Saltar al contingut principal

1. Activitat institucional

1.1. Òrgans institucionals

Els òrgans col·legiats establerts en el Decret 24/2014, del 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Idescat, han fet les reunions següents:

  • Junta de Govern de l'Idescat (27 de setembre de 2021)
  • Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (13 d'octubre de 2021)
  • Consell Català d'Estadística (24 de març i 23 de setembre, extraordinàries, i 4 d'octubre de 2021, ordinària)

Junta de Govern de l'Idescat (27 de setembre de 2021)

La Junta de Govern de l'Idescat s'ha reunit, en sessió ordinària, el dia 27 de setembre de 2021.

Com a conseqüència de la formació d'un nou Govern i del relleu en determinats càrrecs de l'estructura administrativa, alguns dels membres que formen la Junta de Govern han estat substituïts.

Així, a més del president, s'estrenen com a nous membres de la Junta de Govern el secretari general i la directora general d'Anàlisi i Prospectiva Econòmica del Departament d'Economia i Hisenda, la directora de Serveis del Departament d'Empresa i Treball i la directora en funcions de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, aquestes dues en representació del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya.

A banda d'introduir els nous membres de la Junta en algunes dades bàsiques d'estructura i composició de l'Institut, el director ha repassat els resultats de la gestió ordinària de l'Idescat, i n'ha destaca les accions més rellevants desenvolupades durant el 2021, Així, els treballs preparatoris del setè Pla estadístic de Catalunya 2023–2028, l'impacte de la covid i la demanda consegüent de nous productes estadístics, l'ampliació de la base informativa de diverses actuacions, les noves estadístiques com ara l'Índex socioeconòmic territorial o l'Estadística de filials d'empreses estrangeres, les millores en els processos estadístics i la presentació de l'Índex d'igualtat de gènere. S'ha referit també a les consecucions en matèria de planificació i coordinació estadística i, pel que fa a la plantilla, s'ha exposat la proposta conjunta amb el Departament d'Economia i Hisenda de crear un cos d'analistes de dades que inclogui personal estadístic i altres i la conversió de l'estructura de llocs informàtics en llocs laborals, amb complements que retribueixin les condicions d'exercici d'aquests llocs.

En l'apartat dels objectius 2022, el director ha exposat la proposta d'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya per al període 2023–2028 i els objectius que l'informen, així com altres qüestions d'atenció preferent com ara el paper de la ciberseguretat i la protecció de dades, l'aprofundiment en l'accés a dades obertes o l'elaboració d'un pla de comunicació que permeti millorar el coneixement i la utilització de les estadístiques oficials.

També s'ha referit al nombre d'actuacions estadístiques previstes al Programa anual d'actuació 2022 i, específicament, a les que portarà a terme l'Idescat, i entre aquestes ha assenyalat l'ampliació de continguts en l'àmbit de les empreses sobre la base de la informació facilitada per la Tresoreria General de la Seguretat Social, l'inici dels treballs de camp de l'enquesta d'Usos del temps, l'enquesta de Condicions de vida, l'estudi de viabilitat dels Indicadors d'economia circular o el Compte de fluxos de materials en matèries primeres equivalents, entre d'altres.

Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (13 d'octubre de 2021)

La sessió ordinària del dia 13 d'octubre de 2021 s'ha celebrat en línia amb motiu de les mesures de seguretat arran de la crisi sanitària produïda per la covid-19. Ha estat presidida per la vicepresidenta del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya, Marta Curto, en substitució del seu president, Jaume Giró.

En la sessió, el director de l'Idescat ha presentat l'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028. Destaca els treballs preparatoris de nou subcomissions de treball formades per una quarantena de tècnics i directius de l'Idescat que varen examinar aspectes relatius al model institucional i organitzatiu dels sistemes estadístics de referència, la producció d'informació estadística, la difusió/accessibilitat de resultats i la gestió de la qualitat associada. Aquesta informació ha estat de molta utilitat per a l'elaboració de l'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028 i de modificació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya. Tant les anàlisis de les cinc primeres subcomissions de treball com les conclusions assolides per les quatre darreres van ser debatudes amb la comissió de treball del Consell Català d'Estadística, constituïda a la primavera del 2021 que havia d'elaborar un esborrany de dictamen sobre la proposta d'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028. Finalment, es va iniciar la tramitació de l'Avantprojecte a partir del dictamen favorable del Consell Català emès el 4 d'octubre del 2021 i de l'aprovació del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya en la sessió del 13 d'octubre del 2021. Seguidament, el director ha presentat els objectius de l'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya al Consell.

En la sessió s'ha aprovat la proposta de Programa anual d'actuació estadística (PAAE) per a l'any 2022, que correspon al sisè programa que executarà el Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, actualment prorrogat. Durant la sessió, el director de l'Idescat, Xavier Cuadras Morató, ha destacat algunes novetats de les actuacions estadístiques que es duran a terme l'any 2022.

