Saltar al contingut principal

Empreses i establiments. 01/01/2019

El nombre d'empreses amb establiments a Catalunya es va situar en 627.693 a 1 de gener del 2019, segons l'Estadística d'empreses i establiments que elabora l'Idescat a partir del Directori central d'empreses (DIRCE) de l'INE. Pel que fa a les empreses amb seu social a Catalunya, el nombre va ser de 620.031.

Aquestes dades s'han calculat amb el nou concepte estadístic d'empresa, d'acord amb el Sistema Estadístic Europeu, i per tant no són comparables amb les dels anys anteriors. No obstant això, amb l'antic concepte d'empresa, que coincidia amb la unitat legal (vegeu Sèries de 2008 a 2019 (CCAE-09). Unitat legal), la variació del nombre d'empreses amb establiments a Catalunya respecte a l'any anterior hauria estat del 2,1% i la variació d'empreses amb seu social a Catalunya s'hauria situat en el 2,0%.

El nou concepte estadístic d'empresa incideix en l'estructura organitzativa, l'autonomia de decisió i l'orientació al mercat de l'empresa. En definitiva, es prioritzen els factors econòmics de les unitats davant de la visió tradicional, més orientada als aspectes legals. Les unitats legals que no formen part de grups d'empreses se segueixen considerant empreses per si mateixes. El nou concepte d'empresa comporta reduir el nombre d'unitats estadístiques, perquè una empresa pot agrupar diverses unitats legals (a diferència del concepte anterior).

Pel que fa als establiments, el nombre va ser de 710.916, que suposa un increment del 2,0% respecte a l'any anterior. El canvi de concepte d'empresa no afecta el còmput d'establiments.