Saltar al contingut principal

9. Recerca i desenvolupament

Durant l'any 2021 s'han desenvolupat diverses línies d'innovació, entre les quals destaquen les línies d'àmbit transversal següents:

  • Registre estadístic de territori
  • Registre estadístic de població
  • Sistemes de georeferenciació
  • Sistema integrat de metadades (Qualitas)

D'altra banda, l'Idescat ha dedicat recursos a les següents línies d'innovació tècnica o metodològica de caràcter més vertical:

  • Enquesta de condicions de vida (ECV)
  • Enquesta de la despesa en consum de les llars (EDCL)
  • Enquesta econòmica de centres i serveis socials (EECESS)
  • Enquesta del finançament i la despesa de l'ensenyament privat (EFDE)
  • Enquesta d'usos del temps (EUT)
  • Comptabilitat trimestral de Catalunya (PIBT i PIBA)
  • Sistema estadístic d'informació laboral
  • Desenvolupament de l'Estadística de comerç amb l'estranger i de l'Estadística de comerç amb l'estranger segons contingut tecnològic a la Plataforma Cerdà

També s'han fet millores conceptuals en estadístiques econòmiques sectorials, que es detallen a l'apartat corresponent.

9.1. Línies d'innovació estadística

Línies d'àmbit transversal

Registre estadístic de territori

Objectiu: Millorar la qualitat i l'exhaustivitat del Registre estadístic de territori. S'han geocodificat les adreces que apareixen en el Registre estadístic de població; s'ha corregit i analitzat la població georeferenciada, amb tots els seus atributs (atributs personals, coordenades xy del portal, indicador de qualitat i referència cadastral) i s'han editat les adreces (verticals i horitzontals) que no s'han pogut geocodificar mitjançant mètodes d'imputació. S'han creat els quadtrees dels anys 2017 i 2018 a partir d'un conjunt de funcions PostGIS que construeix una malla multiresolució (quadtrees) a partir d'una capa de punts i del grid estàndard europeu dividit fins a 62,5 metres. S'han efectuat diversos treballs a sol·licitud d'usuaris institucionals relatius a informació georeferenciada, com per exemple, la delimitació de zones escolars i de les zones per a l'anàlisi del soroll.

Registre estadístic de població

Objectiu: Millorar la qualitat i l'exhaustivitat del Registre estadístic de població. S'han introduït millores per comptabilitzar la població a 1 de gener, amb la definició del criteri 'compta en xifres'. S'han enllaçat totes les variacions padronals amb el Registre estadístic de territori amb la finalitat de tenir geolocalitzades totes les persones del Registre estadístic de població. S'ha actualitzat la variable 'Nivell d'estudis assolit', a partir de la informació de l'Estadística dels estudis de la població. En paral·lel s'ha avançat en l'automatització dels processos en la plataforma tecnològica.

Sistemes de georeferenciació

Objectiu: Desenvolupament de mètodes de georeferenciació i visualització de les unitats estadístiques. S'ha publicat per primera vegada al web de l'Idescat l'aplicació interactiva per a la visualització de mapes de coropletes associats a variables estadístiques numèriques territorialitzades. L'aplicació s'ha desenvolupat en Java i GWT, utilitza una base de dades espacial, servidor d'aplicacions i servidor de mapes. Aquesta eina ha permès la consulta interactiva de l'estadística Índex socioeconòmic territorial. Disseny d'una eina amb llenguatge de programació SQL per definir unitats territorials homogènies supramunicipals i inframunicipals com a agrupacions de seccions censals. homogènies i a través de mètodes de clusterització espacial s'han generat mapes amb tecnologia SIG.

Sistema integrat de metadades (Qualitas)

Objectiu: Millorar l'actual sistema integrat de metadades: perfeccionament de l'aplicació de gestió de la documentació de les metadades dels processos estadístics; elaboració de nous informes metodològics estandarditzats en el marc del model GSIM (Generic Statistical Information Model) i de l'SDMX (Statistical Data and Metadata Exchange), i documentació de les variables associades als processos estadístics, a càrrec de l'Idescat.

Línies d'àmbit vertical

Enquesta de condicions de vida (ECV)

Objectiu: Canvi metodològic en la recollida de les dades a partir de la multicanalitat. Canvi metodològic relacionat amb el tipus de mostra de l'enquesta. Revisions de les sèries històriques d'anys anteriors. Automatització del procés de tabulació de les dades i càrrega de les taules a la BDMT. Automatització de les peticions internes i externes de dades.

