Saltar al contingut principal

L'Estadística de filials d'empreses estrangeres a Catalunya s'elabora per oferir informació de les principals característiques i indicadors econòmics de les filials d'empreses estrangeres localitzades a Catalunya. Investiga tant les filials que tenen la seu a Catalunya, com les filials que, sense tenir-la, disposen d'establiments amb activitat a Catalunya.

A conseqüència de la globalització econòmica, les empreses multinacionals exerceixen un paper fonamental, no només en les grans empreses sinó també en el conjunt de petites i mitjanes empreses afectades pel control estranger. Per aquesta raó és necessari conèixer en profunditat aquest fenomen i delimitar amb precisió la importància d'aquestes empreses en l'economia i els efectes que pot tenir el control estranger en l'ocupació, la productivitat o els salaris, entre altres factors econòmics.

Per avaluar l'impacte de les empreses sota control estranger en l'economia de la Unió Europea, cal disposar d'estadístiques periòdiques i de bona qualitat sobre l'estructura i l'activitat de les filials estrangeres en els diferents sectors econòmics. Amb aquest objectiu es va aprovar el Reglament (CE) núm. 716/2007 del Parlament Europeu i del Consell, de 20 de juny de 2007, relatiu a les Estadístiques comunitàries sobre l'estructura i l'activitat de les filials estrangeres (FATS). Aquest Reglament estableix un marc comú d'actuació per fer investigació estadística sobre les empreses filials en l'àmbit dels països de la Unió Europea. També fixa les principals característiques a tenir en compte (variables, desagregació geogràfica i branca d'activitat) i les mesures que cal adoptar per garantir la qualitat de les dades obtingudes.

La informació necessària per elaborar el marc de l'enquesta s'obté del Directori Central d'Empreses de l'INE (DIRCE), que conté dades de totes les empreses residents a Espanya. El DIRCE distingeix les empreses nacionals de les que pertanyen a un grup d'empreses d'àmbit supranacional, que són la població objectiu de l'Estadística de filials d'empreses estrangeres. A més de les dades d'identificació i localització de les unitats estadístiques, el DIRCE conté informació sobre l'activitat econòmica i l'ocupació de les empreses, cosa que facilita el procés d'estratificació.

Donada la coincidència entre els requeriments de variables, cobertura i terminis del Reglament FATS i el de les Estadístiques estructurals d'empreses (SBS), per raons d'eficiència i reducció de costos s'ha vinculat la recollida d'informació de l'Estadística de filials d'empreses estrangeres amb la de les Estadístiques estructurals d'empreses (sector serveis i industrial). D'aquesta manera s'obtenen avantatges tant des del punt de vista de la coherència metodològica, com des de l'operativitat i els processos de gestió de totes dues enquestes.

Tenint en compte les peculiaritats de la població de filials, sempre que és possible s'apliquen criteris d'exhaustivitat en la selecció de les unitats. Malgrat això, hi ha un reduït nombre d'unitats que a priori no estan localitzades en el directori, però que es detecten en la recollida i, per tant, formen part d'estrats mostrals.

1. Unitat estadística

La unitat bàsica de la investigació és l'empresa o sucursal sota control estranger.

S'entén per empresa tota unitat organitzativa productora de béns o serveis que gaudeix d'un cert grau d'autonomia de decisió, principalment a l'hora d'assignar els recursos corrents de què disposa. L'empresa és la unitat informant (proporciona les dades sol·licitades a l'enquesta) i també és una unitat d'observació (les dades demanades en el qüestionari es refereixen a l'empresa).

S'entén per sucursal o establiment la unitat local sense identitat jurídica pròpia que depèn d'una empresa sota control estranger.

Es consideren unitats estadístiques de l'enquesta les empreses filials o sucursals d'empreses estrangeres l'activitat econòmica principal de les quals es troba inclosa en algun dels sectors investigats (indústria, comerç i resta de serveis de mercat no financers).

L'empresa és també la unitat informant (responsable de proporcionar les dades sol·licitades) i la unitat d'observació (unitat a la qual van referides les dades obtingudes a l'enquesta).

A diferència de l'INE, que a partir de l'any de referència 2018 aplica el concepte d'"empresa estadística", segons el qual una empresa pot estar formada per una única unitat legal o per més d'una, en aquesta estadística el concepte d'empresa segueix coincidint amb el d'unitat legal.

