Saltar al contingut principal

1. Activitat institucional

1.1. Òrgans institucionals

Els òrgans col·legiats establerts en el Decret 24/2014, del 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Idescat, han fet les reunions següents:

  • Junta de Govern de l'Idescat (13 d'octubre de 2020)
  • Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (3 de novembre de 2020)
  • Consell Català d'Estadística (13 juliol —reunió extraordinària— i 26 d'octubre de 2020)

Junta de Govern de l'Idescat (13 d'octubre de 2020)

La Junta de Govern de l'Idescat s'ha reunit a distància, en sessió ordinària, el dia 13 d'octubre de 2020.

Per raons d'agenda, el vicepresident del Govern en substitució de la presidència de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda ha designat el secretari general del Departament per exercir la presidència de la Junta a la reunió.

A banda de repassar els resultats de la gestió ordinària de l'Idescat, el director ha destacat les accions més rellevants desenvolupades durant el 2020, que ha resumit de la manera següent:

Pel que fa a l'execució del Programa anual d'actuació estadística 2020, destaquen les millores i ampliacions introduïdes en el camp de la producció estadística, la participació institucional en accions de formació, recerca i cooperació estadística, consecucions diverses en el terreny de la planificació i coordinació estadística i de gestió de recursos humans, les iniciatives legislatives iniciades —aquest punt fa referència al Decret de Classificació catalana d'educació 2020 i al Decret que aprova el Programa anual d'actuació estadística 2021— i les millores adoptades en matèria de difusió i seguretat de les dades.

En l'apartat dels objectius 2021, el director assenyala com a projectes estratègics l'elaboració del nou Pla estadístic de Catalunya per al quadrienni 2022—2025, el setè, que planteja d'inici amb un procés de reflexió interna i externa sobre l'estadística oficial a Catalunya i el paper de l'Idescat i dels òrgans del Sistema estadístic de Catalunya (SEC), per avançar en el marc d'unes línies que han de vertebrar el nou PEC i que s'identifiquen amb la plena adopció per tots els actors del SEC del Codi de bones pràctiques de les estadístiques europees, l'atenció a l'usuari com a eix central de la producció i la difusió estadística, l'ús dels registres administratius i de fonts no tradicionals —dades massives, xarxes socials— per a l'elaboració estadística, la incorporació sistemàtica de la perspectiva de gènere i edat en l'estadística oficial —que ha de tendir també a una major desagregació territorial—, l'atenció estadística per temàtiques mediambientals i relatives a col·lectius vulnerables, l'impuls a la difusió i comunicació de l'estadística en el portal web de l'estadística de Catalunya, l'adopció d'estàndards metodològics i de qualitat en totes les operacions estadístiques, la garantia del respecte del secret estadístic i el compliment de la legislació sobre protecció de dades personals i la necessitat de delimitar l'univers d'òrgans i institucions que conformen el SEC.

En matèria de gestió de persones, va apuntar accions concretes que s'han de dur a terme per adaptar l'estructura i els llocs de treball estadístics i els adscrits a l'Àrea TI al nou model de producció i difusió estadística que alhora serveixi al relleu generacional que s'ha de produir.

Finalment i pel que fa a la infraestructura TIC, va assenyalar la voluntat d'integrar els serveis informàtics i de comunicació al model del CTTI en la modalitat d'allotjament de maquinari (housing).

Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya (3 de novembre de 2020)

La sessió ordinària del dia 3 de novembre del 2020 s'ha celebrat en línia amb motiu de la crisi sanitària produïda per la covid-19. Ha estat presidida per la vicepresidenta del Consell Rector del Sistema estadístic de Catalunya, Natàlia Mas, en substitució del seu president, Pere Aragonès.

En la sessió s'ha aprovat la proposta de Programa anual d'actuació estadística (PAAE) per a l'any 2021, que correspon al cinquè programa que executarà el Pla estadístic de Catalunya 2017–2020, actualment prorrogat. Durant la sessió, el director de l'Idescat, Xavier Cuadras Morató, ha destacat algunes novetats de les actuacions estadístiques que es duran a terme l'any 2021.

En l'àmbit de la població, s'han esmentat els treballs metodològics per a l'elaboració de les Projeccions de població activa base 2018 i l'Estadística de l'onomàstica, una de les més consultades pels usuaris de l'Idescat, que passa a tenir una fitxa pròpia. En l'àmbit de l'economia, s'ha destacat l'inici dels treballs preparatoris d'un nou Marc Input-Output de Catalunya (operació de gran abast i que té lloc, aproximadament, cada deu anys). En l'àmbit del treball i de la societat, s'ha comentat l'estudi de viabilitat de la Demografia de l'afiliació a la Seguretat Social. També, els treballs de camp de l'Enquesta del finançament i de la despesa de l'ensenyament privat, l'Enquesta de violència masclista a Catalunya, l'Enquesta de la pràctica esportiva de menors i els treballs de preparació de l'Enquesta a la joventut de Catalunya i de l'Enquesta de l'ús del temps. En l'àmbit de les condicions de vida i protecció social, són novetat l'Estadística d'informes d'estrangeria, els Indicadors covid-19, l'Estadística de la violència masclista detectada al sistema sanitari públic de Catalunya i l'inici dels treballs de camp de l'Enquesta de salut de la ciutat de Barcelona. Continuen els treballs del Sistema integrat de metadades Qualitas i d'elaboració dels registres bàsics de Població, territori i entitats. Respecte de l'àmbit de georeferenciació, s'han publicat els resultats de l'índex socioeconòmic territorial. En l'àmbit d'indicadors i estadística de síntesi, són novetat els indicadors de l'economia blava, l'estudi de viabilitat de l'índex d'envelliment actiu i els indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) determinats per les Nacions Unides per a Catalunya, que complementaran la bateria d'indicadors ODS de la Unió Europea per a Catalunya. Finalment, pel que fa a l'àmbit de la difusió i promoció de l'estadística, s'han esmentat els treballs de la revista acadèmica SORT.

D'altra banda, en el decurs de la sessió la sub-directora de Producció i Coordinació, Cristina Rovira, ha presentat l'informe sobre el compliment del PAAE 2019.

Finalment, el director de l'Idescat ha comentat algunes línies estratègiques per a l'elaboració de la propera Llei del Pla estadístic de Catalunya, que serà el setè Pla d'ordenació i planificació de l'estadística d'interès de la Generalitat, l'estat actual dels treballs i els plantejaments que s'estan formulant. Hi ha afegit que, tot i que l'Idescat lidera aquestes feines, necessita la valuosa participació del tots els òrgans del Sistema estadístic de Catalunya.

Consell Català d'Estadística (13–19 de juliol i 26 d'octubre de 2020)

L'any 2020 s'han fet dues sessions del Consell Català d'Estadística, una d'ordinària i una altra d'extraordinària.

La primera sessió del Consell Català d'Estadística, extraordinària, ha tingut lloc en línia del 13 al 19 de juliol de 2020 amb un únic punt a l'ordre del dia: aprovació d'una comissió de treball al si del CCE amb l'encàrrec d'elaborar un dictamen previ no vinculant sobre el nou projecte de Programa anual d'actuació estadística per al 2021. La dita Comissió, a l'empara del que disposa l'article 17.2 del Decret 24/2014, de 25 de febrer, d'organització i funcionament de l'Institut d'Estadística de Catalunya, es proposa integrada per la presidenta del Consell, Guadalupe Gómez Melis, que la presideix, els representants de l'Associació Catalana de Municipis, Jordi Oliveres Prats, i de la Universitat Abat Oliba CEU, Carme Ruiz-Viñals, així com pel professor de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Catalana d'Estadística, Ernest Pons Fanals, que actua en qualitat d'expert extern. La sessió ha estat presidida per Guadalupe Gómez Melis i el Consell ha aprovat la creació de la Comissió proposada.

La segona sessió del Consell Català d'Estadística, ordinària, s'ha celebrat el 26 d'octubre de 2020. La reunió ha estat presidida per Guadalupe Gómez Melis. En aquesta sessió ordinària el Consell ha pres els acords següents:

  • Emetre un dictamen previ favorable a la proposta del PAAE 2021.
  • Donar-se per assabentat de l'informe sobre el compliment del PAAE 2019 i del pla de treball previst per preparar l'avantprojeccte de la Llei del Pla estadístic de Catalunya 2022–2025.

1.2. Visites i actes institucionals

Visites i actes institucionals

Reunió amb Ferran Tarradellas, representant de la Comissió Europea a Barcelona

Data: 13 de gener de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Iniciativa de l'Ús del Temps (reunió del grup motor)

Data: 24 de gener de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Observatori de la Igualtat de Gènere. Presentació pública de l'índex d'igualtat de gènere

Data: 29 de gener de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Comissió d'Economia i Hisenda. Projecte de llei de pressupostos

Data: 3 de febrer de 2020

Lloc: Parlament de Catalunya. Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Jornada Intel·ligència artificial: decisions automatitzades a Catalunya

Data: 5 de febrer de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

5a reunió de la Comissió Interdepartamental del Pla nacional per a la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya

Data: 7 de febrer de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Reunió amb AQU Catalunya

Data: 14 de febrer de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Comissió de Toponímia de Catalunya

Data: 17 de febrer de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Representació de la Comissió Europea a Barcelona. Presentació de les 6 prioritats de la Comissió Von der Leyen

Data: 17 de febrer de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Acte de presentació de l'Acord nacional per a l'Agenda 2030 a Catalunya

Data: 21 de febrer de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Setmana de l'Ús del Temps (reunió del grup motor)

Data: 27 de març de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Primera reunió del grup de recerca per l'impuls de les polítiques del temps

Data: 22 d'abril de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Setmana de l'Ús del Temps (reunió del grup motor)

Data: 29 de maig de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Compareixença al grup de treball per a la reactivació econòmica de la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica

Data: 8 de juny de 2020

Lloc: Madrid

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Segona reunió grup de recerca per l'impuls de les polítiques del temps

Data: 17 de juny de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

"El Atlas de desigualdad: entendiendo la segregación en nuestras ciudades con Big Data". INE

Data: 18 de juny de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Consell Assessor de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades

Data: 23 de juny de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Nou ecosistema de dades: reptes i desafiaments legals

Data: 7 de juliol de 2020

Lloc: seminari web

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Reunió del grup institucional Comitè Interterritorial d'Estadística

Data: 7 de juliol de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Fòrum d'Estadística Regional

Data: 8 de juliol de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Setmana de l'Ús del Temps (reunió del grup motor)

Data: 10 de juliol de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Consell de Govern del Centre d'Estudis Demogràfics

Data: 13 de juliol de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Conferència del Cercle d'Economia "Bases per a la recuperació econòmica. De la covid-19 a la Catalunya del 2030"

Data: 14 de juliol de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Comissió de Coordinació Cartogràfica de Catalunya

Data: 16 de juliol de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Presentació del Pla interdepartamental de transició cap a la reforma horària

Data: 17 de juliol de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Presentació de l'Índex d'Economia i Societat Digital de Catalunya

Data: 20 de juliol de 2020

Lloc: Barcelona

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Tercera reunió del grup de recerca per l'impuls de les polítiques del temps

Data: 9 de setembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Consell Assessor de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades

Data: 15 de setembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Jornada de presentació dels indicadors dels objectius de desenvolupament sostenible a Catalunya

Data: 23 de setembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Ple del Comitè Interterritorial d'Estadística

Data: 24 de setembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Cinquena sessió del Consell Assessor per a la Reforma Horària

Data: 6 d'octubre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Junta de Govern de l'Idescat

Data: 13 d'octubre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

XX Dia de l'Estadística

Data: 20 d'octubre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Jornada de presentació del Decret d'administració digital

Data: 21 d'octubre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Consell Català d'Estadística

Data: 26 d'octubre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Taller Regulació de dades per maximitzar la competència

Data: 28 d'octubre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

VI Jornades Catalunya Futura: La crisi de la covid-19: una oportunitat per accelerar la implementació de l'Agenda 2030. Presentació "L'Aliança Catalunya 2030: un marc de referència des d'on reconstruir Catalunya després de la covid-19"

Data: 29 d'octubre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras, director de l'Idescat i Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible

Consell Rector del Sistema Estadístic de Catalunya

Data: 3 de novembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Conferència Internacional sobre Estadístiques per a la Societat 2020

Data: 4 de novembre de 2020

Lloc: seminari web

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Consell Assessor de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya

Data: 17 de novembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Consell de Govern del Centre d'Estudis Demogràfics

Data: 17 de novembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Acte inaugural Setmana de l'Ús del Temps 2020

Data: 23 de novembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Polítiques d'igualtat: l'índex d'igualtat de gènere a Catalunya. Taula rodona a la jornada informativa per a comandaments de la Policia de la Generalitat – Mossos d'Esquadra

Data: 26 de novembre de 2020

Lloc: Sabadell

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

TUW 2020. Com han canviat els hàbits de la societat europea en situació de confinament? Una visió des de la recerca

Data: 27 de novembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Quarta reunió del grup de recerca per l'impuls de les polítiques del temps

Data: 10 de desembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Reunió del grup institucional dels òrgans centrals d'estadística de les comunitats autònomes (OCECA)

Data: 11 de desembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Consell Assessor de Protecció de Dades

Data: 15 de desembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Commemoració 30è aniversari Idescat

Data: 15 de desembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Setmana de l'Ús del Temps (reunió del grup motor).

Data: 18 de desembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director

Fòrum d'Estadística Regional

Data: 22 de desembre de 2020

Lloc: sessió en línia

Assistent: Xavier Cuadras Morató, director