Enquesta de la despesa en consum de les llars (EDCL)

Objectiu: Millora metodològica relacionada amb la codificació de la Classificació europea del consum individual per finalitats (ECOICOP). Automatització del procés de tabulació de les dades i càrrega de les taules a la BDMT. Revisions de les sèries històriques d'anys anteriors.

Enquesta econòmica de centres i serveis socials (EECESS)

Objectiu: Recollida de la informació relativa als usuaris en el qüestionari electrònic per a alguns dels serveis que integren els centres prestadors de serveis socials de Catalunya.

Enquesta del finançament i la despesa de l'ensenyament privat (EFDE)

Objectiu: Definició d'una nova aplicació de gestió via web per a la recollida de la informació dels centres educatius (universitaris i no universitaris) per a la realització del treball de camp de l'enquesta. Aquesta aplicació incorpora notables millores respecte de l'anterior i permet una gestió més àgil i eficient del seguiment del treball de camp, així com incrementar el volum d'informació final de l'operació disponible.

Enquesta d'usos del temps (EUT)

Objectiu: Inici de l'elaboració del projecte tècnic de l'EUT i actualització dels qüestionaris. Treballs previs en l'elaboració de la mostra de l'EUT per tal que sigui representativa, d'una banda, per a determinades àrees territorials (BCN i agrupacions de districtes, AMB, àmbits del pla territorial i Catalunya), i, de l'altra, atenent al grau d'urbanització del territori segons una classificació d'Eurostat (DGRUBA: índex que associa a cada municipi un grau d'urbanització).

Comptabilitat trimestral de Catalunya (PIBT i PIBA)

Objectiu: Adaptació de la modelització de les sèries temporals ajustades d'estacionalitat per als diferents components del PIB d'oferta i demanda a les circumstàncies derivades de la covid-19 pels efectes que ha generat en els indicadors econòmics. En relació amb els avanços del PIB trimestral, s'han revisat els models de predicció tot adaptant-los a la realitat de cadascuna de les branques d'activitat econòmica per tal de millorar la mesura d'aquelles variables amb informació absent i que requereixen d'una estimació.

Sistema estadístic d'informació laboral

Objectiu: Desenvolupament conceptual del sistema integrat d'informació estadística laboral, concebut com un ecosistema de dades que es basa en el gran potencial dels registres administratius per generar informació de qualitat, però que, també, està integrat per fonts de base mostral i preveu l'aprofitament d'altres fonts internes i externes i/o de base agregada. Alhora, aquest sistema integrat s'interconnecta amb els registres bàsics de població, entitats i territori i els seus respectius satèl·lits, fet que ha de permetre analitzar la informació segons diverses perspectives. L'objectiu principal és la producció eficient i enriquida d'estadístiques relacionades amb el mercat laboral.

Desenvolupament de l'Estadística de comerç amb l'estranger i de l'Estadística de comerç amb l'estranger segons contingut tecnològic a la Plataforma Cerdà

Objectiu: Desenvolupament dels processos estadístics i d'estimació associats a l'Estadística de comerç amb l'estranger i a l'Estadística de comerç amb l'estranger segons contingut tecnològic utilitzant el programari desenvolupat per la Plataforma Cerdà, i desenvolupament de les tabulacions, rànquings i jerarquies de navegació de la informació.

9.2. Revista SORT (Statistics and Operations Research Transactions)

L'any 2021 és el dinovè de la revista SORT (Statistics and Operations Research Transactions), publicació científica internacional coeditada per l'Idescat i set universitats catalanes, orientada a la recerca aplicada en l'àmbit de l'estadística, la investigació operativa, la bioestadística i l'estadística oficial.

Des del 2007 la revista SORT està indexada a les bases de dades del Science Citation Index Expanded. L'any 2020 el factor d'impacte es va situar a 1,185.

Factor d'impacte de la revista SORT. 2016–2020
Any 2020 2019 2018 2017 2016
Factor d'impacte 1,185 0,778 1,125 1,344 0,812

Durant l'any 2021 s'han publicat els dos números del volum 45 i s'ha continuat el procés de gestió editorial de la revista per mitjà de la plataforma RACO (Revistes Catalanes amb Accés Obert), en el marc del conveni amb el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya.

En aquest exercici, el nombre d'articles sotmesos a revisió ha estat de 57, una xifra inferior a la de l'any passat.

D'altra banda, el nombre de pàgines publicades ha estat inferior al de l'any anterior (222 pàgines per 374 l'any 2020), amb un total de deu articles entre els dos números del volum 45.

Números de SORT publicats el 2021
Títol Data
Volume 45, Number 1, January–June 2021 Juny del 2021
Volume 45, Number 2, July–December 2021 Desembre del 2021