Saltar al contingut principal

3. Estadístiques de població i territori

L'Àrea de Població i Territori és responsable de la producció d'estadística demogràfica i territorial a l'Idescat, que inclou l'elaboració del Registre estadístic de població (REP) i del Registre estadístic del territori (RET), amb l'objectiu d'obtenir una estadística de base territorial amb la màxima qualitat i exhaustivitat.

La producció estadística demogràfica permet disposar de dades detallades de la distribució territorial i de l'estructura demogràfica per sexe i edat de la població catalana a partir de fonts com les estimacions i les projeccions de població. L'estadística demogràfica inclou també un ampli conjunt de fonts de dades com són els censos, les enquestes i l'aprofitament estadístic de registres administratius, que proporcionen dades relatives a les característiques de la població, com el nivell de formació, la mobilitat, la nacionalitat, les llars i l'habitatge. Les fonts relatives al creixement demogràfic inclouen tant dades sobre el moviment migratori i la població estrangera com el moviment natural (natalitat i mortalitat). També s'elaboren indicadors i estadístiques de síntesi per donar resposta a les demandes d'informació que genera el canvi demogràfic i, molt especialment, per mesurar les desigualtats associades al gènere, a l'edat i el territori.

La pandèmia de la covid-19 ha suposat una crisi de mortalitat d'extrema gravetat, amb un descens de l'esperança de vida d'un any i mig el 2020. Tots els comportaments demogràfics s'han vist afectats i la producció de dades d'estadística demogràfica s'ha actualitzat per tal de recollir aquests canvis.

  • Arran de l'aparició de la pandèmia el febrer del 2020, l'Idescat ha anat informant puntualment, amb dades d'alta freqüència, de l'evolució de la covid-19. La consolidació i augment de la informació ha generat una nova actuació estadística al Programa anual d'actuació estadística 2021: Indicadors covid-19. El pla de tabulació d'aquesta estadística s'ha ampliat en diverses ocasions en la mesura que l'evolució de la pandèmia generava nova informació. Al gener del 2021 es va incorporar una nova taula setmanal sobre la vacunació, amb dades de persones vacunades amb primeres dosis i segones dosis. Quan es van començar a inocular les terceres dosis es van afegir dades sobre les dosis addicionals. En relació amb la incidència setmanal de la covid-19 s'ha incorporat informació sobre persones ingressades a l'hospital i persones ingressades a les UCIs. D'altra banda s'ha incorporat informació mensual, trimestral i anual de la covid-19, classificada per sexe, edat i territori. Per a Catalunya, comarques i Aran, s'ofereixen dades de casos confirmats, ingressos hospitalaris, defuncions, població que viu en residències i població vacunada. Per als municipis de 200 habitants o més, s'ofereixen dades de casos confirmats.
  • La crisi sanitària derivada de la pandèmia de la covid-19 ha tingut un fort impacte en la piràmide de població i ha determinat el comportament a la baixa de fecunditat i migració, i un augment de la mortalitat. Aquestes especials circumstàncies han fet del tot necessari actualitzar les Projeccions de població. Així doncs, s'han elaborat les noves Projeccions de població (base 2021), segons 3 escenaris d'evolució: baix, mitjà i alt. L'escenari mitjà correspon a un impacte moderat de la pandèmia cenyit a curt termini, mentre que en l'escenari baix les repercussions de la malaltia són més intenses a curt termini i de major durada temporal. L'escenari alt suposa una ràpida recuperació demogràfica. L'horitzó de la projecció s'ha ampliat i passa a ser l'any 2071 per a Catalunya i l'any 2046 per als resultats per comarques, àmbits del Pla territorial, províncies i el municipi de Barcelona. L'any 2021 s'ha publicat un avanç de dades amb els resultats de Catalunya i s'han elaborat els resultats territorials. S'han iniciat també treballs que tindran continuïtat l'any 2022 amb les Projeccions de població activa i les Projeccions de població municipals que pivotaran sobre la població de les Projeccions de població (base 2021).

Entre les novetats de l'any 2021 destaca la publicació per primera vegada de dues noves estadístiques: l'índex socioeconòmic territorial i l'Estadística dels estudis de la població. Aquestes novetats són el resultat de l'aprofitament estadístic de registres administratius i altres fonts dins del Sistema integrat de dades demogràfiques, que inclou la informació territorial geolocalitzada de les unitats estadístiques, que permet potenciar la dimensió territorial de la informació i oferir resultats inframunicipals.