S'incorporen les Projeccions de població municipals base 2021, que parteixen d'una nova base poblacional per incloure en la piràmide de partida de la projecció els efectes de la covid-19 i es revisen les hipòtesis sobre els components del creixement demogràfic (migracions, natalitat i mortalitat) i les Projeccions de població activa base 2021 per mesurar l'evolució de la força de treball en els properes dècades. Altres novetats són l'Enquesta sobre factor de risc en estudiants de secundària a la ciutat de Barcelona, per conèixer els comportaments i actituds relacionats amb la salut de la població adolescent.

Durant el 2022, es publicaran, entre altres actuacions, els resultats estadístics de: l'Enquesta territorial sobre equipament i ús de TIC a les llars, que incorpora un indicador de salut relatiu a l'ús dels dispositius mòbils per poder determinar l'exposició a radiofreqüències, de l'Enquesta de condicions de vida, que permet conèixer la distribució de la renda i les característiques de les llars en situació de risc de pobresa, de l'Enquesta de violència masclista a Catalunya, de l'Enquesta de salut de la ciutat de Barcelona i de l'Índex d'envelliment actiu.

En l'àmbit dels indicadors i estadística de síntesi es destaca la continuïtat en els treballs i l'actualització dels indicadors de l'Estadística de la covid-19, que aporta informació sobre la situació i l'evolució de la pandèmia, els Indicadors dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS) d'acord amb les bateries d'indicadors de la UE i les NU, l'Índex d'igualtat de gènere i la incorporació a l'estadística oficial de l'Índex d'economia i societat digital, un índex compost que resumeix cinc indicadors del rendiment digital d'Europa.

També es destaquen els treballs de camp de l'Enquesta a la joventut de Catalunya, per orientar la planificació i el disseny de les actuacions en matèria de joventut, de l'Enquesta de seguretat pública, per conèixer les experiències de victimització, els sentiments d'inseguretat i els valors dels ciutadans en matèria de seguretat i policia, de l'Enquesta de l'ús del temps, per obtenir informació sobre la dedicació de la població a les activitats diàries, com ara el temps dedicat al treball remunerat i no remunerat, o aspectes d'especial incidència en les anàlisis per gènere i de l'Estadística sobre els usos lingüístics de les persones sordes i de la comunitat signant i usuaris de llengua de signes catalana. També, les Enquestes de mobilitat quotidiana a les Comarques Gironines, a l'Àrea de Lleida (Ponent) i a l'Alt Pirineu i Aran, l'Estadística de la pràctica esportiva de menors, l'Enquesta de participació cultural, i l'Enquesta de mobilitat en dia feiner, així com els treballs preparatoris d'un nou Marc Input-Output de Catalunya que constitueix la base sobre la qual s'articulen totes les estimacions macroeconòmiques de Catalunya i de la cinquena edició de l'Enquesta d'usos lingüístics a la població.

D'altra banda, en el decurs de la sessió la subdirectora de Producció i Coordinació, Cristina Rovira, ha presentat l'informe sobre el compliment del PAAE 2020.

Finalment, el director de l'Idescat ha presentat el seu informe amb les actuacions més destacades que l'Idescat ha dut a terme des de la darrera reunió d'aquest Consell celebrada el dia 3 de novembre de 2020. Destaca que, tot i haver estat un any marcat per la pandèmia, el nivell d'adaptació del treball estadístic ha estat notable i s'ha dut a terme pràcticament amb normalitat.

Consell Català d'Estadística (24 de març, 21–23 de setembre i 4 d'octubre de 2021)

L'any 2021 s'han fet tres sessions del Consell Català d'Estadística presidides per Guadalupe Gómez Melis, una d'ordinària i dues d'extraordinàries.

La primera sessió del Consell Català d'Estadística, extraordinària, ha tingut lloc en línia el dia 24 de març de 2021 amb un únic punt a l'ordre del dia, en el qual s'ha aprovat la creació d'una Comissió de Treball en el si del CCE per al seguiment del procés de redacció i elaboració del dictamen del Setè Pla estadístic de Catalunya (7PEC). La dita Comissió, a l'empara del que disposa l'article 17.2 del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya, està integrada pels representants de l'Associació Catalana de Municipis, Jordi Oliveres Prats; de la Universitat Abat Oliba CEU, Carme Ruiz-Viñals; de la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Garcia Villar; del professor de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Catalana d'Estadística, Ernest Pons Fanals, que actua en qualitat d'expert extern, i presidida per la presidenta del Consell, Guadalupe Gómez Melis.

La segona sessió del Consell, també extraordinària, ha tingut lloc en línia del dia 21 al 23 de setembre de 2021 amb un únic punt a l'ordre del dia, en el qual s'ha aprovat l'encàrrec d'elaborar un dictamen previ no vinculant sobre el projecte de Programa anual d'actuació estadística per al 2022 a la Comissió de Treball constituïda en la sessió anterior de 24 de març de 2021.

