Saltar al contingut principal

Mètodes per a la millora de tècniques estadístiques

Codi: 07 00 06PAAE: 2017Tipus: consolidada

Àmbit: 07. Metodologia i normalització

Organismes responsables: Institut d'Estadística de Catalunya

Organismes col·laboradors: centres de recerca, universitats catalanes

Cost directe estimat: 35.000 €

Ressenya: Desenvolupament i aplicació de tècniques estadístiques per a la millora qualitativa i quantitativa dels processos de producció estadística. Entre aquests mètodes s'inclouen: - Els procediments estadístics i computacionals orientats a la preservació del secret estadístic en el tractament de les microdades (registres individuals) i les macrodades (dades tabulades). - Els estimadors de petita àrea, amb l'objectiu d'obtenir resultats territorials fiables minimitzant la dimensió de les mostres, i les tècniques d'integració de dades (fusió i acarament) d'enquestes i/o administratives, amb l'objectiu de reduir al màxim la càrrega que suporten les unitats informants.

Fases del procés estadístic: —.

Informant: —

Unitat d'informació: —

Tècnica de recollida de dades de l'operació de camp pròpia: —

Origen de la informació: —

Variables principals: —

Desagregació territorial dels resultats: —

Període de referència: —

Periodicitat: —

Calendari de disponibilitat dels resultats sintètics: —

Canal de difusió: —

Adreça escurçada: https://idescat.cat/paae/2017/070006

Compliment

Grau de compliment : L'actuació s'ha dut a terme.

Informació disponible:

S'ha avançat molt en la fase de recerca metodològica per a la millora del tractament d'ajust de calendari i estacional dels indicadors de conjuntura i macromagnituds segons el que estableixen les darreres recomanacions europees. S'han dut a terme simulacions per avaluar l'impacte de la modelització, especialment de les intervencions i dies festius, amb el programari JDemetra+ recomanat oficialment per Eurostat. També s'ha ampliat el paquet “JDLight” d'R, publicat pel Banc Nacional de Bèlgica, per adaptar-lo a les necessitats de modelització, simulació i producció a gran escala de l'Idescat.

S'ha consolidat el projecte de “nowcasting” per obtenir previsions del PIB a un horitzó de t+30 dies mitjançant mètodes directes. A més d'implementar els mètodes basats en la bibliografia que tant l'AIReF com algunes reserves federals d'EUA han publicat sobre l'ús de models dinàmics factorials, també s'estan avaluant els nous paquets d'R orientats a l'estimació d'aquests models. La varietat de resultats derivada de l'ús de diferents models ha motivat la recerca i desenvolupament d'algunes tècniques de combinació de previsions. D'altra banda, s'ha dissenyat i implementat, íntegrament en R, un sistema de càrrega diària automàtic per obtenir indicadors de conjuntura de diverses fonts oficials que alimenten els procediments de nowcasting. El sistema accedeix a una gran varietat de recursos web externs, via HTTP o JSON, així com les bases de dades internes, via ODBC.

S'ha iniciat un projecte per automatitzar tot el procés de càlcul de la comptabilitat trimestral i l'avanç del PIB. Per desenvolupar-lo, s'ha centralitzat en un sistema d'scripts (R) la lectura de fonts de dades, l'ajust estacional, la desagregació temporal i tots els càlculs necessaris per a la generació d'un VAB per a cada branca, tant en preus corrents com en volum i des de la perspectiva de l'oferta com de la demanda. Paral·lelament, s'han auditat els mètodes de trimestralització emprats en aquests processos i s'ha fet una avaluació d'algunes alternatives metodològiques mitjançant anàlisis de sensibilitat.

Amb l'objectiu de difondre dades de població georeferenciades que preservin la confidencialitat s'ha optat per la utilització de grids multiresolució (quadtree), de tal forma que en zones de elevada densitat de població la resolució del grid sigui màxima i en zones de baixa densitat de població la resolució sigui mínima. Aquests paràmetres, resolució màxima y mínima queden determinats per un llindar arbitrari. S'han avaluat tant el valor del llindar, com els de resolució màxima i mínima utilitzant mètodes de Monte Carlo per tal de estimar el error en el càlcul de efectius de població i prendre decisions en relació a aquests tres paràmetres. A més s'han establert mètodes de translació per minimitzar l'error en zones amb gran variància entre elements germans en la jerarquia definida en el grid multiresolució, evitant així agregacions espacials no desitjables. S'ha establert que per a un llindar de 17 persones, les resolucions màxima i mínima optimes son 125m i 250m respectivament i que la mediana del error relatiu en el càlcul de efectius de població es del 5%, per a aquests valors.

Resultats publicats:

NTTS 2017: Statistical disclousure control on visualising geocoded population data using a structure in quadtrees

La informació sobre els resultats de l'actuació també es pot descarregar des del web de l'Idescat:

Statistical disclousure control on visualising geocoded population data using a structure in quadtrees. Abstract (PDF)

Statistical disclousure control on visualising geocoded population data using a structure in quadtrees. Presentation (PDF)

Statistical disclousure control on visualising geocoded population data using a structure in quadtrees. Poster (PDF)

Per conèixer el significat d'aquests camps, consulteu l'apartat Continguts de la fitxa descriptiva de l'actuació estadística.