  • L'índex socioeconòmic territorial és un índex sintètic que permet caracteritzar socioeconòmicament el territori. S'ha definit i calculat a partir d'informació de situació laboral, nivell educatiu, immigració i renda. La difusió de resultats té periodicitat anual i el 2021 s'han difós els resultats de l'IST per als anys 2015, 2016, 2017 i 2018. Des del punt de vista territorial s'ofereix informació per agrupacions censals (un total de 853) i per als 947 municipis de Catalunya. Es completa amb dades per als 73 barris de Barcelona, comarques i Aran i Catalunya (índex Catalunya=100). També s'ofereixen els valors dels 6 indicadors que s'utilitzen per calcular l'IST en 3 mètriques diferents: els valors originals, els valors estandarditzats i transformats a índex Catalunya=100 i el decil al qual pertany cada unitat territorial. Aquests indicadors s'ofereixen amb el mateix detall territorial que l'IST.
  • L'Estadística dels estudis de la població ofereix informació sobre el nivell de formació assolit per la població resident a Catalunya de 15 anys o més. S'elabora a partir dels registres d'alumnes (universitaris i no universitaris), els registres estadístics bàsics (població i territori) i fonts censals. Els resultats s'han publicat per sexe, edat, lloc de naixement i nacionalitat amb una desagregació territorial per municipis, comarques i Aran, agrupacions censals, àmbits del Pla territorial i províncies. Les dades del nivell educatiu es presenten en 11 nivells educatius segons la Classificació catalana d'educació 2020 adaptada (CCED-A) i una classificació agregada en 4 nivells a partir de l'anterior.

Més enllà de la nova producció estadística, l'any 2021 s'han creat a l'Idescat dues noves eines, que suposen fites importants en el desenvolupament de l'estadística territorial: d'una banda s'ha establert una nova divisió estadística territorial, les agrupacions censals i de l'altra s'han difós per primera vegada resultats estadístic mitjançant una aplicació interactiva per a la visualització de mapes desenvolupada a l'Idescat.

  • Les agrupacions censals són una nova nomenclatura que defineix 853 unitats territorials equilibrades poblacionalment, de 9.000 habitants de mitjana, amb grandàries que oscil·len entre els 5.000 i els 20.000 habitants. Cada agrupació censal està constituïda per un conjunt de seccions censals senceres territorialment contigües i amb semblança socioeconòmica. Aquesta nomenclatura és una creació pròpia de l'Idescat per a la producció i difusió de l'índex socioecònomic territorial (IST) i s'ha aplicat també a dues fonts de dades estadístiques que disposen d'informació desagregada per secció censal (Padró i Estudis de la població).
  • S'ha publicat per primera vegada al web de l'Idescat l'aplicació interactiva per a la visualització de mapes de coropletes associats a variables estadístiques numèriques territorialitzades. L'aplicació s'ha desenvolupat en Java i GWT, utilitza una base de dades espacial, servidor d'aplicacions i servidor de mapes. L'aplicació permet la selecció de la variable a representar; la selecció de la divisió territorial; la selecció del mètode de representació; la selecció del nombre de grups; la visualització de la distribució i la consulta dels paràmetres de tendència central i de dispersió de la variable representada; la selecció de la paleta de colors, la transparència i la capa base del mapa; la visualització de la sèrie temporal; el posicionament de les adreces, i la consulta de les metadades associades a les variables.

Pel que fa als treballs de continuïtat, l'any 2021 s'ha avançat en l'aprofitament estadístic dels registres administratius, dins del nou paradigma d'integració de la informació estadística i administrativa, en el marc del Codi de bones pràctiques de les estadístiques europees.

  • En el Registre estadístic de població (REP) s'ha treballat en diverses línies per millorar l'exhaustivitat i la qualitat de les dades. S'han introduït millores per comptabilitzar la població a 1 de gener, amb la definició del criteri 'compta en xifres'. S'han enllaçat totes les variacions padronals amb el Registre estadístic de territori amb la finalitat de tenir geolocalitzades totes les persones del Registre estadístic de població. S'ha actualitzat la variable 'Nivell d'estudis assolit', a partir de la informació de l'Estadística dels estudis de la població. En paral·lel s'ha avançat en l'automatització dels processos en la plataforma tecnològica.