2. Àmbit poblacional

La població objecte d'estudi està formada per les empreses residents a Espanya que són filials d'empreses estrangeres i l'activitat principal de les quals es troba inclosa en les seccions B a E (indústria), G (comerç) i H a J i L a N (serveis de mercat no financers) de la Classificació catalana d'activitats econòmiques (CCAE-2009). S'entén per activitat econòmica principal la que genera més valor afegit o, si no es disposa d'aquesta dada, la que genera un major volum de negoci o, si tampoc se'n disposa, la que dona ocupació a més persones.

El detall de les activitats (seccions) de la CCAE-2009 que constitueixen l'àmbit poblacional d'aquesta estadística és el següent:

  • B Indústries extractives
  • C Indústries manufactureres
  • D Subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat
  • E Subministrament d'aigua, activitats de sanejament, gestió de residus i descontaminació
  • G Comerç a l'engròs i al detall; reparació de vehicles de motor i motocicletes
  • H Transport i emmagatzematge
  • I Hostaleria
  • J Informació i comunicacions
  • L Activitats immobiliàries
  • M Activitats professionals, científiques i tècniques
  • N Activitats administratives i serveis auxiliars

Es defineix com a filial tota empresa resident que està controlada per una empresa estrangera. D'acord amb el Manual de recomanacions sobre les estadístiques de filials estrangeres (FATS), elaborat per l'Oficina d'Estadística de la Unió Europea (Eurostat) amb la col·laboració dels diferents estats membres, s'entén per control la capacitat de determinar la política general d'una empresa mitjançant la designació dels directors adequats. En aquest sentit, es considera que l'empresa A està controlada per la unitat institucional B, quan B controla, directament o indirectament, més de la meitat del vot dels accionistes o més de la meitat de les accions de l'empresa A.

En alguns casos aquest control es pot exercir via control minoritari efectiu (sense posseir més de la meitat de les accions o dels vots). Per exemple, si el percentatge és menor del 50%, però és més gran que el de cap altre propietari.

El control també pot ser exercit pel Govern a través d'un decret o reglament que li confereixi la capacitat de determinar la política de la companyia o l'elecció de directius.

Es parla de control indirecte quan aquest s'exerceix a través d'una altra filial sobre la qual es té control (i no s'exerceix directament). És a dir, si una empresa A controla una altra empresa B, i aquesta al seu torn controla a una tercera empresa C, es dedueix que l'empresa A controla indirectament l'empresa C.

3. Àmbit temporal

L'enquesta té periodicitat anual. El període de referència de les dades sol·licitades és l'any natural. Excepcionalment, les empreses que funcionen per temporades o campanyes que comprenen dos anys diferents i comptabilitzen així les seves dades, proporcionen la informació de la temporada que acaba en l'any de referència.

4. Àmbit geogràfic

L'enquesta cobreix tot el territori de l'Estat espanyol (excepte Ceuta i Melilla) i està dissenyada per oferir resultats per a l'àmbit de la comunitat autònoma.

L'explotació per a Catalunya recull la informació des d'una doble perspectiva. D'una banda, investiga les característiques i resultats a Catalunya dels establiments de les filials d'empreses estrangeres ubicats a Catalunya. D'altra banda, se centra en les característiques i resultats a Espanya de les filials d'empreses estrangeres amb seu a Catalunya.

5. Variables de classificació

5.1. Grandària de l'empresa

La grandària d'una empresa es pot establir en termes de diferents variables: volum de negoci, valor de la producció, ocupació, etc. En aquesta Estadística s'utilitza la mitjana anual de persones ocupades de l'empresa com a variable de referència per determinar la grandària de l'empresa.

Les taules que presenten resultats o indicadors segons la grandària de l'empresa classifiquen les filials segons els intervals següents:

  • Menys de 50 ocupats: empreses petites
  • De 50 a 249 ocupats: empreses mitjanes
  • De 250 ocupats o més: empreses grans

5.2. Activitat econòmica principal de l'empresa

L'activitat econòmica duta a terme per una empresa es defineix com la creació de valor afegit mitjançant la producció de béns i serveis. S'entén per activitat econòmica principal de l'empresa aquella que genera el major valor afegit. Si no es disposa d'aquesta dada, es considera activitat principal la que genera un major volum de negoci o, si tampoc se'n disposa, la que dona ocupació a un major nombre de persones.

