligatorietat de la informació està regulada pel capítol V de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya, i més concretament per l'article 38: "Tots els ciutadans, les entitats i les institucions estan obligats per llei a proporcionar la informació que es demana i aquesta informació ha d'ésser completa i verídica."

9. Està prou protegida la informació de l'Enquesta?

Les dades de caràcter individual de les enquestes estan emparades pel secret estadístic en els termes establerts a la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya. Això suposa que les dades individualitzades recollides en els qüestionaris no es poden fer públiques ni ser comunicades a cap persona o entitat, ni tan sols a les administracions públiques, llevat de les que també estiguin vinculades per l'obligació del secret estadístic.

En aquest sentit, tot el personal de l'Idescat i d'altres organismes que participen en una estadística oficial a Catalunya fa una declaració solemne de preservació del secret estadístic i s'enfronta a penes greus en cas de violar-lo.

Igualment, l'obligació de preservar el secret estadístic afecta la publicació de resultats, de manera que tant l'Idescat com la resta d'organismes del Sistema estadístic de Catalunya tenen cura a evitar que es puguin deduir dades de caràcter individual de la informació tabulada.

10. On puc trobar els resultats de l'Enquesta?

Al web de l'Idescat trobareu els resultats de l'Enquesta.

11. On puc demanar més informació?

Durant el període del treball de camp estan disponibles un telèfon i una adreça electrònica específics per atendre els dubtes que puguin sorgir.

  • Telèfon: 900 834 044
  • Adreça electrònica: condicionsdevida arrova idescat punt cat