  • En relació amb el Registre estadístic de territori (RET), s'ha processat el conjunt d'adreces horitzontals del sistema fins al primer semestre del 2020, utilitzant els recursos disponibles (api de l'ICGC per geocodificar, geometries de les vies, taules de correspondències). S'han validat les adreces horitzontals aplicant processos d'edició i imputació. S'han contrastat els resultats obtinguts per agregació, per mitjà de les geometries i els camps alfanumèrics que figuren en les adreces del REP. En un cert nombre de casos s'ha procedit a la translació de punts per tal d'assegurar la coincidència dels valors. Altres treballs inclouen:

    • La creació dels quadtrees dels anys 2017 i 2018 a partir d'un conjunt de funcions PostGIS que construeix una malla multiresolució (quadtrees) segons una capa de punts i el grid estàndard europeu dividit fins a 62,5 metres.
    • L'atenció a sol·licituds de l'Administració de la Generalitat que requereixen informació georeferenciada, com per exemple, la delimitació de zones escolars i de les zones per a l'anàlisi del soroll.

Pel que fa a estadístiques consolidades l'any 2021, s'han actualitzats les següents estadístiques:

  • Estadístiques de síntesi, a més de la nova estadística de l'índex socioeconòmic territorial, s'han actualitzat les següents estadístiques: índex d'igualtat de gènere, Indicadors demogràfics, Taxa de mortalitat estandarditzada, Taula de vida i població estacional. En el càlcul de la Població estacional 2020 s'han incorporat mecanismes específics per incloure l'impacte de la covid-19: els períodes de confinament de la població, el tancament dels centres educatius i universitaris, l'ensenyament a distància i el teletreball.
  • Estadístiques d'estructura, a més de la nova estadística dels Estudis de la població i de les Projeccions de població base 2021, s'han actualitzat les següents estadístiques: Estadística del padró municipal d'habitants, Estadística de l'onomàstica, Estadística de població resident a l'estranger, Estimacions de població, Estimació de la població centenària, Enquesta contínua de llars. Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi (Ensenyaments no universitaris i Ensenyaments universitaris).
  • Estadístiques de fluxos de població (moviment natural i migratori): En aquest apartat s'han actualitzat les següents estadístiques: Estadística de naixements, Estadística de matrimonis, Estadística de defuncions, Estadística de divorcis, separacions i nul·litats, Estadística de moviments migratoris, Estadística de naturalitzacions i autoritzacions d'estada.

En aplicació de l'objectiu d'utilitzar l'estadística oficial per a la recerca en ciències socials i l'avaluació i el millorament de les polítiques públiques, s'han atès peticions a mida amb finalitats científiques, sol·licitades per centres de recerca, relatives a microdades anonimitzades provinents de diverses fonts estadístiques.

En relació amb la producció estadística de l'Àrea de Població i Territori l'any 2021 s'han publicat diversos articles i presentacions en diferents seminaris i congressos.

Actuacions estadístiques de població i territori 2021

Estadística del Padró municipal d'habitants

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació estadística del Padró per obtenir les xifres de població, la distribució de la població per sexe i edat, lloc de naixement i nacionalitat, de l'any 2020.

Actualització de la base de dades, derivada de l'explotació estadística del Padró a 1 de gener de 2020, que proporciona les característiques demogràfiques bàsiques de la població estrangera, amb comparacions en el temps i el territori. S'han ampliat els resultats de la piràmide quinquennal per a les regions sanitàries.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de població resident a l'estranger

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació del Padró d'habitants residents a l'estranger, actualització de les dades d'estructura corresponents a l'1 de gener de l'any 2021 i de les noves inscripcions registrades en el curs de l'any 2020.

Actualització de la base de dades, derivada de l'explotació estadística del Padró d'habitants residents a l'estranger, que proporciona les característiques demogràfiques bàsiques amb comparacions en el temps i el territori.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estimacions de població

Periodicitat: anual

Actuacions: Obtenció de les xifres de població i la distribució per sexe i edat, a 1 de juliol de 2020 i 1 de gener de 2020, a partir de les dades d'estructura i dels fluxos anuals de població. També s'ha fet un avanç de la xifra de població estimada.

Estimació de la població centenària

Periodicitat: anual

Actuacions: Obtenció de les xifres de població centenària, per sexe i edat fins a 105 anys o més. S'han ofert dades per a l'any 2019 i s'han actualitzat les dades del període 2005–2018.

Sèries històriques de la població catalana

Periodicitat: contínua

Actuacions: Preparació de materials i de taules estadístiques relatives a la variable "relació amb l'activitat econòmica" dels censos de població de 1960 i 1970.

Indicadors demogràfics

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització d'un sistema d'indicadors demogràfics de llars i famílies, estructura de la població (distribució per sexe i edat) i fluxos de població (fecunditat, mortalitat, nupcialitat i creixement) a partir de diverses fonts. S'han obtingut els indicadors de fluxos corresponents a l'any 2019 (1 de juliol) i d'estructura de la població de l'any 2020 (1 de gener).