La informació dels principals resultats i indicadors es presenta desagregada per 3 grans sectors econòmics: indústria, comerç i serveis de mercat no financers. Al seu torn, cadascun d'aquests grans sectors se subdivideix en branques d'activitat: 12 d'industrials, 3 de comerç i 6 de la resta de serveis. A continuació es presenta la correspondència d'aquestes branques segons la CCAE-2009.

Correspondència de les branques d'activitat amb la CCAE-2009
CCAE-2009
Indústria
Indústries extractives, energia, aigua i residus 05–09, 19, 35–39
Indústries de productes alimentaris, begudes i tabac 10–12
Indústries tèxtils, de cuir i calçat. Confecció peces de vestir 13–15
Indústries de la fusta, del paper i de les arts gràfiques 16–18
Indústries químiques i de productes farmacèutics 20, 21
Fabricació de productes de cautxú i matèries plàstiques 22
Indústries d'altres productes minerals no metàl·lics 23
Metal·lúrgia i productes metàl·lics, excepte maquinària i equips 24, 25
Fabricació de material i equip elèctric, electrònic i òptic 26, 27
Fabricació de maquinària i equips ncaa 28
Fabricació de vehicles de motor i altres materials de transport 29, 30
Ind. manufactureres diverses, reparació i instal·lació de maquinària 31–33
Comerç
Venda i reparació de vehicles de motor i motocicletes 45
Comerç a l'engròs i intermediaris, excepte vehicles de motor 46
Comerç al detall, excepte vehicles de motor i motocicletes 47
Serveis
Transport i emmagatzematge 49–53
Hostaleria 55, 56
Informació i comunicacions 58–63
Activitats immobiliàries 68
Activitats professionals, científiques i tècniques 69–75
Activitats administratives i serveis auxiliars 77–82

Per a les taules de principals països inversors segons el valor afegit brut, s'utilitza una sectorització més agregada, de 13 branques:

Correspondència de les branques d'activitat amb la CCAE-2009
CCAE-2009
Indústries extractives, energia, aigua i residus 05–09, 19, 35–39
Indústries de productes alimentaris, begudes i tabac 10–12
Indústries químiques i de productes farmacèutics 20, 21
Fabricació de productes de cautxú i altres productes minerals no metàl·lics 22, 23
Fabricació de vehicles de motor i altres materials de transport 29, 30
Resta de branques industrials 13–18, 24–28, 31–33
Comerç a l'engròs i intermediaris, excepte vehicles de motor 46
Comerç al detall, excepte vehicles de motor i motocicletes 47
Transport i emmagatzematge 49–53
Informació i comunicacions 58–63
Activitats professionals, científiques i tècniques 69–75
Activitats administratives i serveis auxiliars 77–82
Resta de serveis 45, 55, 56, 68

5.3. Zona geogràfica o país de la matriu de l'empresa

Els principals resultats i indicadors també es tabulen segons la zona geogràfica de l'empresa matriu. En algunes taules les zones geogràfiques es desagreguen pels principals països que integren aquestes zones.

El criteri per determinar el país de l'empresa matriu de la filial és considerar el país de l'empresa propietària en última instància de la filial estrangera resident a Espanya. El propietari d'una filial en última instància és la unitat institucional o empresa que, procedint jeràrquicament cap amunt en la cadena de control de la filial, n'exerceix el control i a la vegada no és controlada per cap altra unitat.

En la tabulació s'han establert dos nivells diferents de desagregació de la variable zona geogràfica:

  • Zona geogràfica agregada:

    • Europa

      • Zona euro
      • Resta de la Unió Europea (*)
      • Resta d'Europa
    • Amèrica

    • Resta del món

  • Zona geogràfica desagregada:

    • Total d'Europa

      • Total de la Unió Europea

        • Total de la zona euro
          • Alemanya
          • França
          • Itàlia
          • Països Baixos
          • Luxemburg
          • Bèlgica
          • Portugal
          • Resta de la zona euro
        • Total de la resta de la Unió Europea

          • Suècia
          • Dinamarca
          • Resta de la Unió Europea
      • Total de la resta d'Europa

        • Regne Unit (*)
        • Suïssa
        • Resta d'Europa
    • Total d'Amèrica

      • Estats Units d'Amèrica
      • Resta d'Amèrica
    • Total d'Àsia

      • Japó
      • Resta d'Àsia
    • Total d'Àfrica i Oceania

(*) El Regne Unit va sortir de la Unió Europea el 31 de gener del 2020; per tant fins l'any de referència del 2019 estava inclòs a la zona geogràfica Resta de la Unió Europea.

