Saltar al contingut principal

Mètodes per a la millora de tècniques estadístiques

Codi: 07 00 06PAAE: 2021Tipus: consolidada

Àmbit: 07. Metodologia i normalització

Organismes responsables: Institut d'Estadística de Catalunya

Organismes col·laboradors: centres de recerca, universitats catalanes

Cost directe estimat: 30.000 €

Ressenya: L'actuació s'orienta al desenvolupament i aplicació contínua de diferents tècniques estadístiques com la preservació del secret estadístic, els estimadors de petites àrees, les tècniques d'integració de dades, la generació de prediccions de l'economia catalana 'en temps real' i el tractament dels efectes de calendari i estacionals de les sèries temporals. Per al 2021 cal afegir-hi també el disseny i implementació de solucions per avaluar i mitigar l'impacte de la Covid-19 en la resta d'actuacions estadístiques: biaixos per la manca de resposta en les operacions derivades d'enquestes, valors atípics i inestabilitat de les sèries temporals, problemes d'actualització en registres administratius i qualsevol altre efecte causat per la pandèmia en la recollida, tractament i elaboració d'estadístiques.

Fases del procés estadístic: —.

Informant: —

Unitat d'informació: —

Tècnica de recollida de dades de l'operació de camp pròpia: —

Origen de la informació: —

Variables principals: —

Desagregació territorial dels resultats: —

Període de referència: —

Periodicitat: —

Calendari de disponibilitat dels resultats sintètics: —

Canal de difusió: —

Adreça escurçada: https://idescat.cat/paae/2021/070006

Compliment

Grau de compliment : L'actuació s'ha dut a terme.

Informació disponible:

Pel que fa a l'ús de mètodes de mostreig per a la preservació del secret estadístic en les cessions de dades a investigadors, s'ha continuat assajant en diferents esquemes i grandàries per obtenir una relació òptima entre la qualitat de la informació i el risc de revelació.

Pel que fa al projecte d'ajust dels efectes estacionals i de calendari dels indicadors de conjuntura, s'està avançant en la consolidació del conjunt de validacions i diagnòstics dels models que garanteixin la qualitat i estabilitat dels resultats. En el cas específic de l'IVGS (Índex de vendes en grans superfícies), i seguint les recomanacions europees, també s'han identificat els grans canvis estructurals que permeten determinar quina és la llargada òptima de la sèrie que cal processar.

Seguint la tendència mundial, la robustesa dels mètodes d'ajust estacional i nowcasting s'ha vist compromesa per l'impacte de la pandèmia de la covid-19. S'estan avaluant i revisant els models per tal d'adaptar-los a aquestes circumstàncies.

També s'ha treballat amb altres línies d'innovació estadística de caire transversal i vertical que es poden consultar a l'apartat 9.1 'Línies d'innovació estadística' de la Memòria 2021 de l'Idescat.

Resultats publicats:

Memòria de l'Institut d'Estadística de Catalunya 2021 (capítol 9)

Per conèixer el significat d'aquests camps, consulteu l'apartat Continguts de la fitxa descriptiva de l'actuació estadística.