Saltar al contingut principal

Memòria executiva 2021

1. Planificació

Durant l'any 2021 l'Idescat ha portat a terme els treballs preparatoris per elaborar l'Avantprojecte de llei del Pla estadístic de Catalunya 2023–2028 i de modificació de la Llei 23/1998, de 30 de desembre, d'estadística de Catalunya. També, com cada any, ha desenvolupat el Programa anual d'actuació estadística del 2021, ha dut a terme l'informe de compliment del Programa anual d'actuació estadística del 2020 i ha elaborat la proposta de Programa anual d'actuació estadística del 2022.

Actuacions estadístiques del PAAE 2021. Per àmbits i tipus
Consolidades Noves Total
Població 29 7 36
Economia 35 4 39
Sectors econòmics 65 1 66
Treball i societat 56 10 66
Condicions de vida i protecció social 37 10 47
Territori i medi ambient 36 0 36
Metodologia i normalització 7 1 8
Registres estadístics i directoris 7 1 8
Georeferenciació i estadística de base territorial 10 1 11
Indicadors i estadística de síntesi 3 5 8
Difusió i promoció de l'estadística 2 0 2
Total 287 40 327

A més, al llarg d'aquest any l'Idescat ha donat suport metodològic i logístic a 23 actuacions estadístiques del Sistema estadístic de Catalunya, en què participava com a organisme col·laborador.

D'altra banda, l'any 2021 ha subscrit 12 convenis amb diferents institucions per elaborar projectes específics, anàlisis estadístiques i altres projectes d'interès. D'aquests, destaquem els convenis dels indicadors de confiança empresarial (amb l'Institut Nacional d'Estadística), de les estadístiques del moviment natural de la població i defuncions segons la causa de mort (amb el Departament de Salut i l'Institut Nacional d'Estadística) i el conveni en matèria estadística (amb la Tresoreria General de la Seguretat Social i l'Institut Social de la Marina).

Finalment, en relació amb l'intercanvi d'informació entre l'Idescat i l'INE, durant l'any 2021 l'Idescat ha rebut de l'INE dades relatives a 50 estadístiques d'interès estatal i ha tramès a l'INE dades relatives a 16 estadístiques.

2. Producció

2.1. Població i territori

La covid-19 ha tingut un fort impacte en la piràmide de població i ha determinat el comportament a la baixa de fecunditat i migració, i un augment de la mortalitat. Aquestes especials circumstàncies han fet del tot necessari actualitzar les Projeccions de població. Així doncs, s'han elaborat les noves Projeccions de població (base 2021), segons 3 escenaris d'evolució: baix, mitjà i alt. L'escenari mitjà correspon a un impacte moderat de la pandèmia cenyit a curt termini, mentre que en l'escenari baix les repercussions de la malaltia són més intenses a curt termini i de major durada temporal. L'escenari alt suposa una ràpida recuperació demogràfica. L'horitzó de la projecció s'ha ampliat i passa a ser l'any 2071 per a Catalunya i l'any 2046 per als resultats per comarques, àmbits del Pla territorial, províncies i el municipi de Barcelona. L'any 2021 s'ha publicat un avanç de dades amb els resultats de Catalunya i s'han elaborat els resultats territorials.

Es mostren dues piràmides amb les projeccions de població de Catalunya (base 2021) segons l'escenari mitjà d'evolució. L'horitzó de la població són els anys 2040 i 2071.

Entre les novetats de l'any 2021 destaca la publicació per primera vegada de dues noves estadístiques:

  1. Índex socioeconòmic territorial. Índex sintètic que permet caracteritzar socioeconòmicament el territori, a partir d'informació sobre la situació laboral, el nivell educatiu, la immigració i la renda. Des del punt de vista territorial s'ofereix informació per agrupacions censals (un total de 853) i per als 947 municipis de Catalunya. Es completa amb dades per als 73 barris de Barcelona, comarques i Aran i Catalunya (índex Catalunya = 100).
  2. Estadística dels estudis de la població. Ofereix informació sobre el nivell de formació assolit per la població resident a Catalunya de 15 anys o més i s'elabora a partir dels registres d'alumnes (universitaris i no universitaris), els registres estadístics bàsics (població i territori) i fonts censals. Els resultats s'han publicat per sexe, edat, lloc de naixement i nacionalitat amb una desagregació territorial per municipis, comarques i Aran, agrupacions censals, àmbits del Pla territorial i províncies.

També s'ha introduït millores al Registre estadístic de població (REP) per comptabilitzar la població a 1 de gener i s'han enllaçat les variacions padronals amb el Registre estadístic de territori per tenir geolocalitzades les persones del Registre estadístic de població.

Finalment, en les Estimacions de població estacional s'han incorporat mecanismes per incloure l'impacte de la covid-19 (confinament de la població, tancament dels centres educatius, ensenyament a distància i teletreball).

2.2. Economia i societat

S'han fet els treballs de camp de l'Enquesta de condicions de vida 2021 i publicat els resultats de l'Enquesta de condicions de vida 2020. Aquesta Enquesta està integrada dins les Estadístiques de la Unió Europea sobre la renda i condicions de vida (EU-SILC) i proporciona indicadors dels nivells de pobresa i de desigualtat de renda, entre d'altres.

Es mostra un gràfic amb l'evolució de la població amb privació material severa a Catalunya, segons el tipus de privació, en percentatge, dels anys 2013–2020.

També s'ha fet una explotació de les dades de l'Enquesta econòmica a centres i entitats dels serveis socials 2019 i s'ha començat el treball de camp de l'Enquesta del finançament i la despesa de l'ensenyament privat, basada en els centres d'ensenyament privat que cursen ensenyaments reglats o oficialment reconeguts.

Pel que fa a les macromagnituds econòmiques, cal fer menció especial a la revisió dels models de sèries temporals subjacents a les estimacions del PIB trimestral, com a conseqüència del notable impacte que ha tingut la covid-19 en els principals agregats econòmics.

Finalment, en l'àmbit de les macromagnituds territorials, s'han revisat els anys 2017–2018 per garantir la coherència amb els Comptes econòmics anuals de Catalunya, i s'han ofert les estimacions de l'any 2019. A més, s'ha publicat el PIB i el PIB per habitant de l'any 2020 amb caràcter d'avanç per als municipis de més de 50.000 habitants.

2.3. Empresa i ocupació

El 2021 s'ha incorporat a l'estadística oficial catalana els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides per a Catalunya. Amb la incorporació d'aquesta actuació, Catalunya disposa de dos sistemes d'indicadors:

  • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de la UE per a Catalunya, que tenen com a referència els indicadors d'Eurostat per al context europeu.
  • Els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides per a Catalunya, que permeten mesurar l'assoliment dels ODS a Catalunya a escala global i als quals s'aniran afegint, de manera progressiva i continuada, els que superin els criteris de qualitat, solidesa i adequació als criteris metodològics preestablerts.

D'altra banda, els Mòduls d'actualitat empresarial de l'Enquesta de clima empresarial corresponents als trimestres del 2021 s'han orientat a obtenir inputs sobre els impactes i les mesures dels establiments empresarials en relació amb la covid-19, i les previsions i expectatives de recuperació de l'activitat, entre d'altres.

Pel que fa als Afiliats i afiliacions a la Seguretat Social segons residència padronal de l'afiliat, es dona continuïtat a les dades mensuals publicades a partir del maig del 2020 per poder seguir amb més detall l'impacte de la crisi ocasionada per la covid-19 en el mercat de treball.

En relació amb el Compte de fluxos de materials de l'economia catalana (que presenta els inputs físics de materials que entren en el sistema econòmic i els outputs generats en unitats físiques, d'acord amb Eurostat) s'han difós els resultats per a l'any 2017.

D'altra banda, s'han publicat els resultats corresponents als anys 2015 a 2018 de l'Estadística sobre filials de les empreses estrangeres a Catalunya a partir d'una explotació específica de l'Estadística estructural d'empreses.

Finalment, s'ha incorporat a l'estadística oficial catalana informació sobre l'ingrés mitjà per hora de les persones amb discapacitat oficialment reconeguda, en forma de guanys bruts per hora normal de treball (consultable als indicadors dels ODS de les Nacions Unides).

3. Normalització

De les actuacions que s'han dut a terme l'any 2021 en l'àmbit de les classificacions en destaquem l'adaptació al català de la Nomenclatura combinada d'àmbit comunitari (edició 2021).

Pel que fa als codis territorials s'ha calculat les xifres de població de Catalunya per àrea bàsica de salut, amb data 1 de gener de 2019.

També s'ha creat una nova nomenclatura d'agrupacions censals de Catalunya, a partir de les correspondències entre seccions censals i barris.

Finalment, s'ha col·laborat amb el govern de les dades impulsat per l'Administració digital, aportant la informació necessària relativa a les nomenclatures territorials.

4. Difusió

L'Idescat publica el calendari de resultats previst de tot l'any i, quan es fan públics aquests resultats, els difon a través de novetats, notes de premsa, piulades al seu canal de Twitter (@idescat) i entrades al perfil de LinkedIn. Addicionalment, l'Idescat també disposa de diversos serveis de consultes: un servei d'atenció personalitzada per atendre consultes o dubtes sobre informació estadística oficial, un servei d'elaboració de resultats a mida per a les dades que no es publiquen al web i un servei d'atenció als mitjans de comunicació.

Es mostra un gràfic amb l'evolució dels seguidors de Twitter i LinkedIn de l'Idescat, dels anys 2019–2021.

Durant l'any 2021, s'ha renovat l'apartat El municipi en xifres i l'aplicació web de consulta dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides. D'altra banda, s'han incorporat al web mapes interactius de l'Índex socioeconòmic territorial.

L'any 2021 el web de l'Idescat ha rebut prop de 2,8 milions de visites, cosa que comporta un increment del 10,6% respecte a l'any anterior.

Rànquing de les estadístiques més consultades. 2021

  • 1. Padró municipal d'habitants
  • 2. Noms i cognoms de la població
  • 3. Estimacions de població
  • 4. Estadística de la covid-19
  • 5. Enquesta de població activa
  • 6. Noms dels nadons
  • 7. Índex de preus de consum
  • 8. Estadística de naixements
  • 9. Estadística de defuncions
  • 10. Cens de població i habitatges

Durant l'any 2021, el web de l'Idescat ha rebut 1.653.122 visites als productes de recopilació estadística (síntesi). La importància d'aquest tipus de productes queda reflectida en el pes que tenen quan s'accedeix al web: un 59,5% de les visites es fan per consultar aquests productes.

Rànquing dels productes més consultats. 2021

  • 1. El municipi en xifres
  • 2. Anuari estadístic de Catalunya
  • 3. Classificacions estadístiques
  • 4. Indicadors anuals
  • 5. Indicadors de conjuntura econòmica

5. Recerca i desenvolupament

L'any 2021 és el dinovè de la publicació de SORT (Statistics and Operations Research Transactions), una revista científica internacional coeditada per l'Idescat i set universitats catalanes orientada a la recerca aplicada en l'àmbit de l'estadística, la investigació operativa, la bioestadística i l'estadística oficial. Des del 2007 la revista SORT està indexada a les bases de dades del Science Citation Index Expanded i l'any 2020 el factor d'impacte es va situar a 1,185.

Factor d'impacte de la revista SORT. 2016–2020
Any 2020 2019 2018 2017 2016
Factor d'impacte 1,185 0,778 1,125 1,344 0,812

6. Recursos i organització

El pressupost prorrogat de l'Idescat ha estat de 7.920.465,61 euros i la distribució de la despesa ha estat la següent:

Pressupost de la despesa. 2021
Capítol Import (€)
1. Remuneració de personal 5.764.000,03
2. Despeses de béns corrents i serveis 1.721.364,21
3. Transferències corrents 1.100,00
4. Inversions reals 414.000,69
8. Variació d'actius financers 20.000,00
Total 7.920.465,61

La plantilla de l'Idescat a 31 de desembre de 2021 estava integrada per 101 persones, de les quals 52 eren dones i 49 eren homes.

Es mostra un gràfic amb el personal de l'Idescat, per sexe i unitat orgànica, del 2021.