6. Tabulació

L'Estadística de filials d'empreses estrangeres presenta una doble tabulació:

  • Resultats obtinguts a Catalunya pels establiments de filials d'empreses estrangeres ubicats a Catalunya
  • Resultats obtinguts a Espanya per les filials d'empreses estrangeres amb seu a Catalunya

En la primera tabulació s'inclou el conjunt d'establiments de filials ubicats a Catalunya, amb independència de si les empreses a les quals pertanyen tenen la seu a Catalunya o no la tenen. El nombre d'ocupats és el dels que treballen en els establiments localitzats a Catalunya i el volum de negoci és el que es genera en aquests establiments.

En la segona tabulació només s'inclouen les empreses filials que tenen seu a Catalunya i els ocupats o el volum de negoci que es computen són els que obtenen aquestes empreses en els seus establiments en el conjunt d'Espanya.

Totes dues tabulacions són idèntiques, tenen el mateix nombre de taules, de variables i d'indicadors encreuats amb les mateixes variables de classificació.

Les taules de principals resultats recullen informació sobre el nombre d'empreses i establiments, persones ocupades i assalariades, les principals partides de la comptabilitat empresarial i algunes macromagnituds bàsiques (en l'apartat 7 es defineix cada concepte).

Les taules de principals indicadors proporcionen informació sobre una selecció de 10 indicadors rellevants per a l'anàlisi comparativa intersectorial (en l'apartat 8 es defineix cada indicador).

Hi ha un tercer grup de taules amb informació sobre els principals països inversors en termes del valor afegit brut (VAB) generat a Catalunya per les seves filials. De fet, són dues taules que, pels 3 grans sectors o per les 13 branques d'activitat, indiquen quins són els tres primers països les filials dels quals acumulen un major VAB generat a Catalunya.

Tant els principals resultats com els principals indicadors s'encreuen amb les tres variables de classificació exposades en l'apartat 5.

Cada taula de principals resultats (excepte les encreuades per zona geogràfica o país de la matriu) està integrada per tres subtaules:

  • Valors
  • Distribució percentual del valor de cadascun dels conceptes entre els diversos intervals, branques o països de la variable de classificació
  • Pes en tant per cent de cada valor de les filials sobre el valor corresponent del conjunt d'establiments a Catalunya (en el cas de la tabulació per establiments a Catalunya) o de les empreses a Espanya (en el cas de la tabulació de les que tenen seu a Catalunya)

Les taules de principals resultats encreuades per zona geogràfica o per país de la matriu només presenten les dues primeres subtaules, ja que els valors de les filials per zones o països, per definició, representen el 100% del valor en el conjunt d'empreses de Catalunya.

En el cas de les taules de principals indicadors (excepte les encreuades per zona geogràfica o país de la matriu) la informació es presenta en dues subtaules:

  • Valors dels indicadors de les filials
  • Valors dels indicadors del conjunt d'establiments a Catalunya (en el cas de la tabulació per establiments a Catalunya) o de les empreses a Espanya (en el cas de la tabulació de les que tenen seu a Catalunya)

Les taules de principals indicadors encreuades per zona geogràfica o país de la matriu només presenten la taula amb els valors dels indicadors de les filials, ja que el càlcul d'aquests indicadors per zones o països per a les empreses que no són filials no tenen sentit.

Les taules de principals països inversors, en referir-se també a països, només presenten la taula amb els països les filials dels quals acumulen una generació de VAB més gran.

7. Definició de conceptes

Les taules de principals resultats en aquesta Estadística recullen informació d'una selecció de 16 variables que integren dades sobre ocupació, ingressos, despeses, macromagnituds i inversió. Les definicions són les següents:

Nombre d'empreses

Nombre de les empreses l'activitat econòmica principal de les quals pertany a l'àmbit de la delimitació establerta. S'entén per empresa tota unitat organitzativa productora de béns o serveis que gaudeix d'un cert grau d'autonomia de decisió, principalment a l'hora d'assignar els recursos corrents de què disposa. Per activitat econòmica principal s'entén la que genera més valor afegit o, si no es disposa d'aquesta dada, la que genera un major volum de negoci o, si tampoc se'n disposa, la que dona ocupació a més persones.