La tercera sessió del Consell, ordinària, s'ha celebrat el 4 d'octubre de 2021, en la qual s'han pres els acords següents: el Consell es dona per assabentat de l'informe sobre el compliment del PAAE 2020; s'aprova el dictamen elaborat per la comissió de treball sobre el programa anual del PAAE 2022; s'aprova el dictamen elaborat per la Comissió de Treball sobre l'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028.

1.2. Visites i actes institucionals

Visites i actes institucionals

Consell de Direcció Ampliat – Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda

Data: 22 de gener de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Acte de cloenda de l'Any Badia i Margarit

Data: 1 de febrer de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

55 Sessions web "La importància de l'ús de llicències Creative Commons a l'Administració"

Data: 4 de febrer de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

47a Sessió Plenària de la Comissió de Toponímia

Data: 4 de febrer de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Jornada d'Avaluació del Projecte B-MINCOME (Ajuntament de Barcelona)

Data: 17 de febrer de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Assessor AQuAS

Data: 23 de febrer de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Entrevista a Catalunya Ràdio

Data: 25 de febrer de 2021

Lloc: Avinguda Diagonal, 614–616

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Seminari web ICD: Presentació Indicador d'igualtat de gènere (IIG)

Data: 26 de febrer de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Presentació: Els resultats i els càlculs de l'Índex d'igualtat de gènere (IIG): dimensions, subdimensions i indicadors de gènere, a càrrec del director de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

Consell de Direcció Ampliat – Dept. de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda

Data: 26 de febrer de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup de recerca - Barcelona Time Use Initiative (BTUI)

Data: 4 de març de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 23 de març de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Català d'Estadística

Data: 24 de març de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat, actuant com a secretari

I Jornada 2021 de la Xarxa de Comitès d'Ètica: compartint iniciatives

Data: 14 d'abril de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Presentació de l'informe "L'estoc de capital a Catalunya: el paper de la inversió pública i l'oportunitat del fons Next Generation"

Data: 20 d'abril de 2021

Lloc: canal Youtube del CTESC

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup Motor –Barcelona Time Use Initiative (BTUI)

Data: 7 de maig de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Conferència "El nuevo paradigma para la estadística oficial" (INE)

Data: 12 de maig de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell de Direcció Ampliat – Dept. d'Economia i Hisenda

Data: 20 de maig de 2021

Lloc: Districte Administratiu

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Segon seminari web PADRIS "Dades per a la recerca clínica i la presa de decisions"

Data: 1 de juny de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell de Govern del Centre d'Estudis Demogràfics (CED)

Data: 1 de juny de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup de recerca - Barcelona Time Use Initiative (BTUI)

Data: 3 de juny de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

VII Jornades Catalunya Futura

Data: 10 de juny de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Conferència "Estadística y sociedad" (INE)

Data: 16 de juny de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 22 de juny de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

APDCAT sessió de debat al Mobile World Congress "Intel·ligència artificial aplicada al reconeixement facial. Principals riscos per a la privacitat"

Data: 30 de juny de 2021

Lloc: Fira Gran Via – Mobile World Congress

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell de Direcció Ampliat – Departament d'Economia i Hisenda

Data: 1 de juliol de 2021

Lloc: Districte Administratiu

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup Motor – Barcelona Time Use Initiative (BTUI)

Data: 2 de juliol de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió Grup Motor – Barcelona Time Use Initiative (BTUI)

Data: 10 de setembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Assessor de Protecció de Dades (APDCAT)

Data: 14 de setembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Jornada de presentació dels Indicadors de progrés i benestar

Data: 14 de setembre de 2021

Lloc: Cambra de Comerç de Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Reunió grup institucional OCECAS

Data: 21 de setembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Foro de Estadística Regional (FER)

Data: 22 de setembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Comité Interterritorial Estadística

Data: 23 de setembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Junta de Govern de l'Idescat

Data: 27 de setembre de 2021

Lloc: Idescat

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Català d'Estadística

Data: 4 d'octubre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat, actuant com a secretari

Consell Rector del SEC

Data: 13 d'octubre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Inauguració de Time Use Week 2021

Data: 25 d'octubre de 2021

Lloc: Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Inauguració de les jornades anuals de Govern obert "Abordar la pandèmia des del Govern obert"

Data: 25 d'octubre de 2021

Lloc: Aula Magna de la Universitat de Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Inauguració i sessió plenària del Congrés IATUR

Data: 27 d'octubre de 2021

Lloc: Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Time Use Week 2021 (Firma declaració Barcelona sobre polítiques de temps)

Data: 29 d'octubre de 2021

Lloc: Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

JECAS: Sessió plenària

Data: 15 de novembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

JECAS: Sesiones técnicas paralelas. Estadísticas Económicas I

Data: 16 de novembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

JECAS: Sesiones técnicas paralelas. Estadísticas Económicas II

Data: 17 de novembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

8è plenari Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG)

Data: 9 de desembre de 2021

Lloc: Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell de Govern del Centre d'Estudis Demogràfics (CED)

Data: 13 de desembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat

Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 14 de desembre de 2021

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director de l'Idescat