Sistema integrat de dades demogràfiques

Periodicitat: contínua

Actuacions: Establiment de taules de correspondència amb el Registre estadístic de població i els fitxers censals (anys 2001 i 2011), amb els registres estadístics especialitzats en l'àmbit educatiu i amb registres especialitzats de l'àmbit laboral. Enllaç de les variacions padronals del REP amb el RET i geolocalització de les persones del REP. Creació de fitxers estadístics amb dades integrades per a l'índex socioeconòmic territorial. Creació de fitxers estadístics amb dades integrades per a l'Estadística dels estudis de la població. Enllaç de l'Estadística dels estudis de la població amb el REP.

Estadística dels estudis de la població

Periodicitat: contínua

Actuacions: Obtenció del nivell de formació de tota la població de 15 anys o més de Catalunya a data 1 de gener de 2016, 2017, 2018 i 2019. Publicació dels resultats corresponents a 1 de gener de 2019. S'ofereixen resultats per municipis, agrupacions censals, comarques i Aran, àmbits del pla territorial, províncies i Catalunya.

Censos de població i habitatges

Periodicitat: decennal

Actuacions: Participació en els treballs preparatoris del Cens de població i habitatges 2021. Atenció de sol·licituds d'explotacions a mida del Cens de població.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Enquesta contínua de llars

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de les variables relatives a la població, a la composició de les llars i les famílies i a les característiques de l'habitatge, amb data de referència 1 de gener de 2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de matrimonis

Periodicitat: anual

Actuacions: Creació i explotació de l'arxiu provisional de matrimonis de l'any 2020 i explotació de l'arxiu definitiu de matrimonis de l'any 2019.

Publicació de les dades de cònjuges i matrimonis segons les principals característiques demogràfiques.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de divorcis, separacions i nul·litats

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de l'arxiu de divorcis, separacions i nul·litats de residents a Catalunya, procedents de les butlletes de sentències dictades pels òrgans judicials. Les dades publicades corresponen a l'any 2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de naixements

Periodicitat: anual

Actuacions: Creació i explotació de l'arxiu provisional de parts de l'any 2020 i explotació de l'arxiu definitiu de parts de l'any 2010.

Publicació de les dades de parts, nascuts vius i nascuts morts, segons les principals característiques demogràfiques.

Explotació estadística dels noms dels nadons de l'any 2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Departament de Salut.

Estadística de defuncions

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu definitiu de defuncions de l'any 2020.

Publicació de les dades de defuncions segons les principals característiques demogràfiques.

S'ha actualitzat la taula de vida i la taxa de mortalitat estàndard amb les dades dels anys 2015–2019.

Altres organismes participants: Institut Nacional de Estadística.

Estadística de moviments migratoris

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació de l'arxiu de variacions residencials de l'any 2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de naturalitzacions i autoritzacions d'estada

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de la informació referida a les naturalitzacions i als permisos de residència per treball i estudi de l'any 2020.

Actualització de l'estadística d'Adquisicions de nacionalitat espanyola de residents a Catalunya, a partir de l'any 2020. També s'han actualitzat les sol·licituds d'asil.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi. Ensenyaments no universitaris

Periodicitat: anual

Actuacions: Publicació dels resultats de la mobilitat obligada en estudis no universitaris, a partir de les dades de matrícula recollides pel Departament d'Educació.

Inclou dades pel lloc de residència, el lloc d'estudi, el sexe, el tram d'edat i el nivell d'estudis. S'han obtingut les dades del curs 2020/2021. Els resultats es presenten arrodonits a múltiples de 5, en aplicació de criteris de protecció del secret estadístic.

Altres organismes participants: Departament d'Educació.

Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi. Ensenyaments universitaris

Periodicitat: anual

Actuacions: Publicació dels resultats de la mobilitat obligada en estudis universitaris, a partir de les dades de matrícula recollides per la Secretaria d'Universitats i Recerca.

Inclou dades pel lloc de residència, el lloc d'estudi i el sexe. S'han obtingut les dades del curs 2019/2020. Els resultats es presenten arrodonits a múltiples de 5, en aplicació de criteris de protecció del secret estadístic.

Altres organismes participants: Secretaria General de Recerca i Universitats.

Estimacions de població estacional

Periodicitat: anual

Actuacions: Actualització de les càrregues de població que suporten els municipis, mesurades en equivalència a temps complet anual. En el càlcul de la població estacional 2020 s'han incorporat mecanismes específics per incloure l'impacte dels períodes de confinament de la població, el tancament dels centres educatius i universitaris, l'ensenyament a distància i el teletreball.

