Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudis no universitaris. Curs 2017-2018

En el curs 2017-2018 hi havia un 83,3% d'alumnes no universitaris (1.015.737) que estudiaven al mateix municipi on residien i un 16,7% (203.136) que estudiaven a un altre municipi de Catalunya, segons l'Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudis no universitaris.

Barcelona va ser, entre els municipis de més de 5.000 habitants, el que va retenir més alumnes residents d'estudis no universitaris (97,0%), seguit de Lleida (96,0%), la Seu d'Urgell (95,9%) i Mataró (95,0%). A l'altre extrem, hi havia 6 municipis que van retenir menys de la meitat dels alumnes, encapçalats per Sant Antoni de Vilamajor (33,0%) i Santa Cristina d'Aro (43,0%).

D'altra banda, els municipis amb proporcions més elevades d’alumnes no residents van ser l'Arboç i Montgat. Aquests dos municipis destaquen, entre els de més de 5.000 habitants, perquè més de la meitat dels alumnes que hi estudiaven no n'eren residents (un 64,2% i un 52,9%, respectivament). A l'altra banda, Caldes de Malavella va ser el municipi que va atreure un menor percentatge d'estudiants d’altres poblacions (un 0,3%).

Per comarca de residència, el Barcelonès va ser la comarca amb el percentatge més alt d'alumnes que estudiaven i residien al mateix municipi (93,2%). En l'extrem oposat, el Pallars Sobirà va tenir el percentatge més baix d'alumnes que estudiaven al mateix municipi on vivien (54,9%). En relació amb els ensenyaments obligatoris, les comarques amb un percentatge més alt d'alumnes que estudiaven i vivien al mateix municipi van ser el Barcelonès (95,2%) i el Montsià (92,1%). Per contra, les comarques amb un percentatge inferior d'alumnes que estudiaven i vivien al mateix municipi van ser el Priorat (68,8%) i el Pallars Sobirà (61,0%). En 26 de les 41 comarques i Aran, més del 80% d'alumnes estudiaven al mateix municipi on vivien. Pel que fa als ensenyaments postobligatoris (batxillerat i cicles formatius), en 29 comarques i Aran més del 50% d'alumnes estudiaven fora del municipi on residien. Aquest percentatge va ser superior al 75% en 7 d'aquestes comarques (Ribera d'Ebre, Ripollès, Moianès, Priorat, Terra Alta, Conca de Barberà i Garrigues).

Per una anàlisi detallada de la mobilitat dels estudiants de tots els municipis de Catalunya consulteu l'Ampliació de resultats intermunicipals i intercomarcals.

L'Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi dels estudiants no universitaris analitza els desplaçaments dels alumnes entre el lloc de residència i el lloc d'estudi, a partir de les dades de matrícula recollides pel Departament d'Ensenyament. L'aprofitament dels registres administratius de la matrícula dels estudiants ha permès a l'Idescat elaborar una estadística dels desplaçaments per raó d'estudis, amb periodicitat anual i que s'inicia el curs 2011-2012. Les dades presentades fan referència als alumnes matriculats a Catalunya, tant dels que hi resideixen com dels que no.

L'Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudi dels estudiants no universitaris es difon segons el lloc de residència, el lloc d'estudi, el sexe, el tram d'edat i el nivell d'estudis. La desagregació territorial és per municipis, comarques, àmbits del Pla territorial, províncies i Catalunya.

Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudis no universitaris

Ampliació de resultats intermunicipals i intercomarcals

Sou aquí:

  • Novetats
  • Estadística de la mobilitat obligada per raó d'estudis no universitaris. Curs 2017-2018
  • Twitter
  • LinkedIn