Nombre d'establiments

L'establiment es defineix com una empresa (o part d'aquesta), situada en una ubicació geogràfica concreta i des de la qual s'exerceixen activitats econòmiques per compte de l'empresa.

Persones ocupades

Conjunt de persones, fixes o eventuals, que formen part de l'empresa i contribueixen a les activitats d'aquesta mitjançant l'aportació del seu treball, sigui remunerat o no. S'hi inclouen els propietaris que hi treballen i els socis i els familiars no remunerats que hi treballen amb regularitat. També s'hi inclouen les persones que hi pertanyen i són retribuïdes per l'empresa, malgrat que treballin fora (per exemple, representants de comerç, personal de missatgeria i els equips de reparació i manteniment que treballen per compte de l'empresa). No s'hi inclouen les persones següents:

  • Els socis exclusivament capitalistes
  • Els membres del consell d'administració que no treballin per a l'empresa com a mínim un terç de la jornada laboral normal
  • El personal que treballi per a l'empresa, però que cobri d'altres
  • El personal facilitat per empreses de treball temporal (ETT)
  • El personal excedent o jubilat
  • Els treballadors autònoms dependents
  • Els professionals lliures lligats a l'empresa per un contracte mercantil

El nombre de persones ocupades s'estima i s'expressa en mitjana anual.

Persones assalariades

Treballadors lligats a l'empresa per un contracte de treball i que perceben una remuneració en forma de sou, salari, comissió, gratificació, a preu fet o en espècie. Inclou tant el personal fix com l'eventual, a jornada completa o a jornada parcial.

S'hi inclouen tant les persones que duen a terme funcions directament associades a activitats productives de l'empresa com les que tenen tasques no lligades directament al procés productiu (directors a sou, gerents, tècnics, administratius, venedors, etc.).

S'hi inclouen tant les persones que duen a terme funcions directament associades a activitats productives de l'empresa com les que tenen tasques no lligades directament al procés productiu (directors a sou, gerents, tècnics, administratius, venedors, etc.).

Volum de negoci

Comprèn els imports facturats per l'empresa durant l'any de referència per les vendes de béns i serveis corresponents a les activitats ordinàries de l'empresa. Aquestes vendes es comptabilitzen en termes nets, és a dir, deduint els descomptes sobre vendes per pagament immediat, les devolucions de vendes, el valor dels envasos retornats i els ràpels. S'hi inclouen els impostos i taxes que graven els béns o serveis facturats, però s'exclou l'IVA transferit al client.

Valor de la producció

Import dels béns i serveis finals produïts per l'empresa durant l'exercici. És igual al volum de negoci més les variacions d'existències de productes acabats i en curs, més els treballs realitzats per l'empresa pel seu actiu (producció capitalitzada), més els ingressos accessoris i altres de gestió corrent, menys el consum de mercaderies.

Valor afegit brut a cost de factors

Renda bruta de les activitats d'explotació un cop ajustat l'efecte de les subvencions a l'explotació i els impostos indirectes. Es calcula a partir del valor afegit brut a preus de mercat deduint els impostos lligats a la producció i als productes i sumant les subvencions a l'explotació.

Compres i treballs fets per altres empreses

Suma del valor de les compres de primeres matèries, altres proveïments i mercaderies, i el valor dels treballs duts a terme per altres empreses o professionals del sector. (Aquests treballs han de formar part del procés de producció propi.)

Despeses de personal

Import total dels pagaments efectuats per l'empresa en concepte de sous i salaris, indemnitzacions, Seguretat Social a càrrec de l'empresa i altres despeses socials (retribucions a llarg termini mitjançant sistemes d'aportació o prestació definida, retribucions al personal mitjançant instruments de patrimoni i altres despeses socials).

Sous i salaris

Comprèn totes les quantitats, obligatòries o voluntàries, pagades en diners o en espècie per l'empresa al seu personal assalariat en concepte de remuneració del treball realitzat. Aquests pagaments es comptabilitzen per l'import brut, és a dir, abans de fer les deduccions corresponents a la Seguretat Social i els impostos sobre la renda de les persones físiques a càrrec de l'empresa. També inclou les indemnitzacions, és a dir, pagaments fets directament per l'empresa als seus assalariats en cas de malaltia, atur, acomiadament, accident, pensió, jubilació anticipada... Engloba a més les retribucions al personal liquidades amb instruments de patrimoni: accions, participacions, etc. No s'hi inclouen ni els pagaments a professionals o col·laboradors lliures i independents vinculats a l'empresa per un contracte mercantil, ni les despeses de viatge del personal de l'empresa ni els pagaments a empreses de treball temporal (ETT).

Serveis exteriors

Suma del conjunt de despeses d'explotació de naturalesa diversa fetes per l'empresa durant l'any de referència, com ara despeses en R+D, arrendaments i cànons, reparacions i conservació, serveis de professionals independents, transports realitzats per tercers, primes d'assegurances no socials, serveis bancaris i similars, publicitat, propaganda i relacions públiques, subministraments i altres serveis.

Inversió bruta en actius materials

Import dels increments de valor que es produeixin en els diferents tipus d'actius materials, que tinguin l'origen en compres a tercers de béns nous o usats, en producció pròpia d'actius o en treballs realitzats per l'empresa o per tercers sobre elements ja existents amb l'objecte d'augmentar-ne la capacitat productiva, el rendiment o la vida útil. Aquests actius materials han de tenir una vida útil superior a un any. S'hi inclouen els béns materials no fabricats, com la terra. S'hi exclouen els béns adquirits a través de reestructuracions i els costos de manteniment corrents. Es tracta d'inversió bruta i, per tant, les operacions d'inversió es comptabilitzen pel total del seu valor. Les compres es valoren a preus d'adquisició, sense incloure-hi l'IVA deduïble i incloent-hi el transport, el cost d'instal·lació, les despeses de registre i notari i altres impostos no deduïbles. Els treballs realitzats per l'empresa amb els seus recursos es valoren a preu de cost. No s'hi inclouen les inversions immobiliàries realitzades per obtenir rendes o plusvàlues.

Ingressos d'explotació

Import total obtingut com a resultat d'agregar els diferents ingressos lligats a l'explotació.

Despeses d'explotació

Import total obtingut com a resultat d'agregar les diferents despeses lligades a l'explotació dutes a terme per l'empresa: consums i treballs realitzats per altres empreses, despeses de personal, serveis exteriors i resta de despeses d'explotació.

Vendes a l'estranger

Part de l'import total del volum de negoci de l'empresa obtingut a partir de les vendes a l'estranger.

Nombre d'empreses exportadores

Nombre d'empreses que es consideren exportadores. En aquesta estadística es considera que una empresa és exportadora si ven a l'estranger 100.000 euros anuals o més.

8. Definició d'indicadors

Productivitat

Quocient entre el valor afegit a cost de factors i el nombre mitjà anual d'ocupats. Representa l'aportació de cada ocupat a la generació de rendes de l'empresa. És una mesura de l'eficiència del factor treball. S'expressa en euros.

Despeses de personal per assalariat

Quocient entre les despeses de personal i el nombre mitjà anual d'assalariats. S'expressa en euros.

Taxa de valor afegit

Proporció que representa el valor afegit brut al cost de factors respecte al valor de la producció. Mostra la capacitat de generació de rendes per unitat de producte o servei. S'expressa en tant per cent.

Taxa de despeses de personal

Proporció que representen les despeses de personal respecte al valor afegit brut a cost de factors. Es pot considerar una mesura de la participació de l'ocupació assalariada en la renda generada en el sector que es consideri. S'expressa en tant per cent.

Taxa bruta d'explotació

Proporció que representa l'excedent brut d'explotació respecte al volum de negoci. S'expressa en tant per cent.

Taxa de salarització

Proporció del nombre de persones assalariades sobre el nombre de persones ocupades (tots dos en mitjana anual). S'expressa en tant per cent.

Taxa d'inversió

Proporció que representa la inversió total (tant en actius materials com intangibles) respecte al valor afegit a cost de factors. S'expressa en tant per cent.

Taxa de participació femenina en el personal assalariat

Proporció del nombre de dones assalariades sobre el total de persones assalariades, tots dos en mitjana anual. S'expressa en tant per cent.

Percentatge de vendes a l'estranger

Proporció del volum de negoci que es ven a l'estranger. S'expressa en tant per cent.

Percentatge d'empreses exportadores

Proporció del total d'empreses que són exportadores. En aquesta estadística es considera exportadora l'empresa que ven a l'estranger 100.000 € anuals o més. S'expressa en tant per cent.