Projeccions de població base 2021

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: S'ha publicat l'avanç de dades de les projeccions de població base 2021, segons tres escenaris d'evolució (escenari baix, escenari mitjà i escenari alt), amb horitzó temporal 2071 i resultats per a Catalunya..

Registre estadístic de població

Periodicitat: contínua

Actuacions: Automatització de processos a la nova plataforma tecnològica. Millores per comptabilitzar la població a 1 de gener, amb la definició del criteri 'compta en xifres'. Geolocalització del 100% de les persones del REP a partir de l'enllaç de les variacions padronals del REP amb el RET. Actualització de la variable 'Nivell d'estudis assolit', a partir de la informació de l'Estadística dels estudis de la població.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Registre estadístic de territori

Periodicitat: contínua

Actuacions: Automatització de processos a la plataforma tecnològica. Geocodificació del conjunt d'adreces horitzontals, utilitzant els recursos disponibles (api per geocodificar, geometries de les vies, taules de correspondències). Validació i aplicació dels processos de translació i imputació de les adreces. Creació dels quadtrees (malles multiresolució) dels anys 2017 i 2018.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya; Gerència Regional del Cadastre a Catalunya.

Registre de població de Catalunya

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Manteniment i custòdia d'un registre nominal amb les dades actualitzades de caràcter obligatori dels veïns inscrits en els padrons i actualització de la relació territorial d'habitatges familiars principals, segons l'adreça postal.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Sistemes de georeferenciació

Periodicitat: contínua

Actuacions: Publicació de l'aplicació per visualitzar mapes aplicada a l'estadística de l'IST. Disseny d'una eina amb llenguatge de programació SQL per definir unitats territorials homogènies supramunicipals i inframunicipals com a agrupacions de seccions censals

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística; Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Índex d'igualtat de gènere

Periodicitat: anual

Actuacions: Càlcul de l'índex d'igualtat de gènere, i dels índexs corresponents a les 6 dimensions i les 14 subdimensions que l'integren, així com dels 31 indicadors bàsics. S'ha actualitzat la informació de l'any 2018.

Altres organismes participants: Institut Català de les Dones.

Índex socioeconòmic territorial

Periodicitat: anual

Actuacions: S'han calculat i publicat els valors de l'índex socioeconòmic territorial (o en el cas pertinent, el seu decil) en els anys del 2015 al 2018 per municipis, agrupacions censals, comarques i Catalunya.

Indicadors covid-19

Periodicitat: setmanal, trimestral i anual.

Actuacions: Publicació setmanal del nombre de PCRs/TAs, casos confirmats, velocitat de propagació, persones ingressades a l'hospital, persones ingressades a l'UCI i defuncions, amb dades per a Catalunya i Espanya. Publicació setmanal de la vacunació, amb dades de dosis administrades, persones vacunades amb primera dosi, persones vacunades amb segona dosi i persones vacunades amb dosis addicionals.

Publicació d'informació mensual, trimestral i anual de la covid-19, classificada per sexe i edat. Per a Catalunya, comarques i Aran, s'ofereixen dades de casos confirmats, ingressos hospitalaris, defuncions, població que viu en residències i població vacunada. Per als municipis de 200 habitants o més, s'ofereixen dades de casos confirmats

Altres organismes participants: Departament de Salut, Ministeri de Sanitat.

Índex d'envelliment actiu

Periodicitat: –

Actuacions: L'índex d'envelliment actiu mesura el nivell de vida independent que tenen les persones grans, la seva participació en el treball remunerat i en activitats socials, així com la capacitat per envellir activament, d'acord amb la metodologia emprada per Eurostat. L'any 2021 s'ha dut a terme l'estudi de viabilitat d'aquesta estadística

Altres organismes participants: Departament de Drets Socials

Estadística del coneixement de la llengua catalana

Periodicitat: –

Actuacions: L'Estadística del coneixement de la llengua catalana té com a objectiu proporcionar informació del coneixement de la llengua catalana de la població resident a Catalunya. L'any 2021 s'ha subscrit un conveni de col·laboració amb el Departament de Cultura en relació amb aquesta estadística.

Altres organismes participants: Departament de Cultura, Consorci per a la Normalització Lingüística, Departament de Recerca i Universitats, Departament d'Educació.

Projeccions de població municipals base 2018

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Atenció a usuaris institucionals i activitats de difusió i anàlisi de les projeccions de població municipals base 2018

Projeccions de llars base 2018

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Tasques de difusió i anàlisi dels resultats de les Projeccions de llars base 2018

Estadística de l'onomàstica

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació estadística dels noms i cognoms de la població de l'any 2020. Explotació estadística dels noms dels nadons de l'any 2020.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística