Saltar al contingut principal

4. Estadístiques d'economia i societat

La producció d'estadístiques macroeconòmiques i socials durant l'any 2020 s'ha caracteritzat per les següents línies d'actuació:

  • En l'àmbit de les macromagnituds econòmiques, els treballs d'implementació de la Revisió estadística 2019 (SEC 2010) i la continuïtat del procés de renovació, millora i consolidació dels processos de càlcul dels comptes anuals, trimestrals i territorials.
  • Realització dels treballs de camp de l'Enquesta de condicions de vida 2020 i publicació dels resultats de l'Enquesta de condicions de vida 2019.

Realització dels treballs de camp de l'Enquesta econòmica a centres i entitats dels serveis socials 2019. Elaboració de l'avantprojecte de l'Enquesta de l'ús del temps.

Pel que fa a les macromagnituds econòmiques, cal fer menció especialment al fet que aquest any s'ha implementat la Revisió estadística 2019. Es tracta d'una revisió harmonitzada entre els països de la UE, Eurostat i el Banc Central Europeu que obeeix a la necessitat d'actualitzar periòdicament les fonts i els mètodes d'estimació utilitzats en la compilació dels comptes nacionals per garantir-ne l'oportunitat, la precisió i la puntualitat. En aquest context, l'Idescat ha revisat les sèries econòmiques del PIB de Catalunya des de l'òptica de l'oferta, demanda i rendes, així com les variables relacionades amb l'ocupació. Atès que aquesta revisió no ha comportat cap canvi conceptual i, per tant, el SEC 2010 continua com a referent metodològic, totes les modificacions són canvis estadístics, associats a noves fonts d'obtenció d'informació o millores en els procediments interns d'estimació en la sèrie disponible 2000–2019.

Els resultats d'aquesta revisió s'han fet públics al març del 2020 i han implicat recalcular totes les sèries macroeconòmiques de comptabilitat anual i trimestral des de l'any 2001. També s'han aplicat els criteris de Revisió estadística 2019 a les estadístiques macroeconòmiques del producte interior brut territorial (municipis i comarques) i de la renda familiar disponible bruta territorial (municipis i comarques).

La crisi causada per la covid-19 i les mesures derivades de l'entrada en vigor del Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma i les posteriors modificacions d'aquest, han provocat un important impacte en l'economia mundial, que també ha repercutit a Catalunya. Aquesta situació, a més, ha incrementat les dificultats per calcular amb precisió l'evolució econòmica avançada en els trimestres del 2020. L'objectiu de l'avanç del PIB trimestral és proporcionar informació de l'evolució de l'economia catalana amb el mínim retard possible respecte del trimestre de referència. Per aquest motiu, el càlcul de les macromagnituds utilitza fonts estadístiques que no cobreixen el període complet i que normalment no inclouen les dades corresponents al tercer mes del trimestre. Els models estadístics disponibles permeten habitualment generar prediccions per als períodes amb informació mancant, que són substituïdes per dades observades en l'estimació trimestral detallada que es publica quan tots els indicadors ja són disponibles (al voltant de 75 dies després de la fi del trimestre). En aquest context, els problemes actuals d'aquesta estimació són de dos tipus. D'una banda, l'obligació de redissenyar els mètodes de predicció dels indicadors absents per garantir que recullen adequadament la nova situació econòmica. De l'altra, la necessitat d'assumir una certa pèrdua en la qualitat d'algunes fonts estadístiques derivada per les circumstàncies de l'enquestació a famílies o empreses (EPA, enquestes turístiques) o una limitació parcial en la capacitat explicativa d'algunes fonts (per exemple, l'afiliació a la Seguretat Social degut a l'impacte de les mesures de política laboral amb la generalització dels ERTOs).

En l'àmbit de les estadístiques socials, es destaca la realització de dues operacions de camp que presenten una especial rellevància:

  1. Enquesta econòmica de serveis socials 2019. S'han dut a terme els treballs de camp d'aquesta actuació estadística, que recull informació sobre l'activitat i l'abast econòmic dels centres i entitats de serveis socials amb els objectius de proporcionar informació relativa als serveis que s'ofereixen i el personal ocupat en els diferents tipus de centres que conformen el sector dels serveis socials; de conèixer el volum econòmic de l'activitat, l'estructura de la despesa, el finançament i l'ocupació del conjunt del sector, i d'identificar els principals indicadors d'activitat dels establiments socials corresponents a les principals tipologies de serveis i establiments existents. Es tracta de la tercera edició d'aquesta actuació estadística, de la qual són responsables l'Idescat i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.
  2. Enquesta de condicions de vida 2020. Per cinquè any consecutiu, l'Idescat (amb el suport del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, de l'Ajuntament de Barcelona i de l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona) ha recollit la informació de l'ampliació de l'Enquesta de condicions de vida. Aquesta Enquesta està integrada dins les Estadístiques de la Unió Europea sobre la renda i condicions de vida (EU-SILC) i proporciona, entre d'altres, indicadors dels nivells de pobresa i de desigualtat de renda. A causa de la situació generada per la pandèmia, s'ha modificat el canal de recollida de la informació, que ha passat a ser una enquestació telefònica a les llars en comptes de ser presencial.

També es destaquen els treballs en:

  • l'Estadística de pensions contributives. Pensions i pensionistes de la Seguretat Social. Es publiquen les pensions percebudes en la nòmina del mes de desembre del 2019 per les persones residents a Catalunya, per règim d'afiliació, tipus de pensió, sexe, edat i import percebut. Aquestes taules estan disponibles per a la sèrie 2011–2019 (amb l'excepció del 2015) i ofereixen informació anual per municipis, comarques i Aran, àmbits del Pla territorial, províncies i Catalunya. La font d'informació és el fitxer administratiu de pensions contributives de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i de l'Institut Social de la Marina (ISM).
  • l'elaboració de l'avantprojecte de l'Enquesta de l'ús del temps. Aquest projecte preliminar s'ha dut a terme amb la col·laboració del CED (Centre d'Estudis Demogràfics) i analitza, entre d'altres, els aspectes següents: l'estudi de l'ús del temps i les diferents alternatives, els diaris, les enquestes d'activitat, les experiències recents (nacionals i internacionals), entrevistes a experts i grups de recerca, les recomanacions i principals canvis d'Eurostat, propostes de contingut dels qüestionaris de la llar, individual i diari d'activitat i suggeriments sobre els àmbits territorials de recollida d'informació.

Finalment, s'ha fet menció especial de la participació en el disseny i elaboració d'una pàgina temàtica al web de l'Idescat sobre informació estadística per al seguiment de l'impacte de la covid-19.

Actuacions estadístiques d'economia i societat 2020

Enquesta de condicions de vida

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta de condicions de vida d'àmbit estatal per obtenir periòdicament informació estadística sobre la distribució de la renda entre la població. Realització d'un treball de camp a Catalunya per a l'Enquesta de 2020, per recollir una mostra complementària a la de l'INE.

Altres organismes participants: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies; Ajuntament de Barcelona; Àrea Metropolitana de Barcelona; Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona; Institut Nacional d'Estadística.

Estadística de despesa en consum de les llars

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica per a Catalunya de l'Enquesta de pressupostos familiars d'àmbit estatal, per obtenir periòdicament informació estadística sobre la despesa en consum de les famílies.

Altres organismes participants: Institut Nacional d'Estadística.

Indicadors territorials de risc de pobresa i exclusió social

Periodicitat: anual

Actuacions: Explotació específica de les fonts estadístiques disponibles d'àmbit català d'acord amb el projecte tècnic ja elaborat. L'objectiu és obtenir indicadors sobre la població en risc de pobresa econòmica, privació material i exclusió social per a les àrees bàsiques de serveis socials i les comarques de Catalunya. Sobre la base d'aquests indicadors i el seu desenvolupament, es pretén obtenir un o diversos indicadors que sintetitzin tota la informació.

Marc input-output de Catalunya

Periodicitat: contínua

Actuacions: Tasques de revisió, actualització i explotació del Marc input-output com a base informativa imprescindible per elaborar la resta d'estadístiques macroeconòmiques.

Altres organismes participants: Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda; Departament d'Empresa i Coneixement; Departament de Territori i Sostenibilitat; Institut Nacional d'Estadística; Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Comptes econòmics anuals de Catalunya

Periodicitat: anual

Actuacions: Estimació del PIB en el marc del Sistema europeu de comptes (SEC 2010) i les desagregacions d'oferta, demanda i rendes, a partir de la síntesi i conciliació de diferents fonts estadístiques i administratives, per conèixer l'estructura i l'evolució de l'economia catalana.

Altres organismes participants: Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

Productivitat total dels factors

Periodicitat: anual

Actuacions: Càlcul de la Productivitat total dels factors de l'economia catalana i obtenció dels factors explicatius del creixement econòmic, d'acord amb la descomposició de Solow. Els resultats s'ajusten a la metodologia usada per la Comissió Europea.

Producte interior brut. Estimacions territorials

Periodicitat: anual

Actuacions: Estimació del producte interior brut (PIB) i el valor afegit brut (VAB) sectorial en el marc del Sistema europeu de comptes (SEC 2010), per a totes les comarques i municipis de més de 5.000 habitants i resta de capitals comarcals, a partir de la síntesi i conciliació de diferents fonts estadístiques i administratives de caràcter territorial.

Renda familiar disponible bruta. Estimacions territorials

Periodicitat: anual

Actuacions: Estimació de síntesi a partir de les principals fonts de l'estadística territorial per obtenir la renda familiar i els seus components, per a totes les comarques i municipis de més de 5.000 habitants i resta de capitals comarcals.

Comptabilitat trimestral de Catalunya

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Estimació trimestral del PIB des de l'òptica de l'oferta i la demanda en el marc del Sistema europeu de comptes (SEC 2010), a partir de la síntesi i conciliació de diferents fonts estadístiques i administratives. Es tracta d'una estadística conjuntural que requereix una atenció permanent en la millora de les fonts i dels procediments d'estimació.

Avanç del PIB trimestral

Periodicitat: trimestral

Actuacions: Primera estimació d'avanç, per via d'indicadors indirectes, de la variació del PIB global i sectorial de l'economia catalana.

Altres organismes participants: Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Estadística de les pensions i altres prestacions

Periodicitat: anual

Actuacions: Recopilació i homogeneïtzació d'informació sobre les prestacions de sosteniment de la renda de Catalunya. Ofereix informació històrica del nombre i els imports de les prestacions, així com altres informacions complementàries que permeten conèixer millor aquest grup de prestacions (com les pensions de la Seguretat Social, les pensions dels règims especials de funcionaris i les prestacions per atur).

Altres organismes participants: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Indicadors tributaris municipals

Periodicitat: anual

Actuacions: Aprofitament estadístic de dades tributàries per conèixer la realitat municipal.

Altres organismes participants: Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda; Agència Estatal d'Administració Tributària.

Estimació territorial de l'Enquesta de condicions de vida

Periodicitat: anual

Actuacions: Tasques de disseny d'un procediment d'elaboració d'estimacions desagregades territorialment dels principals indicadors de desigualtat i exclusió socials proporcionats per l'Enquesta de condicions de vida i per la gestió de fonts d'informació.

Altres organismes participants: Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona.

Enquesta de l'ús del temps

Periodicitat: decennal

Actuacions: Treballs de disseny i preparació de l'Enquesta.

Enquesta econòmica dels serveis socials

Periodicitat: quinquennal

Actuacions: Realització d'una nova edició de l'enquesta econòmica als centres i entitats de serveis socials. L'objecte de l'enquesta és aportar la informació necessària per a l'elaboració dels comptes econòmics dels serveis socials.

Altres organismes participants: Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Indicadors de benestar i progrés social

Periodicitat: contínua

Actuacions: Tasques de revisió, actualització i avaluació del sistema d'indicadors.

Altres organismes participants: Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.

Predicció en temps real del PIB de Catalunya

Periodicitat: -

Actuacions: Manteniment, gestió i actualització d'un procediment per a l'obtenció d'una estimació en temps real de la variació del PIB trimestral mitjançant mètodes directes. La metodologia es basa en models factorials dinàmics que permeten actualitzar ràpidament les estimacions quan s'incorporen o es revisen les dades de conjuntura econòmica.

Altres organismes participants: Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda.